Miért különbözik az egypetéjű ikrek ujjlenyomata, ha minden másban egyformák?

2021. augusztus 25. – 04:58

Miért különbözik az egypetéjű ikrek ujjlenyomata, ha minden másban egyformák?
Fotó: Shutterstock

Másolás

Vágólapra másolva

Mint két tojás – szokták mondani az egypetéjű ikrekre, és nem is alaptalanul: nemcsak ránézésre hasonlítanak a megszólalásig, hanem a genetikai állományuk is szinte teljesen azonos (még ha nem is 100 százalékban). Ha pedig az egypetéjű ikrek az azonosság köznyelvi szinonimái, akkor a különbözőségé meg az ujjlenyomat, amelyről mindenki megtanulta, hogy mindannyiunkat páratlanná tesz, mert nincs belőle két egyforma a világban, még a saját ujjainkon sem.

Na de mi a helyzet, ha ez a két véglet találkozik: az egypetéjű ikreknek az ujjbegyük is egyforma, vagy az ujjlenyomat annyira egyedi, hogy ebben még ők is különböznek egymástól? Utóbbi a helyes megfejtés, azaz az ujjlenyomatuk még az egypetéjű ikreknek is eltér. Na de miért, hogyha minden másban genetikailag azonosak?

Azért, mert bár a DNS is fontos szerepet játszik az ujjaink végén futó barázdák mintázatának kialakításában, a végeredmény nem csak a géneken múlik.

Az ujjlenyomatra ugyanis környezeti tényezők is hatással vannak, mind a kialakulása során, mind a későbbiekben. A barázdák a magzati fejlődés 13. és 19. hete között jönnek létre, és csupa olyasmi befolyásolja, ami ekkortájt történik velünk, például a méhben a magzat pozíciója, a felvett tápanyagok, de még a köldökzsinór hossza is. Bár az egypetéjű ikrek társbérlők az anyaméhben, eltérő hatások érik őket, így a genetikai azonosság ellenére az ujjlenyomatuk is különböző lesz.

Egypetéjű ikrek ujjlenyomata a Things, a volume about the origin and early history of many things, common and less common, essential and inessential című 1956-os könyvből – Kép: The Print Collector / Getty Images
Egypetéjű ikrek ujjlenyomata a Things, a volume about the origin and early history of many things, common and less common, essential and inessential című 1956-os könyvből – Kép: The Print Collector / Getty Images

És itt még nincs is vége, mert mind mindannyiunknál, náluk is igaz, hogy a születésük után is egy sor külső hatás módosíthatja maradandóan az ujjlenyomatukat: különféle bőrbetegségek, sebhelyek, sőt akár egyes gyógyszerek is. Ha tehát önnek egypetéjű ikertestvére van, és azt tervezte, hogy majd jól rákeni valamilyen bűnét, inkább húzzon kesztyűt, mert az ujjlenyomata kíméletlenül lebuktatná. (De van egy még jobb ötletünk: ne kövessen el bűntényt, higgye el, sokkal jobban fog aludni, ha van ikertestvére, ha nincs.)

Azért az egypetéjű ikrek genetikai hasonlósága az ujjbegyüket sem hagyja érintetlenül. Egy 2002-es tanulmány alaposabban is megvizsgálta a kérdést, és megállapította, hogy bár egy sztenderd ujjlenyomat-olvasó képes megbízhatóan megkülönböztetni az ikreket is, ezt némileg alacsonyabb pontossággal teszi, mint a nem ikrek esetében.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!