A balkezesek tényleg korábban halnak?

2021. július 21. – 05:01

A balkezesek tényleg korábban halnak?
Az amerikai elnökök közül legalább nyolc balkezes volt, többek között a képen éppen aláíró Barack Obama is – Fotó: Kevin Dietsch / Pool / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Az emberiség nagyjából 10-12 százaléka balkezes. Elég sok teória született már arra, hogy miért létezik egyáltalán balkezesség, mennyiben genetikailag meghatározott és mi az evolúciós előnye, de nem mondhatnánk, hogy bármelyik mögött sziklaszilárd tudományos konszenzus állna. Érdekesség, hogy a ballábasság nagyjából ugyanilyen arányban fordul elő, a balkezesek és ballábasok között viszont nincs teljes átfedés, csak kb. a kétharmaduknál a bal a domináns kéz és láb is.

Rengeteg kutatás vizsgálta már azt, hogy a balkezesség áll-e bármilyen összefüggésben különféle betegségekre való hajlamokkal, az intelligenciával, vagy akár az ember fizetésével. Ezeknek a legfőbb tanulsága általában a statisztikusok örök rémálmának számító korreláció vs. kauzalitás probléma – vagyis az, hogy ha két jelenség együtt jelenik meg, együtt mozog, azt biztosan azt jelenti-e, hogy az egyik okozza a másikat. Tökéletes illusztráció erre a grafikon, ami azt mutatja, hogy a Maine államban kötött házasságok válási arányának alakulása 2000 és 2010 között szinte hajszálpontosan megegyezett a margarinfogyasztás alakulásával (egy csomó hasonlót böngészhetünk még Tyler Vigen zseniális gyűjteményében).

Ehhez hasonló fontos tudományos módszertani tanulságot hordozó eset az is, amikor a nyolcvanas évek végén, illetve a kilencvenesek elején két vizsgálat is kihozta, hogy a balkezesek jelentősen korábban, átlagosan 9 évvel korábban halnak meg, mint a jobbkezesek. A tanulmányokat a legnagyobb presztízsű tudományos szaklapok, a Nature, illetve a New England Journal of Medicine jelentették meg.

Kilencévnyi különbség a várható átlagos élettartamban elég durva, nagyjából napi 120 szál cigi elszívása csökkenti ennyivel az ember kilátásait – mondta a BBC-nek Chris McManus, a University College London professzora, amikor elmagyarázta, hol volt a mintavételezési hiba a kutatásokban.

A vizsgálatot Kaliforniában végezték, ahol az elhunytak adatbázisa nyilvános. A kutatók egyszerű módszerrel dolgoztak, fogták a listát a halottakkal, kapcsolatba léptek egyenként a családjaikkal, és megkérdezték, jobb- vagy balkezesek voltak-e az illetők. Kétezer adatfelvétel után az eredmény feketén-fehéren azt mutatta, kilenc évvel rövidebb életre számíthatnak átlagosan a balkezesek.

Na de hol lehet itt a hiba?

Segítségképpen mutatunk egy ábrát. Így változott a balkezesek aránya az amerikai népességben a 20. században:

Vajon miért nőhetett 50 év alatt az öt-hatszorosára a balkezesek aránya? Balkezesség-pandémia söpört volna végig a világon? Na és miért állt meg a növekedés a második világháború után, és állt be egy aránylag stabil szintre?

Hasonló jelenséggel állunk szemben, mint az autizmus vagy a homoszexualitás esetében. Valójában nem lett jelentősen elterjedtebb egyik sem az elmúlt évtizedekben, csak az egyik esetben sokkal jobban tudjuk diagnosztizálni őket, a másiknál meg sokkal többen merik felvállalni. Jó, de hogy jön ide a balkezesség? Úgy, hogy a balkezesség régen komoly stigma volt, természetellenesnek, ördögtől valónak, a balkezeseket elátkozottnak, boszorkánynak tartották. Később ez kicsit átalakult, de sokkal jobb azért nem lett a helyzet, egyfajta fogyatékosságként tekintettek a balkezességre. Ezt tükrözi például a régen a balkezes szinonimájaként használt „suta” kifejezésünk, vagy az angolban a sinister (gonosz, ördögi, baljóslatú) szó, ami a latinból jön, és ott szó szerint azt jelenti, hogy bal oldali. Mármint szó szerint a bal oldalon levő, nem politikailag – bár kimondottan vicces lenne egy erre felépített aktuálpolitika-etimológiai elmélet.

A balkezeseket még a 20. század első felében is nagyrészt átnevelték gyerekkorban, kényszerítették őket, hogy a jobb kezükkel írjanak, egyenek stb. És ezzel vissza is kanyarodhatunk az eredményként a korábbi halálukat kihozó kutatásra, illetve annak mintavételezési hibájára. A kutatás a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján zajlott, tehát az akkoriban meghalt emberek között elég sok volt az 1920-as évek előtti születésű (vagyis az akkori 70 év feletti korosztály). Ezek között pedig elég sok volt az olyan, aki balkezesnek született, csak gyerekkorában átnevelték, és erről a családjuknak fogalma sem volt – vagyis jobbkezesként lettek az adatbázisban elkönyvelve. Ők pedig a jobbkezes halottak átlagéletkorát tolták felfelé, illetve a másik oldalon a hiányuk a balkezes halottak átlagéletkorát húzta le. Így alakult ki végül a 9 év különbség.

(BBC, Nature, Washington Post, BBC Future)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!