Tényleg a második világháborús veteránok terjesztették el Amerikában a fogmosást?

2021. augusztus 9. – 05:01

Tényleg a második világháborús veteránok terjesztették el Amerikában a fogmosást?
A helyes fogmosási technika bemutatása egy katonáknak szóló oktatófilmben 1945-ből – Forrás: US National Library of Medicine

Másolás

Vágólapra másolva

Elterjedt nézet, hogy az Egyesült Államokban a második világháború végéig alig mostak fogat az emberek, és csak a harcokból hazatérő katonák miatt lett mindennapos rutin. A hadseregben valóban odafigyeltek a szájhigiénére, ugyanis annyira rosszak voltak a jelentkezők fogai, hogy sokakat ezért minősítették alkalmatlannak. Az iskolai nevelésnek és egy finomabb ízű fogkrémnek valójában nagyobb szerepe volt abban, hogy a fogmosás mára a mindennapok része lett.

A fogmosás manapság a mindennapi rutin részének számít, és akkor érezzük magunkat furán, ha elmarad, és a vacsora utolsó morzsáival a szánkban fekszünk le aludni. Ez persze nem volt mindig így, például Amerikába sem, ahol bizony még a 20. század első felében is komoly egészségügyi problémát jelentett a szájhigiéné elhanyagolása. Talán ennek és az amerikaiak patriotizmusának tudható be, hogy ma is tartja magát az a mítosz, miszerint a második világháborúból hazatérő veteránok honosították meg a fogmosás áldásos intézményét – mert nekik a seregben kötelező volt, és emiatt hozzászoktak.

Nos a „mítosz” szóból már sejthető, hogy nem egészen így történt a dolog, de nem is teljesen alaptalan a történet, tekintve, hogy több mint 16 millióan szolgáltak a seregben, ami nem egy elhanyagolható embertömeg, képes befolyásolni egy USA méretű ország közízlését. Az ázsiai hadszíntérről hazatérő több százezer fiatal katonának például komoly szerepe volt a megmagyarázhatatlanul népszerű Tiki-életérzés elterjesztésében.

A mítosz ellen szól viszont, hogy a második világháború idején a fogkefe és a fogkrém már bőven létező és ismert dolog volt az országban. Az 1900-as évek elején még valóban nem volt túl rózsás a helyzet ezen a téren, a lakosság alig 7 százaléka mosott rendszeresen fogat akkoriban. Ez a hadseregben is okozott problémákat: az első világháborúban a hiányos fogsor volt az egyik leggyakoribb ok, amiért sorozáskor valakit a fizikai állapotfelmérés végén alkalmatlannak minősítettek a katonai szolgálatra.

Pedig nem tették túl magasra a lécet: minimum 12 foggal kellett rendelkezniük a jelentkezőknek. Na most képzeljük el, akinek ez sem jött össze. Tömegesen.

Erre válaszul a hadseregben is elkezdtek odafigyelni a megfelelő szájápolásra, és már a század elején rendszeresítették a kötelező fogmosást a katonák körében.

Hogy a rossz fogak mekkora problémát jelentettek a hadsereg számára, jól mutatja, hogy a második világháború első éveiben a jelentkezők közel 18 százalékát emiatt utasították el, miközben látással kapcsolatos problémák miatt – talán nem kell részletezni, hogy egy katonánál miért kritikus a jó látás – csak 12 százalékot. Valószínűleg a '30-as évek gazdasági válságának nyomán kibontakozó szegénység és az alultápláltság is hozzájárult, hogy az amerikai fiatalok jelentős részének borzalmas állapotban voltak a fogai.

Ahogy haladt előre a háború, és egyre több hadra fogható emberre volt szükség, lejjebb vitték a követelményeket, amiben a közvélemény nyomása is közrejátszott. Volt is dolga rendesen a hadsereg fogorvosainak, 15 millió fogat húztak ki ebben az időszakban. Sokan rosszul élték meg, hogy nem harcolhattak a háborúban, megalázónak érezték, hogy elutasították őket, kutatások szerint egész további életükre (például munkavállalás, párválasztás, szexuális élet szempontjából) negatív hatással volt az alkalmatlanság bélyege.

A szájhigiénét népszerűsítő plakát egy szövetségi művészeti projekt részeként 1936 és 1938 között – Forrás: Prints and Photographs Division, Library of Congress
A szájhigiénét népszerűsítő plakát egy szövetségi művészeti projekt részeként 1936 és 1938 között – Forrás: Prints and Photographs Division, Library of Congress

Tehát az valóban igaz, hogy az amerikai hadseregben odafigyeltek a szájápolásra, ez itt például egy katonáknak készült oktatófilm 1945-ből, amiben a fogmosás hasznosságáról beszélnek. A hadseregnél is tisztában lehettek azzal, hogy nem csak esztétikai szempontból fontosak az egészséges fogak, de különféle krónikus betegségek kialakulásában is komoly szerepük lehet fogászati problémáknak, és persze a megfelelő táplálkozáshoz is elengedhetetlenek a jó fogak. Ennek megfelelően a toborzási feltételek jelenleg is elég szigorúak, néhány hiányzó vagy lyukas fog miatt simán kiszórhatják az embert.

Ugyanakkor a fogmosás elterjedésében az iskolai nevelésnek és a reklámoknak is legalább akkora szerepük volt, mint a hadseregnek. Egyes források az 1915-ben piacra dobott Pepsodent nevű fogkrémnek tulajdonítják a fogmosás mindennapossá válását: Claude C. Hopkins agyalta ki a reklámkampányt, ami hihetetlenül népszerűvé tette a terméket. Az üzenet egyszerű volt: aki Pepsodenttel mos fogat, annak szebb lesz a mosolya. (Mint a márka egyik 1956-os reklámfilmjében.) Az amerikaiaknak eléggé bejöhetett a Pepsodent, mert tíz évvel később már több mint 60 százalékuk mosott rendszeresen fogat. A Pepsodent sikerének volt egy másik titka is: az embereknek egyszerűen jobban ízlett más fogkrémekhez képest. A Pepsodent citromsavat és borsmentaolajat tartalmazott, amitől mentolos volt, egyéb összetevői miatt pedig az állaga is kellemesebb, kevésbé ragadós, mint a konkurens termékeké.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!