Az ausztrál farmer, aki 61 évesen, szűzen és gumicsizmában futva nyerte meg az ausztrál ultramaratont

2022. március 5. – 08:12

Az ausztrál farmer, aki 61 évesen, szűzen és gumicsizmában futva nyerte meg az ausztrál ultramaratont
Cliff Young 1987-ben – Fotó: David Richard Trood / Fairfax Media / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Februárban lett volna százéves az ausztrál Cliff Young, aki 1983-ban, 61 évesen nyerte meg a 875 kilométeres ausztrál ultramaratont, és ezzel beírta magát a sporttörténelembe. A gyakran 6-7 napig is eltartó versenyt hagyományosan mindig profi sportolók nyerték, egészen addig, míg a birkatenyésztőként dolgozó Young overallban és gumicsizmában a rajtvonalhoz nem állt.

A versenyt akkor már több éve közvetítette az ausztrál televízió, aminek köszönhetően az egész ország megismerhette a furcsa viseletű farmert, akinek indulását nemhogy esélytelennek, de többen kockázatosnak és életveszélyesnek is gondolták. A 61 éves Cliff ugyanis élete során semmilyen sportot nem űzött versenyszerűen, így joggal vetődött fel a kérdés, hogyan fogja lefutni a Sydney és Melbourne közti, 875 kilométer hosszú szakaszt (ez kicsivel több, mint a Miskolc–Sopron távolság oda-vissza).

Young furgonja – Fotó: Antonin Cermak / Fairfax Media / Getty Images
Young furgonja – Fotó: Antonin Cermak / Fairfax Media / Getty Images

Az állóképességével azonban semmi gondja nem volt. A birkatenyésztő Young családnak Cliff gyermekkorában még se traktorra, se egyéb gépjárműre nem tellett, így Cliff feladata, hogy összeterelje az elkóborolt állatokat, olykor napokig is eltartott.

Előfordult, hogy egész éjszaka futott a birkák után, innen eredt az állóképessége.

A verseny alatt, hogy a figyelmét a fáradtságról elterelje, ezekre a gyerekkori emlékeire gondolt vissza, ami erőt adott neki nemcsak a nappali, hanem az éjszakai futáshoz is – mesélte a verseny után egy interjúban.

Csapattársaival ellentétben az idős farmer nem állt meg éjszakára, hanem tovább futott, míg vetélytársai pihentek. Mondhatni, a nyúl és a teknős meséje játszódott le, és Cliff a teknős taktikájával győzte le a többieket, amikor 5 nap 15 óra és 4 perc után, mindenkit megelőzve célba ért.

Teljesítménye az egész országot megdöbbentette, ahogyan az is, hogy további meglepetésként a neki járó 10 000 dolláros pénzjutalmat nem vette át, hanem felajánlotta a még mindig versenyben lévő öt vetélytársának. Állítása szerint nem is tudott arról, hogy a verseny pénzjutalomért megy, ezért igazságosabbnak gondolta, ha azok kapják meg, akik vele ellentétben több hónapig készültek a versenyre, és számítottak a pénznyereményre.

Cliff Young az 1983-as Sydney–Melbourne befutójában – Fotó: Tony Feder / Getty Images
Cliff Young az 1983-as Sydney–Melbourne befutójában – Fotó: Tony Feder / Getty Images

A szerény és mértékletes Cliff eredményéről számos újságcikk született, alakja pedig ikonikus lett, nemzeti hőssé vált Ausztráliában.

Az idős futó ezután is folytatta a versenyzést, de az elnyert díjakat sosem tartotta meg magának, azokat – a rajongóktól kapott ajándékokhoz hasonlóan – rendszeresen eladományozta. Egy alkalommal egy férfi megsajnálta szegényes öltözetéért, így elismerése jeléül egy órát akart felajánlani neki, amit udvariasan megköszönt, aztán végül egy gyereknek adta oda. Állítása szerint ugyanis ő a nap állásából egész életében meg tudta állapítani, hány óra van, így nem volt szüksége órára.

Később a divatba jövő kocogás és egészséges életmódtrendek miatt már az életmódja miatt hivatkoztak rá mint egyfajta fitneszgurura. Ez néha az őrületig fokozódott, például egy alkalommal, amikor a krumplit említette mint az általa leggyakrabban fogyasztott ételt, az ausztrálok tömegesen kezdtek el krumplit vásárolni, és több gyorsétterem forgalma is visszaesett.

A popkultúrába is bekerült, amikor egy alkalommal egy aktuálpolitikai eseményeket kifigurázó rajfilmben kapott helyet. Az epizódban az akkor hivatalba lépő miniszterelnök, Bob Hawke említette meg, hogy „hosszú út áll előttünk, de ha Cliffnek sikerült, nekem is menni fog”.

Legalább olyan különleges volt a farmer szerelmi élete is, mint a sportolói pályafutása.

Cliff Young a verseny napjáig az anyjával lakott, a szüzességét is csak a hírnév után, 62 évesen veszítette el. A maraton után egy nála 35 évnél fiatalabb nő személyében a szerelem is megtalálta – legalábbis átmenetileg, mert a házasságuk 1989-ben véget ért.

Cliff Young nyilvános orvosi vizsgálaton a lewishami sportorvosi intézetben 1989. május 3-án – Fotó: Antonin Cermak / Fairfax Media / Getty Images
Cliff Young nyilvános orvosi vizsgálaton a lewishami sportorvosi intézetben 1989. május 3-án – Fotó: Antonin Cermak / Fairfax Media / Getty Images

Közben persze folytatta a versenyzést, 1984-ben sérült csípővel sikerült elérnie a 7. helyezést az ultramaratonon, majd 1997-ben egy minden addiginál merészebb vállalkozásra szánta el magát.

Ekkor határozta el, hogy körbefutja Ausztráliát – az akcióval hajléktalan gyerekeknek szeretett volna pénzt gyűjteni, ám végül a kísérlet kudarcba fulladt. Az akkor már 76 éves Cliff a 16 000 km-es távból csak 6520-at teljesített, miután egyetlen segítője megbetegedett, és így fel kellett adnia a versenyt.

Cliff Young 81 évesen halt meg hosszú, stroke okozta betegség után 2003-ban. Neve fogalommá vált Ausztráliában, a „Young-csoszogást” pedig azóta is emlegetik, ha egy győztes sportoló látványosan kevés energiával ér célba. Az ultramaratonokon pedig Cliffnek köszönhetően terjedt el az a taktika, hogy alvás nélkül futják végig a versenyt.

Források:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!