A sorozatgyilkos, aki két gyilkosság között bement egy tévés vetélkedőbe, és megnyerte

2020. december 19. – 23:57

frissítve

A sorozatgyilkos, aki két gyilkosság között bement egy tévés vetélkedőbe, és megnyerte
Alcala a 2010-es tárgyalásán – Fotó: Ted Soqui / Corbis via Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Megvan a Dating Game című tévés vetélkedő? Sok verziója van, magyar csatornák is próbálkoztak vele a kilencvenes években, a lényege, hogy van egy főszereplő, és tőle paravánnal elválasztva három, ellenkező nemű játékos, akiknek kérdéseket tehet fel, a válaszaikat pedig hallja, de nem látja őket. Aki a legszimpatikusabb, az nyer, és elmehetnek egy randira – a néző meg közben drukkolhat a szimpatikus próbálkozóknak, elmélkedhet azon, ő kit választana, vagy hogyan válaszolna a roppant elmés kérdésekre. A kissé szájbarágós mondanivaló az, hogy nem a külső számít, de azért közben mégis csak az a csúcspont minden játék végén, amikor a nyertes pár tagjai meglátják egymást. Nézzünk is most meg egy részletet az eredeti, amerikai kiadásból, 1978. szeptember 13-áról:

Most jön a vérfagyasztó csavar, amit persze a cikk címével már jól elspoilereztünk: a mosolygós fickó a nagy hajjal, aki úgy néz ki, mintha a Hair című musicalből lépett volna ki (persze a hetvenes években alapvetően mindenki úgy nézett ki, mint egy Hair-mellékszereplő), Rodney Alcala, hírhedt sorozatgyilkos. Amikor a vetélkedőt forgatták, illetve adásba került, már túl volt legalább négy gyilkosságon, kétszer ült börtönben (egyszer egy 8 éves kislány megerőszakolásáért, és megjárta az FBI körözési toplistáját is). A műsorvezető egyébként úgy mutatta be, mint sikeres fotós, akinek az ejtőernyőzés és a motorozás a hobbija.

Rodney meg is nyerte a vetélkedőt, de a videón is látható hölgy, bizonyos Cherly Bradshaw végül visszakozott, és lemondta a nyereményrandit, mert amikor kamerák nélkül beszélgetett Alcalával, furának és kicsit ijesztőnek találta. Esélyes, hogy ennek köszönheti az életét.

40 éve a halálsoron

Alcala karizmatikus, kiemelkedően intelligens, de mentálisan legalább ennyire instabil volt, egy idegösszeomlás miatt szerelték le a hadseregtől is, ahová 17 évesen lépett be, és három évet húzott le. Egy ideig járt a New York University filmszakára, ahol maga Roman Polanski is tanította. Az első súlyos bűncselekményét 1968-ban, 25 évesen követte el: egy Tali Shapiro nevű 8 éves lányt csalt fel a lakására Hollywoodban, ahol egy vasrúddal félholtra verte és megerőszakolta. Egy járókelő hívta rá a rendőrséget, de elmenekült, mielőtt kiértek – a kislány emiatt élhette túl. Három évig bujkált különféle álneveken, míg valaki felismerte őt az FBI körözési poszteréről. Mindössze három év börtönt kapott, mert a lány szülei nem akarták, hogy tanúskodjon, így végül csak a testi sértés vádját látta bizonyítottnak a bíróság. A szabadulása után két hónappal újra letartóztatták, ezúttal egy 13 éves lány megtámadásáért – emiatt újabb két évre a rács mögé került.

Rodney James Alcala 1980-ban – Fotó: Bettmann / Getty Images
Rodney James Alcala 1980-ban – Fotó: Bettmann / Getty Images

Az újabb szabadulása után Los Angelesbe költözött, ahol egy helyi újságnál lett betűszedő, és hobbiból fotózni kezdett. Amikor évekkel később a nyomozók átnézték a fotóarchívumát, több mint 100 eltűnt, illetve felderítetlen gyilkosság áldozatává vált fiatal lány és fiú képeit fedezték fel közöttük, sok esetben meztelenül, kimondottan pornográf felvételeken.

Így jutunk el 1978-ig, és a tévés vetélkedőig. Elég hajmeresztő, hogy a tévés stáb ilyen szinten nem nézett utána a műsor szereplőinek, és simán adásba engedte a sorozatgyilkost. És persze az is, hogy Alcala ilyen múlttal simán jelentkezett szereplőnek.

Egy évvel később aztán újra elkapták. Egy Robin Samsoe nevű 12 éves lányt csalt el a tengerpartról, azzal az ígérettel, hogy fotókat készít róla, amikkel aztán betörhet a divatmodellek világába. A lány holttestét két hét múlva találták meg a város melletti erdőben. A lány barátai a strandról azonban emlékeztek a fura idegenre, aki a fotózással szédítette az eltűnése előtt, a rendőrségi fantomkép alapján pedig Alcala egyik volt felügyelő tisztje felismerte a férfit. Miután megtalálták nála a lány fülbevalóját, megpecsételődött a sorsa: 1980-ban halálra ítélték gyilkosságért.

A történet már eddig is elég bizarr volt, de csak most jön a java.

Az ítéletet ugyanis a kaliforniai legfelsőbb bíróság megsemmisítette, és új tárgyalást rendelt el, arra hivatkozva, hogy az esküdtszék tagjait rosszul tájékoztatták Alcala előéletéről, és szexuális bűncselekményeiről, ezáltal elfogulttá váltak az esküdtek, és nem tudtak objektív döntést hozni.

A második tárgyalásra hat évet kellett várni, és egyáltalán nem meglepő módon ismét halálbüntetés lett az eredménye. Ezt az ítéletet is lenullázta a feljebbviteli bíróság, még szürreálisabb indokkal: a bíró ugyanis nem engedélyezte egy tanú meghallgatását, aki azt vallotta volna, hogy a holttestet megtaláló erdészt a rendőrök hipnotizálták. Ekkor már 2001-et írtunk, annyira elhúzódott az ügy a sok fellebbezés és a jog kínosan lassan őrlő malmai miatt.

Alcala áldozatai – Fotó: Ted Soqui / Corbis via Getty Images
Alcala áldozatai – Fotó: Ted Soqui / Corbis via Getty Images

Miközben a harmadik tárgyalás előkészületei zajlottak, Kaliforniában életbe lépett egy új törvény, ami lehetővé tette, hogy előzetes letartóztatásban ülőktől DNS-mintát vegyen a rendőrség, hogy azt összehasonlítsa megoldatlan ügyek helyszínén, vagy áldozatok testéről, ruhájáról vett mintákkal. Alcala tiltakozott, de végül a DNS-mintái hat további gyilkosság gyanúsítottjává tették. Ezek közül négyet a tévévetélkedős szereplése előtt történt. Ekkor már bő 20 éve ült börtönben, ami közben írt egy könyvet (ami természetesen arról szólt, hogy őt ártatlanul hurcolják meg), és egyszer beperelte Kalifornia államot, mert a börtönben nem kapott elég alacsony zsírtartalmú ételt. A pert elvesztette.

2010-ben indult el végül a harmadik tárgyalás, ahol Alcala a saját ügyvédjeként is szerepelt, mármint egészen konkrétan: hogy a védőügyvéd és a védence szerepét jobban megkülönböztesse, elmélyített hangon kérdezgette saját magát az esküdtszék előtt. Öt teljes órán keresztül. Beidézett tanúnak egy pszichológust is, aki azt vallotta, hogy Alcala beszámíthatatlan és amnéziája van. Ezt alátámasztandó Alcala kijelentette, hogy nem emlékszik a gyilkosságokra. De a vád képviselői is bevetettek mindent, tanúként meghallgatták például Tali Shapirót, akit vagy negyven évvel korábban 8 éves kislányként bántalmazott és erőszakolt meg Alcala.

Végül a bíróság öt gyilkosságban találta bűnösnek, és újra halálra ítélte. Míg a halálsoron várta a kivégzésre, 2013-ban a nyomozók két újabb gyilkosságot kötöttek hozzá DNS-bizonyítékok alapján, ezeket – minden mindegy alapon – be is vallotta. Ezért a halálbüntetése mellé még külön életfogytilgant is kapott, bármilyen furán is hangzik ez.

Rodney Alcala most 77 éves, és a kaliforniai Corcoran börtönének halálsorán várja a kivégzését. 2017-ben a Discovery filmet készített a rémtetteiről. Szakértők szerint az áldozatainak száma valahol 50 és 130 között lehet.

(Források: All that's interesting, Vice, Oxygen, Crime Junkie podcast, The Killing Game: The True Story of Rodney Alcala, the Game Show Serial Killer)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!