A világ legkisebb macskája alig nagyobb egy tengerimalacnál

2021. június 1. – 05:02

A világ legkisebb macskája alig nagyobb egy tengerimalacnál
Rozsdafoltos macska – Fotó: Wikipedia / David Raju

Másolás

Vágólapra másolva

Ahogy az ősi kínai mondás tartja, a macskás tartalom az internet üzemanyaga. A cicás képek és videók bármilyen napszakban, korszakban és rezsimben stabilan népszerűek, és általában minél kisebb macska cukiskodik egy megosztott képen, annál több lájkot zsákol. De vajon melyik állat indul a legnagyobb előnnyel ezen a pályán, azaz: melyik a legkisebb macska?

Ha a kérdést a Guinness Rekordok Könyvének tesszük fel, azt a választ kapjuk, hogy Tinker Toy. Ezt a nevet kapta egy 1990 karácsonyán született cicus, aki az illinois-i Taylorville-ben örvendeztette meg a Forbes családot. Tinker Toy himalája és perzsa macska keveréke volt, és miután felnőtt, magassága csak 7 centimétert tett ki, hossza pedig 19 centit (plusz farok). Az állat hatéves korában elpusztult, valószínűleg azért, mert a genetikai mutáció, ami a törpenövését okozta, az élethosszát is megrövidítette.

Ha viszont a kérdést általánosságban és biológiai értelemben tesszük fel, vagyis arra vagyunk kíváncsiak, hogy melyik a legkisebb macskoid állat, akkor a válasz a rozsdafoltos macska (Prionailurus rubiginosus). Ő rendszertanilag ugyanúgy a macskafélék (Felidae) családjába tartozik, mint a szibériai tigris vagy a házi macska, de a cicatornasor végén áll. Egy kifejlett egyed hossza nagyjából 35−48 centi, a farka kb. feleolyan hosszú, mint a teste, tömege 90 deka és 1,6 kiló között alakul. Összehasonlításként, a házi macska (Felis silvestris catus) átlagos testtömege 4-5 kiló, ugyanakkor ez a faj is elég kicsi macskaféle, így hosszban csak pár centit ver rozsdafoltos rokonára, és inkább az eltérő testalkatból jönnek a pluszkilók. Még egy adat: egy jól fejlett tengerimalac 80-100 deka is lehet, ami szinte már egy súlycsoport a rozsdafoltos macskáéval.

A rozsdafoltos macska leginkább Indiában és Srí Lankán fordul elő, de már Nepálban is lefényképezték. Szinte bármilyen terepen megél, de leginkább a sziklás talajt és a sűrű aljnövényzetet kedveli. Éjszakai életet élő ragadozó, leginkább kisebb madarakon, rágcsálókon él, de gyíkokat, békákat és rovarokat is szívesen elropogtat. Szaporának nem mondható, egy vemhes nőstény általában egy vagy két kölyöknek ad életet, az utódok 6-7 dekával jönnek világra. Vadon nagyjából tízezer példány élhet, ezért veszélyeztetett fajnak számít. A fajra leginkább életterének szűkülése és a vadászat jelenti a veszélyt; egyes régiókban a bundájáért, sőt a húsáért vadásszák, és van, ahol kártevőként tekintenek rá. Ugyanakkor az is előfordult már, hogy egy-egy példányt sikerült részben háziasítani.

Ennél sokkal többet nem tudni róla, mert rejtőzködő, ijedős állat, és ritkán kerül kutatás középpontjába, akkor is leginkább kameracsapdás felvételekkel. Ennek ellenére állatkertben is él pár tucat belőle, fogságban akár a 12 éves kort is megéri. Egyikük pedig a BBC-n is szerepelt, nézzük is meg:

A rozsdafoltos macska mellett szoros befutó még a legkisebb címre a feketelábú macska (Felis nigripes), ami Afrikában él, leginkább a Kalahári-sivatag térségének szavannáin. Testhossza 36−52 centi között alakul, tömege 1−2,5 kiló között, és ő is éjszakai állat. A félénk rozsdafoltossal ellentétben viszont elég harcias jószág, és akár egy nála nagyobb nyulat is képes elejteni. A macskafélék között különösen jól bírja a szomjúságot, és napokig elvan a prédáiból nyert nedvességen és a hajnali harmaton. Valamivel több mint tízezer példánya él vadon, így a feketelábú macska is veszélyeztetett fajnak számít.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!