New York egyik legismertebb felhőkarcolója 25 éve tök üresen áll

2020. szeptember 29. – 16:20

frissítve

New York egyik legismertebb felhőkarcolója 25 éve tök üresen áll

Másolás

Vágólapra másolva

Ha az ember New York híres épületeire gondol, valószínűleg az Empire State Building jut eszébe, vagy a Chrysler Building, esetleg az egykori ikertornyok helyén álló One World Trade Center. Van azonban egy felhőkarcoló, ami legalább olyan híres, mint ezek, egészen biztosan mindenki látta már, mégsem tudja a nevét. Nincs is neve.

A házszám után One Times Square néven szokták emlegetni a 25 emeletes épületet, ami a város főterén áll, és leginkább arról híres, hogy a legendás New York-i szilveszteri utcabál csúcspontján ennek a tetején engedik le az új év érkezését jelképező csillogó kristálygömböt. Ezt a helyszínen egymillió, világszerte a tévés közvetítéseken nagyjából egymilliárd ember szokta követni.

A Times Square New York egyik turisztikai csúcslátványossága, ennek ellenére a tér kiemelt helyén elhelyezkedő felhőkarcoló nagyjából 25 éve szinte teljesen üresen áll. Pontosabban a földszintjén működik egy drogéria, de fölötte minden szint kihasználatlanul tátong, egyre lepusztultabb állapotban. A hivatalos adatok szerint pontosan 8568 négyzetméternyi területet jelent ez, a világ egyik legdrágább városának legdrágább részén, ahol az átlagos irodabérlet négyzetlábanként és évenként 83 dollár (ez forintban, négyzetméterben és havonta úgy 22 ezer forintot jelent). Az épület becslések szerint nagyjából félmilliárd dollárt ér.

De hát miért nem költözik be senki? Megőrült a tulajdonos, hogy hagyja a kincset érő ingatlant az enyészetnek? Erről szó sincs, az üres épület gyakorlatilag egy hatalmas hirdetőtáblaként funkcionál, a homlokzat minden négyzetméterét reklámtáblák és kivetítők borítják. A legfrissebb nyilvános adatok szerint ez évi 23 millió dollárt hoz a konyhára a tulajdonosnak, és mivel ezek 2012-ből származó számok, talán nem tévedünk, ha azt tippeljük, a ház valós bevétele ma már ennél jóval magasabb.

Az elátkozott felhőkarcoló

A felhőkarcoló 1904-ben épült fel, az akkor még Longacre Square nevet viselő téren (a londoni Long Acre nevű utca után keresztelték el). A New York Times akkori tulajdonosa, Adolph Ochs építtette, hogy a lap szerkesztőségének új, méltó otthona legyen. Még azt is kijárta a polgármesternél, hogy a teret nevezzék át az újság után Times Square-re. A szerkesztőség 1905-ben költözött be, és az év szilveszterén nagyszabású tűzijátékot rendeztek az épület tetején. Az esemény váratlanul nagy sikert aratott, a téren becslések szerint 200 ezer ember gyűlt össze az attrakcióra. Bár pár év múlva a tűzijátékozást betiltották a városban, de azóta is minden évben a Times Square-en rendezik meg New York, és egész Amerika hivatalos szilveszteri megapartiját.

A lap mindössze nyolc év alatt kinőtte az épületet (és itt hangsúlyozzuk még egyszer, hogy 25 emeletről van szó!), a szerkesztőség elköltözött – de tulajdonosként még egészen a 60-as évekig megtartotta. Innentől kezdődött az épület kálváriája: befektetők adták-vették, az állaga közben egyre romlott. Miközben a tér körülötte egyre mozgalmasabb városközponttá, és turistalátványossággá vált, az állapota miatt a felhőkarcolót egyre nehezebb lett kiadni. Visszaütött az elég idétlen, nagyon vékony és hosszú téglalap formájú alaprajz is, amiben szinte lehetetlen rendes lakásokat, irodákat vagy üzlethelyiségeket kialakítani. 1961 és ‘65, majd ‘77 és ‘86 között is lezárták és üresen állt, miközben a homlokzatán egyre szaporodtak a kivetítők, óriásplakátok és hasonlók. Ezek persze szépen hoztak a konyhára, hiszen reklámfelületként iszonyú értékes a homlokzat, amit naponta milliók, a szilveszteri utcabálon meg a tévén át százmilliók látnak, és minden New Yorkba látogató turista szinte kötelezően ellátogat ide. Ez nagyjából évi 40-50 millió ember, plusz a helyiek.

Egy ideig még próbálkoztak az alsó pár szint áruházzá átalakításával, de amikor 1995-ben az előző, csődbe ment tulajtól potom 27,5 millió dollárért megvette az épületet a Lehman Brothers (igen, az a Lehman Brothers, aminek az összeomlása aztán 2008-ban az egész gazdasági világválságot berobbantotta), az új tulaj úgy értékelte, hogy túl drága lenne felújítani az épület belső tereit, és gazdaságosabb egy gigászi, 25 emeletes hirdetőoszlopként üzemeltetni. Az ötlet bejött, mert két év múlva már 117 millióért adták tovább a tök üres, de hirdetésekkel agyonpakolt épületet a Jamestown nevű ingatlanos cégnek, ami máig is a tulajdonos.

A Jamestown már meg se próbált bérlőket szerezni, az egész épületet lezárták (a 22. emeleten egy irodát azért fenntartanak a szilveszteri show levezénylésére), és csak annyira tartják karban, hogy ne legyen balesetveszélyes. Kívül viszont így, hogy már az ablakokra sincs szükség, tényleg minden tenyérnyi helyet eluralhatnak a gigantikus led-kijelzők és hagyományos reklámtáblák, ahol a hirdetési helyekért valósággal ölik egymást a világ legnagyobb cégei.

2017-ben egyébként újra előjött, hogy csak fel kéne használni valamire a Manhattan kellős közepén üresen álló ingatlant; egy három emeletet elfoglaló, New York történelmét bemutató múzeum ötlete merült fel. Az építkezés máig nem kezdődött el.

(Borítókép: Középen a One Times Square néven emlegetett épület. Fotó: Jamestown LP)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!