A magyar származású kanadai lottónyertes, akit a férje mérgezett meg

2022. január 31. – 05:02

A magyar származású kanadai lottónyertes, akit a férje mérgezett meg
Vona Ibi családjával – Fotó: Lottery critic

Másolás

Vágólapra másolva

1991-ben elvitték a fődíjat a kanadai lottón, két barátnő ütötte meg a 10 millió dolláros főnyereményt, miután mind a hat számot eltalálták a 49-ből. A magyar származású Vona Ibi, és a vélhetően orosz felmenőkkel rendelkező Liudmila Hiutin volt a két boldog nyertes, akik együtt pózoltak a címlapokon. Az igazságos osztozkodás után Vona értelemszerűen ötmillió dollárral lett gazdagabb.

A nő korábban egy szépségszalont üzemeltetett, és jómódban élt a Toronto külvárosának számító Vaughanban, férje, Joseph Roncaioli pedig köztiszteletben álló nőgyógyász volt, aki havonta 20 ezer dollárt keresett. Csak látszólag éltek azonban boldog házasságban szaunás és úszómedencés villájukban, a valóságban már nem így volt. Felerősödött Ibi játékszenvedélye, és egy idő után játékgépekkel több időt töltött, mint a férjével. Emellett az alkohol rabja lett, és amikor ivott, rá sem lehetett ismerni gyerekei elmondása alapján.

„Van, aki mosolyog és kuncog, ha iszik egy kicsit, anyám a sötét oldalon állt ilyenkor”

– árulta el róla a fia. Ha kifelé idilli képet is sugallt magáról a házaspár, annyira elhidegültek egymástól, hogy házuk egyik szintjén lakott Ibi, míg a másikon a férje. Tizenkét évvel a telitalálat után, Ibi 2003. július 20-án 66 évesen váratlanul meghalt. Sok újság megírta, milyen rövid ideig tartott a boldogsága.

Kezdetben azt hitték, hogy természetes halállal halt meg, életvitelének áldozata lett. A boncoláskor azonban feltűnt az orvosnak, hogy a lábfején rejtélyes tűnyomok vannak. A szervezetében pedig nemcsak gyógyszereket, hanem drogot is kimutattak. A kisvárost megrázta a gyilkosság, az pedig egyenesen meghökkentette, hogy a nagy nyereményből mindössze 300 ezer dollár maradt Ibi számláján. Az összes pénzt nem herdálta el, de kiderült, hogy volt egy olyan gyereke, akiről a férje nem is tudott, és neki is 800 ezer dollárt utalt át, ahogy a másik kettőnek is. A férjét arról tájékoztatta, hogy a 30 évig tartó házasságuk előtt már volt egy gyereke.

A rendőrségi nyomozásnál a gyanú a zavartan viselkedő férjre terelődött, aki több ok miatt is gyanússá vált. Először is nem hívta azonnal a mentőket, amikor észlelte, hogy a felesége már nem él. Egy hozzájuk betérő könyvelő – a villájuk értékesítéséről ment tárgyalni – értesítette végül a mentőket, miután látta, hogy a feleség nem adott életjeleket. Roncaioli meg sem próbálta az újraélesztést, noha orvosi diplomája volt. A gyanút erősítette, hogy Roncaioli azt vallotta, fájdalomcsillapítókat adott a feleségének, mert ő kérte. Azt is állította, hogy vért akart venni tőle, alaposabban meg akarta vizsgálni, mi a baja, mert érezhetően leromlott az egészségi állapota, ezért szúrta meg.

A bírósági tárgyaláson aztán megtört, és fél év után beismerte a tettét, hogy egy speciális koktélt tartalmazó injekcióval küldte a halálba a nejét.

Elmondta, a felesége életmódja a nyeremény után megváltozott, a költekezése kifejezetten idegesítette, az pedig felzaklatta, hogy szétszórta a vagyonát, és attól félt, hogy csődbe jutnak, mert Ibi nem tett félre a nyugdíjas éveikre. A szándékos emberölést tagadta, és inkább csak balesetnek nevezte a történeteket. Az ügyész megállapította, hogy a szükség óráiban nem nyújtott segítséget, és lehet, hogy gondatlanságból, de az emberölést elkövette.

2008-ban ért véget a tárgyalás, és az akkor 72 éves orvost hét év börtönre ítélték. A bíró úgy indokolt, hogy férjként és orvosként is kudarcot vallott. „Bűnhődnie kell, mert szenvedésre késztette a nővéremet és engem is, mert a hiányát nem tudta pótolni semmi sem” – Ibi nővére nyilatkozott így. A házaspár esetét Az elátkozott lottónyertesek tényfeltáró dokusorozat egyik epizódjaként is feldolgozták.

Források: Inquisitr.com és lottoanalyst.com

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!