A polgármester, aki ingyen banánnal és akasztott majommal nyert választást

2021. július 28. – 05:01

A polgármester, aki ingyen banánnal és akasztott majommal nyert választást
Korabeli karikatúra a történetről – forrás: thisishartlepool.co.uk

Másolás

Vágólapra másolva

Stuart Drummond ingyen banánt ígért kampányában, így választották meg háromszor is Hartlepool polgármesterének. De miért nyeri el ennyire egy város tetszését, hogy a vezetője majomnak öltözve ugrál a focimérkőzések kellős közepén? Ennek előzménye egy legendában rejlik: sztori egy majomról, akit a kikötőváros halászai francia kémnek hittek, és mivel a bíróság előtt a majom nem tudott a vádakra válaszolni, fel is akasztották.

A majom legendája

A legenda szerint a napóleoni háborúk idején, a 19. század elején Hartlepoolban felbukkant egy francia hajó. A francia-angol viszonyok akkoriban – érthető okokból – elég kiélezettek voltak, nagy viszály volt a két nemzet között, ráadásul a megemelt adók és súlyos veszteségek miatt a nép már rég a háború végét várta, amikor a francia hajó süllyedni kezdett Hartlepoolban.

A kikötőváros lakói meglátták, hogy a hajó bajban van, és lerohantak a partra, hátha elkaphatnak egy-két, a hajóról menekülő franciát. Végignézték a zátonyra futott hajó süllyedését, nem sokkal később pedig várakozásuk gyümölcsöző lett, a parton megjelent a francia hajó egyetlen túlélője.

A túlélő (egy majom) katonai egyenruhába volt öltöztetve, amivel elég hatékonyan összezavarta Hartlepool lakóit. A helyiek korábban nem láttak még majmot és franciát sem, így simán elhitték, hogy a Napóleon franciái kicsi, szőrös, makogó emberek. A dologra rásegített, hogy az akkori brit propaganda Napóleont alacsony, majomszerű embernek ábrázolta, a franciákat pedig farokkal, karmokkal rendelkező, félállati lényeknek.

1803-as karikatúra az „angol bulldog és a korzikai majom”, avagy Napóleon harcáról – Fotó: Heritage Art/Heritage Images via Getty Images
1803-as karikatúra az „angol bulldog és a korzikai majom”, avagy Napóleon harcáról – Fotó: Heritage Art/Heritage Images via Getty Images

A majommakogást a halászok francia nyelvnek hitték, Hartlepool lakóit pedig felettébb bosszantotta, hogy a „francia kém” csak visítozik ahelyett, hogy elmondaná, ki küldte és miért. A majmot végül bíróság elé citálták, ami annak rendje és módja szerint bűnösnek találta és elítélte, miután a tárgyaláson a vádlott egyetlen kérdésre sem válaszolt. A kikötőváros halászai amúgy is kedvelték a nyilvános kivégzéseket, kiváltképp az akasztásokat (1868-ig ez tartott is, kisebb lopásokért, hamisításokért is fellógattak embereket), így nem is volt kérdés számukra, mi legyen a majom sorsa.

Igaz-e a történet?

A sztori utólagos vizsgálata szerint a majomakasztás sztorija mégsem annyira hiteles, mint a város lakói azóta is gondolják. Hartlepoolból egyetlen feljegyzés sem maradt arról, hogy a közelben járt volna francia hajó: a napóleoni háborúk alatt 14 hajó süllyedt el a kikötőváros közelében, a dokumentumok szerint azonban egyik sem volt francia felségjelzésű. Nem mellesleg egyiken sem utazott majom.

Akasztások nagy számban történtek ekkoriban a városban, egy fokkal valószínűbb és tragikusabb magyarázat azonban a legendára, hogy nem egy majmot, hanem egy kisfiút akasztott fel Hartlepool felbőszült népe. A hajóágyúknál kisegítő hajósinasokat akkoriban „powder monkey” néven emlegették (kb. „puskaporos majom”), és a történetből a szájhagyomány terjedése során azonban lemaradhatott a „powder” rész. Francia hajó azonban továbbra sem járt Hartlepool közelében, így ez a magyarázat sem teljesen fedi a majomakasztás legendáját.

Annál jobban passzol viszont a felakasztott majom történetének első felbukkanása 1854-ből, amikor a napóleoni háborúk végétől számítva már közel négy évtized telt el. Ned Corvan, a 19. századi Anglia énekes sztárja lett, miután előadta dalát a felakasztott majomról. Mint utólag kiderült, Corvannek pénzre volt szüksége, ráadásul Hartlepool közelében született (15 évvel a napóleoni háborúk vége után), így az sem kizárt, hogy ő találta ki az egész históriát.

Corvan emellett járt Skóciában, és ismerhette azt a skót dalt, amely maximálisan hasonlít dallamban és szövegben is Corvan slágerére (nem zárhatjuk ki, hogy esetleg Corvan lenyúlta azt): ez is egy felakasztott, hajótörést szenvedő majomról szólt, csak nem Hartlepoolból, hanem Skóciából. A skót történet szerint Boddam partjai mellett süllyedt el egy Annie nevű hajó. A helyiek a hajóra mentek, nem találtak semmit, csak egy majmot, akit végül felakasztottak. Az nem világos, hogy azért, mert túlélőnek számították be (az akkori törvények szerint ha egy hajón nincs túlélő, akkor a zsákmány azé, aki megtalálja), vagy mert tényleg azt hitték, hogy ember. A legenda egy másik verziója szerint felmerült a skótokban az is, hogy a majom az ördög lelkét őrzi, ezért kell meghalnia. Az 1772-es skót történet egyébként valószínűleg igaz, a skótok nem is túl büszkék rá.

Majomakasztás és egy kabala

Nem úgy, mint Hartlepool lakói! A városban a majom története több könyvet inspirált, és a mai napig a folklór része, 2017-ben még a The Hartle Monkey című színdarabot is bemutatták, sőt, ezután országos turnéra indultak vele Angliában. A városban emellett egy majomszobor is áll, melynek pénzt dobálnak az emberek, hogy kívánjanak egyet tőle. Hartlepool lakosait a mai napig szokták majomakasztóknak csúfolni, ezt ők azonban cseppet sem bánják, sokkal inkább szeretnék, ha a történet igaz lenne, mint azt, hogy ne.

A helyi rivális focicsapat szurkolói a Hartlepool futballmérkőzésein gyakran ellendrukkolnak a „Ki akasztotta fel a majmot?!” rigmussal. A város lakóit ez azonban olyannyira nem rázza meg, hogy a város rögbicsapata Monkeyhangers (majomakasztók) néven vált ismertté, még a csapat kabalája is egy majom lett. Míg mások a csapat vagy egy-egy állat után nevezik el kabalájukat, addig a hartlepooli majom a H’angus nevet kapta. Értik, „hang” – angolul akasztás.

Felakasztott majomfigurák a helyi focicsapat meccsén a nézőtéren – Fotó: Robbie Jay Barratt – AMA / Getty Images
Felakasztott majomfigurák a helyi focicsapat meccsén a nézőtéren – Fotó: Robbie Jay Barratt – AMA / Getty Images

H’Angus egyébként sosem volt túl tiszta életű, néha gyanúsan részeg lehetett, egyszer pedig egy jótékonysági tombolát is szabotált. Egy mérkőzésen a másik csapat kabalájával, Desmonddal, a sárkánnyal is összeverekedett, később pedig, és most kapaszkodjanak meg,

A város polgármesterjelöltje lett. Kampánya egy fontos cél körül forgott: hogy ingyen banánt adjon minden diáknak.

2002-ben a helyközi választásokon H’Angus, igazi nevén Stuart Drummond meg is verte ellenfelét. Az ingyen banán ígéretét sosem tartotta be, ennek ellenére kétszer is újraválasztották. Híre akkor Magyarországra is eljutott, hogy az akkori MTI-t idézzük,

„Iskolásoknak ígért ingyenbanán révén egy majomnak öltözött férfi nyerte az angliai Hartlepool városka polgármester-választását. Stuart Drummond azzal hódította el munkáspárti riválisától a városka szavazóit, hogy ingyenes banánt ígért a település iskolásainak.”

Drummond megválasztása után a BBC-nek azt nyilatkozta, szerinte a felakasztott majom története „túl bizarr történet ahhoz, hogy kitalált legyen, muszáj, hogy legyen benne valamennyi igazság”.

A felakasztott majom sztorija akkor borzolta fel újra a kedélyeket, amikor 2005-ben egy földcsuszamlás után egy lábszárcsontot mosott partra a víz. A helyiek valamiért biztosak voltak benne, hogy a majom csontját sodorta a víz ki, íme: a történet megerősítést nyert.

A kutatók vizsgálata azonban elkeserítette a helyieket. Mint a régészek vizsgálata után kiderült, a csont egy őskori vörös szarvashoz tartozott, ami persze a maga nemében egyedülálló leletnek számított, mégsem szolgált a város lakóinak örömére. A tudomány így ismét cáfolta az akasztott majom történetét, lelkes helyiek egy csapata ennek ellenére máig keresi a majom maradványait, hátha egyszer be tudják végre bizonyítani saját legendájukat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!