A filmszerep, amiért 152 fekete macska versengett

2022. március 16. – 05:02

A filmszerep, amiért 152 fekete macska versengett
Kép a Terror meséi című triológiából – Fotó: FilmPublicityArchive / United Archives via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

A hollywoodi show-biznisz a macskaszínészek számára sem lehet egyszerű, épp ezért is lehetett akkora esemény, mikor 1961-ben feladtak egy újsághirdetést, hogy egy fekete macskát keresnek egy filmszerepre. Akadt egypár jelentkező, rögtön 152.

Edgar Allan Poe 1843-ban írta A fekete macska című novelláját, majd a történet később mozivászonra került a Terror meséi című trilógia részeként. Mindhárom horror egy-egy Poe-történetet dolgoz fel, a filmeket Roger Corman rendezte 1962-ben. Poe novellájában a részeg férj, Herringbone meggyilkolja a feleségét, Annabelle-t, majd a nő holttestét fekete macskájával együtt házuk pincéjének falában rejti el. A történet végén a nyomozókat a macska nyávogása vezeti el a meggyilkolt nő holttestéhez. A stáb Annabelle (Joyce Jameson) filmbéli macskájának szerepére kereste a megfelelő jelöltet.

A casting napján az N. Bronson Avenue 600. alatt, egy hollywoodi stúdió előtt sorakoztak fel a macskajelöltek. Több állat már az első rostán kiesett, mert amelyiknek egy picit is fehér volt a lába vagy az orra, az már nem volt jó a szerepre.

A Los Angeles Times egy 1961-es számában egy újságíró így írt a nem mindennapi eseményről: „A hollywoodi stúdió előtt 1961. november 28-án hétfőn több mint száz fekete macska sorakozott fel annak reményében, hogy ők kapják meg a filmszerepet. A macskák között vannak nagyobbak, kisebbek, fehér-feketék és fekete-fehérek, szürkések, idegesebbek és magabiztosabbak is. Még egy fehér cica is feltűnt a sötét macskasorban, de csak azért, hogy fekete macskatársát szórakoztassa. A film sztárjai – Joyce Jameson, Vincent Price és Peter Lorre – mindegyik macskával forgatnak, hogy lássák, elég rátermett-e a szerepre. Egy nő még orvosi ellátásra is szorult, miután az egyik meghallgatásra váró macska összekarmolta.”

A macskák közül végül hetet választottak ki, de ők is csak beugró szerepeket kaptak. A főszerepet, mint utóbb kiderült, már megkapta egy vérprofi macskaszínész. És a többiek? Lehet, hosszú távon ők voltak a szerencsésebbek, a film ugyanis a megjelenése után kemény kritikákat kapott, például a New York Times azt írta róla, hogy film unalmas és abszurd.

Források: LIFE, Los Angeles Times, Considerable, Wikipédia

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!