A nácik építették, a szovjetek átvették, 50 évig nem is létezett hivatalosan a titkos lengyel város

2021. november 06. – 18:04

A nácik építették, a szovjetek átvették, 50 évig nem is létezett hivatalosan a titkos lengyel város
Elhagyott szovjet laktanya a városban napjainkban – Fotó: Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az észak-lengyelországi Borne Sulinowo városa közel ötven évig hivatalosan nem is létezett, csak a hidegháború után tüntették fel a térképeken. Addig a város és az azt körülvevő 180 négyzetkilométeres terület erdőként szerepelt a dokumentumokban. Még a környéken élők sem tudták, maximum sejtették, hogy egy hatalmas titkos szovjet katonai bázis működik arrafelé.

Az ötezer lakosú Borne Sulinowo komoly katonai múltra tekint vissza. A terület sokáig Németországhoz, illetve a német egység létrejöttéig Poroszországhoz tartozott. A porosz állam a 19. század második felében vásárolta fel a Linde nevű falut, aminek a helyén áll a mai Borne Sulinowo. Modern katonai kiképzőbázist akartak itt kialakítani, az első világháború azonban elsöpörte a terveket. Adolf Hitler hatalomra kerülése után a nácik újból elővették az ötletet, és 1935–1936-ban Európa egyik legmodernebb katonai létesítményét húzták fel, ami akkor a Gross Born nevet kapta.

Személyesen a Führer adta át a bázist 1938. augusztus 18-án. A legenda úgy tartja, hogy Hitlernek nem tetszett a tisztek kaszárnyája, ahol eredetileg őt is elszállásolták volna, túl fényűzőnek tartotta a berendezést. Csak másnap enyhült meg, amikor látta gyakorlatozni a német katonákat. Itt működött a német hadsereg, a Wehrmacht tüzérségi iskolája is – még egy mesterséges sivatagot is létrehoztak a bázison, ahol az Erwin Rommel vezette német afrikai expedíciós haderő, az Afrika Korps gyakorlatozhatott.

Hitler Borne Sulinowoban – Fotó: Keystone/Hulton Archive/Getty Images
Hitler Borne Sulinowoban – Fotó: Keystone/Hulton Archive/Getty Images

Németország aztán elvesztette a második világháborút, ennek révén került a terület Lengyelországhoz. Ekkor nevezték át a települést Borne Sulinowóra, az egykori német barakkokat pedig szovjet katonák szállták meg. Az épületek és az infrastruktúra egyébként komolyabb károk nélkül vészelte át a háborút.

A szovjet hadsereg megjelenésével Borne Sulinowo kikerült Lengyelország fennhatósága alól, szinte állam volt az államban.

Becslések szerint 15-20 ezren éltek a bázison, jórészt a külvilágtól elzártan. A katonák magukkal vitték a családjaikat is, a gyerekek ott jártak óvodába, iskolába. Borne Sulinowo területére csak az oroszok léphettek be, és ők is csak külön engedéllyel. Bár volt buszjárat a városba, a lengyeleknek le kellett szállniuk az utolsó falunál. A bázison élő orosz családok és a lengyelek csak szigorú szabályok mellett, a KGB felügyelete alatt érintkezhettek.

A BBC videójában megszólal egy helybeli, Rajmund Prus, aki a város múltja iránt érdeklődő turistáknak tart idegenvezetést. 1956-ban járt először Borne Sulinowóban, az apja vitte magával, amikor megvendégelte az egyik katonai egység vezetője. A férfi elmondása szerint 100 kilométeres körzetben mindenki tudta, hogy katonákat szállásoltak el a titkos városban, de hogy pontosan mi történik a bázis falain belül, az mindvégig rejtély volt. Pedig ezt a rivális nagyhatalmak titkosszolgálatai is szerették volna tudni. A CIA egyik jelentése szerint 1981-ben összesen 1000 harckocsi állomásozott a bázison.

Egy emlékműként kiállított szovjet T-34-es tank a városban napjainkban – Fotó: Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images
Egy emlékműként kiállított szovjet T-34-es tank a városban napjainkban – Fotó: Michal Fludra/NurPhoto via Getty Images

De a tankoknál komolyabb fegyvereket is rejthetett Borne Sulinowo. A bázison állomásozó szovjet hadsereg elsődleges feladata a Varsói Szerződés haderejének védelme volt. A megmaradt romok és a Szovjetunió felbomlása óta nyilvánosságra kerülő adatok alapján feltételezhető, hogy egy ideig nukleáris robbanófejeket is tároltak Borne Sulinowóban. A mai napig nem lehet tudni, hogy tényleg így volt-e, és ha igen, mennyi és mekkora töltetről volt szó, a szovjet és az orosz hatóságok sosem erősítették meg a létezésüket. A föld alatti bunkerek kialakítása alapján akár 80 robbanófejet is tárolhattak, de erről még az ott állomásozó katonák közül sem mindenki tudhatott. Egyes források 60 nukleáris töltetet említenek.

1992-ben hagyták el a szovjet csapatok Borne Sulinowót, ami rövid időre szellemvárossá változott. 1993 júniusába nyitották meg a nyilvánosság számára, az első új lakosok szeptemberben költöztek be. A katonák elszállásolására használt épületeket az évek során átalakították, és szépen lassan civilek vették birtokukba az egykori hatalmas katonai komplexumot. Bár ma már már nem sok minden utal a szovjet időkre, a város múltja még mindig rengeteg turistát vonz. 2004-ben Borne Sulinowóban rendezték meg a katonai járművek nemzetközi találkozóját, ahol többek között régi tankokat próbálhattak ki a harcászat iránt érdeklődők.

Támogasd a Telexet! Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogatom