Negyven kiló kokain okozta a vesztét a túladagolásban elpusztult medvének, Pablo Eskobearnak

2022. március 25. – 05:03

Negyven kiló kokain okozta a vesztét a túladagolásban elpusztult medvének, Pablo Eskobearnak
Fotó: kyforky.com

Másolás

Vágólapra másolva

„Hatalmas értékű, de végzetes lakomája volt egy medvének az amerikai Georgia államban. A medve ugyanis az erdő sűrűjében szokatlan zsákmányra, kokainzacskókra bukkant”

– többek között így számoltak be a magyar lapok 1986-ban a szomorú esetről. A történetet egy évvel korábban írta meg a New York Times – ebben az állt, hogy 1985 decemberében a Georgiai Nyomozó Iroda egy 79,4 kilogrammos fekete medvét talált az erdőben, körülötte 40 kilogrammnyi kokaint tartalmazó, felbontott műanyagzacskóval. Mint azt a Szabad Föld cikke kifejti, „A medve a mintegy 20 millió dollár értékű kokainból alaposan belakmározott, és ez végzett is vele. A kábítószer után kutató rendőrök már a kábítószer és a nyolcvankilós medve maradványait találták meg.”

Ejtőernyőzésből kokaintúladagolás

De hogy történhet meg az, hogy az erdőben békésen élő fekete medve egyszer csak több kilogramm 95%-os tisztaságú kokainnal találja szemben magát, majd túladagolásban elpusztul? A válasz Andrew C. Thornton történetében rejlik, aki ejtőernyős drogcsempészként élte mindennapjait. Thorntont 1985 szeptemberében holtan találták Kentuckyban egy férfi kertjében. A drogcsempész ejtőernyőhöz rögzített holttestén golyóállómellény volt, éjjellátót, fegyvereket és Gucci-cipőt viselt, a táskájában pedig 75 kiló kokaint vitt.

Andrew Thornton, aki egy kentuckyi lótenyésztő fia volt, a pályafutását a légierőnél kezdte, katonaként kitüntetést kapott, később pedig a rendőrséghez állt, hogy drogügyleteket göngyölítsen fel. 1977-ben aztán kilépett a rendőrségtől, hogy a törvény nevében ügyvédként folytassa karrierjét. 1981-ben fordult a kocka, 25 másik férfival együtt letartóztatták, mert fegyvereket próbált lopni egy kaliforniai haditengerészeti bázisról. A vádirat később azt írta, Thornton tagja volt a „The Company” nevű kábítószer- és fegyverkereskedő csoportnak, amelyben állítólag más egykori rendőrtisztek is részt vettek.

A férfit ezután hat hónapra ültették le, az ügyvédi engedélyét pedig bevonták. A szabadulás után aztán újra beállt a drogiparba. Innen jutunk el halála estéjéig is. Thornton terve az volt, hogy robotpilótára állítja a gépét, ő pedig kiugrik belőle, hogy így elszállítsa a 14 millió dollár értékű kokainját Kentuckyba. Thornton ejtőernyője azonban a rendőrségi nyomozás szerint nem nyílt ki, a férfi életét vesztette. Autópilótára állított gépe pedig 96 kilométerrel arrébb zuhant le a georgiai Chattahoochee erdőben. Ott, ahol a fentebb említett medve is élt.

Andrew C. Thornton
Andrew C. Thornton

A gyerekek is kedvelik a kokainmacit

„A gyomra a szó szoros értelmében zsúfolásig volt kokainnal. Nincs olyan emlős ezen a bolygón, amely ezt túl tudná élni” – mondta az állat boncolását végző orvos szakértő később, amikor a Kentucky for Kentucky áruház (a medve későbbi tulajdonosa) útra indult, hogy felgöngyölítse a később „Pablo Eskobear”-ként elhíresült medve történetét. A medve teste jó állapotban volt, ezért az orvos úgy gondolta, kár lenne elhamvasztani. Néhány telefonhívás után elintézte, hogy a medvét kitömjék, így az állat tetemét elküldte a Chattahoochee folyó látogatóközpontjának ajándékként. A látogatóközpontban azonban később tűz ütött ki, így a medvét Daltonba szállították, ahonnan Pablo Eskobear egy időre eltűnt.

A hosszas nyomozás után egy zálogházhoz vezettek a medve nyomai. A kitömött állatot a tűz után ellopták, majd eladták a zálogháznak, innen pedig egy helyi countrysztárhoz, Waylon Jenningshez került. A medve ezután Las Vegasba került, ahol egy milliomos kastélyában állt díszként évekig. Később Renóba költöztették, miután egy kínai gyógyszerbolt tulajdonosa megvásárolta az állatot. A tulaj aztán meghalt, hagyatékát elárverezték, a kitömött medve pedig így került végső tulajdonosához, a történetet felkutató Kentucky for Kentuckyhoz.

„Nem gondolná az ember, hogy a kokainmedve minden korosztály számára vonzó. A gyerekek egyszerűen imádják”

– mondta a Kentucky for Kentucky tulajdonosa egyszer egy nyilatkozatában. A medve, áruházi nevén Pablo Eskobear olyan népszerű lett, hogy még az áruház egyik reklámjában is szerepelt 2016-ban. Mi több, 2021-ben Elizabeth Banks a Universal Picturesszel együtt még azt is bejelentette, hogy filmet fog készíteni Pablo Eskobearről „kokainmedve” címen. Ráadásul nem is akármilyen filmet: egy „karakter-vezérelt thrillert”.

Források: Ifl Science, Rolling Stone, Variety

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!