A Kolosy téri templom tornya azért van oldalt, hogy fel ne dőljön az épület

2020. december 17. – 04:56

Másolás

Vágólapra másolva

Ma már sok budapesti sem tudja, hol van Újlak, pedig egykor jelentős település volt félúton Buda és Óbuda között, a Margit-sziget magasságában. Olyan gyorsan növekedett a lakossága a 18. században, hogy néhány évtized alatt kinőtték a kis kápolnájukat, amely amúgy ma is megvan az Ürömi út és a Szépvölgyi út elágazásában. A helyiek elhatározták, hogy kicsivel arrébb egy nagyobbat építenek Sarlós Boldogasszony tiszteletére, és oda viszik át féltve őrzött Madonna-festményüket.

Akkoriban nemcsak egyes szentképeknek tulajdonítottak csodatévő erőt, de a másolatuknak is – kiváltképp, ha azt az eredetihez érintették. A csallóközi Szentantal község Szűz Máriája pedig messze földön híres volt, ugyanis 1715-ben feljegyezték róla, hogy több napon keresztül vért könnyezett. Ennek köszönhetően hamar népszerű kegykép lett belőle, ma is több helyen őrzik másolatait, többek közt Újlakon is.

Új templom, kis hibával

Az új templom építésével Hamon Kristóf kőművesmestert bízták meg, akit mai szóval nyugodtan nevezhetünk építésznek is – bár akkoriban ez a szakma még nem vált el élesen a kivitelezőtől. Amikor 1748-ban meghalt, több félkész templomot hagyott maga után, az újlaki mellett például a Szent Annát a Batthyány téren. A félbehagyott építési projekteket özvegye örökölte meg, aki praktikusan egy másik építőmesterhez ment férjhez, Nepauer Mátyás Mátéhoz (olykor Nöpauernek is írják a nevét). Az ifjú férj egy csapásra keresett templomépítő lett: befejezte Hamon félbehagyott munkáit, sőt számos új megbízáshoz is jutott a Duna jobb partján, Óbudától a Tabánig.

A hozománnyal azonban nemcsak jól fizető munkák, de problémák is jártak. A templom építése anyagi okokból rendkívül lassan haladt, tizennégy év kellett a befejezéséhez. Azután, alig egy évvel az elkészülte után az épület megroggyant, és a tornya dőlni kezdett a ház mellett futó vízmosás miatt. Hogy ez pontosan kinek a hibája volt, nehéz lenne megmondani, annyi bizonyos, hogy a Szépvölgyi úton lezúduló víz évszázadokkal később, napjainkban is tud problémákat okozni. A 2015-ös ár – amiről némi képet ad ez a videó – például a fonódó villamos munkagödrét mosta alá, ami miatt hetekre leállt a forgalom.

Fotó: Gulyás Attila / Zubreczki Dávid: Templomséták Budapesten (Kedves László Könyvműhelye, 2020)
Fotó: Gulyás Attila / Zubreczki Dávid: Templomséták Budapesten (Kedves László Könyvműhelye, 2020)

Nepauer nekilátott menteni a menthetőt, áttervezte a frissen átadott épületet. A tornyot visszabontották, és a déli oldalra helyezték, távol a vízmosástól. Az így kiegyensúlyozott ház azóta is stabilan áll, és talán senki nem gondol bele, hogy nem szándékosan ilyen aszimmetrikus.

Az elátkozott környék

Nepauernek nem volt szerencséje amúgy a környékkel. Ő tervezte az óbudai zsinagógát is, amit 1769-ben adtak át, majd 1817-ben félig visszabontottak és újjáépítettek, mert az alatt is megcsúszott a talaj, és életveszélyessé vált. Az már nem a tervezők hibája, hogy az elátkozott újlaki toronyba 25 évvel később belecsapott a villám, és úgy kiégett az egész, hogy még a harangjai is megolvadtak. Újraépítették, de a korabeli feljegyzések szerint negyven évvel később ismét le kellett bontani, mert „megrongálódott”. Ekkor már sejthették az újlakiak, hogy nem a legjobb helyszínt választották az építéshez. Hát még 1875-ben, amikor kapott az épület még egy természeti csapást. Akkor újra óriási eső zúdult a városra, ami természetesen végighömpölygött a Mátyáshegyi, vagyis a mai Szépvölgyi úton is. A víz befolyt a kriptába, majd amikor azt megtöltötte, felfeszítette a padlót és berobbant a templomba. Miután azt is elárasztotta, kitörte kaput és a bútorokat, a koporsókat a

Dunába sodorta, ami pedig szép időben vagy háromszáz méterre folyik a templomtól. A házat megrongálta ugyan a víz, de a jól kiegyensúlyozott épület falaiban nem tett komoly kárt.

Az templomot Ybl Miklós elképzelései szerint újították fel. Ő egy kecses obeliszket helyezett az kereszteződés felé eső sarkára, mintha csak párja lenne a megépült toronynak – ez utóbbit természetesen ő is alaposan áttervezte. A sokat megélt, számtalanszor át- és újraépített torony kapott még egy találatot a második világháborúban is, de az már szinte meg se kottyant neki, viszonylag gyorsan helyreállították. Most már lassan másfél évszázada változatlan formában áll az épület. Ha volt is rajta, úgy tűnik, megtört az átok.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!