A bámulatos hangszerszörny, ami 80 éve a legnagyobb a világon

2021. május 03. – 05:00

A bámulatos hangszerszörny, ami 80 éve a legnagyobb a világon
A Boardwalk Hall épülete Atlantic Cityben, ahol a gigászi orgona található – Fotó: Michael Loccisano / Getty Images / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Az Amerikai Egyesült Államok híres arról, hogy mindenből nagyobbat akarnak, mint amihez mi itt a jó öreg Európában hozzászoktunk. Óriási városok, toronyházak, autók, gigászi hamburgerek és vödör méretű üdítők: sokan ezekre asszociálnak az USA neve hallatán.

Így talán nem is meglepő, hogy a világ legnagyobb hangszerét is ebben az országban építették, egészen pontosan Atlantic Cityben.

Az ember már ott sejti, hogy igazán nagy hangszerről van szó, amikor azt olvassa, hogy nem „készítették”, mint például egy gitárt vagy egy zongorát szokás, hanem „építették”.

Amikor az Atlantic Cityben található Boardwalk Hall megépült, ez volt a világ első teljes körű konferenciaközpontja. A fő koncertterem 13 ezer m²-es, ezért a tervezőknek egy olyan hangszerre volt szükségük, aminek hangja be tudja tölteni ezt a gigászi teret. Az orgonát New Jersey állam egyik szenátora, Emerson Lewis Richards tervezte, és nagyrészt a Midmer-Losh Organ Company építette 1929 és 1932 között. Néhány sípot Anton Gottfried, valamint a német Welte-Mignon készített.

Forrás: Historic Organ Restoration Committee
Forrás: Historic Organ Restoration Committee

A projekt tervezett költségvetése 300 ezer dollár volt, de végül nagyjából 350 ezer dollárból (ez mai áron közel 6,5 millió dollár, azaz kb. kétmilliárd forint) sikerült kihozni. Az egész hangszer 150 tonnát nyom, a nagy része a falak mögött van elrejtve. Eredetileg több mint 40 ezer sípot terveztek hozzá, de az túl sokba került volna, így hivatalosan 33 112 sípja van (de felmérések alapján inkább 33 116-ról van szó). Ezeket egy orgonista hét manuál (billentyűsor) segítségével szólaltatja meg, a hanghatást ezen felül 1235 regiszterkapcsolóval és hat pedállal alakíthatja.

A Midmer-Losh orgona több Guinness-rekordot is magáénak tud. Ez a világ legnagyobb és leghangosabb hangszere is. Érdekesség, hogy a világ legnagyobb, teljesen működő hangszere – szintén egy orgona – Philadelphiában található. Ennek a hangszernek tulajdonítják a világ leghangosabb orgona-regiszterkapcsolóját is. A leírások szerint hatszor olyan hangos, mint a leghangosabb vonatsíp.

Ebben az orgonában vannak a legnagyobb légnyomással működő sípok a világon. A fújtatókat eredetileg működtető motorok 384 lóerősek voltak, de egy 1990-es felújításkor új, 600 lóerős motorokat kapott. A fújtatók percenként 1030 köbméter levegőt képesek pumpálni.

Sajnos a hangszer régóta nem tündököl már eredeti pompájában: az 1944-es hurrikánban beázott az épület négy pinceszintje, ami hatalmas károkat okozott a fújtatókban. 1998-ban a város adott 1,17 millió dollárt a hangszer rendbehozatalára, de ebből nem lehetett mindent megjavítani. 2001-ben aztán még több sérülést szenvedett, mert az épület felújítását nem tervezték meg rendesen, és a munkások sem voltak kifejezetten figyelmesek: több sípot is elhordtak, megtapostak, elhajlítottak, több szélcsatornát elvágtak, és sok más kár is keletkezett. Az orgona egyik részét 1998-ban kb. 98 százalékosan felújították, de ez 2001-ben teljesen tönkrement.

2013-ban újabb felújítás indult, a gigaorgona első koncertje 40 év után a 2013-as Miss America szépségversenyen volt, amit a Boardwalk Hallban tartottak. 2014 óta minden nap délben fél órát koncertezik rajta egy orgonista, 2015 óta pedig turisták is látogathatják. Ennek a legutóbbi felújításnak a költségvetése egyébként 16 millió dollár volt, ami mind jótékonysági szervezetektől és civilek adományaiból jött össze. Az épületben található egy másik orgona is, ez a 2020-as állás szerint 95 százalékban funkcionál, a Midmer-Losh pedig 50 százalékban.

A felújítási munkálatok most is folynak, 2023-ra tervezik befejezni. Az épület üzemeltetője szerint azért is jó, hogy már megszólaltathatók a hangszerek, mert a templomi orgonákkal ellentétben ezek nem látványosak, el vannak dugva a falak mögött. Így, hogy a látogatók hallják a hangjukat, van remény, hogy még több adományt adjanak, ami biztosabbá tenné a hangszerek jövőjét.