Fact-check: Tényleg bizonyítottan a Covid-vakcinák miatt halnak a brit fiatalok?

2024. április 24. – 14:10

Másolás

Vágólapra másolva

Jár körbe oltásellenes körökben az a cikk, amely azt fejtegeti: a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal megerősítette, hogy a koronavírus ellen négyszeresen oltott fiatalok 318 százalékkal nagyobb valószínűséggel halnak meg, mint nem oltott társaik. A szóban forgó oldal, az Exposé a valós brit adatokat elemezte, de nem helyesen: csak a nyers statisztikákat nézte, kihagyta belőle a kontextust, ami még a statisztikai hivatal saját hivatalos jelentésében is szerepel.

A Nemzeti Statisztikai Hivatal által kiadott adatsorok egyébként nem frissek, legutóbb 2023. augusztus 5-én frissítették őket, ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne elemezni, mi szerepel bennük. Az adatsor a 2021. április 1. és 2023. május 1-je közötti halálozási és oltottsági adatokat tartalmazza többek között korcsoportokra lebontva. A hivatal 2021 januárja óta szolgáltatja az információkat ebben a kontextusban.

Az adatok azt mutatják, hogy azon 18 és 39 év közöttiek körében, akik legalább 21 nappal korábban kaptak két adag COVID-19 oltást, alacsonyabb volt az életkor szerint standardizált bármilyen okból bekövetkezett halálozási arány, mint azoknál, akik nem kaptak oltást, és ez igaz volt szinte minden hónapban 2021 júliusától 2023 májusáig. Ugyancsak ez a helyzet azoknál a 18-39 éveseknél, akik legalább 21 nappal korábban harmadik, azaz emlékeztető oltást kaptak: itt is alacsonyabb volt az életkor szerint standardizált bármilyen okból bekövetkezett halálozási arány, mint azoknál, akik nem kaptak oltást, 2021 novemberétől 2023 májusáig minden hónapban.

Az viszont valóban igaz, hogy azoknál a 18-39 éveseknél, akik a halálozás előtt legalább 21 nappal korábban megkapták a negyedik emlékeztető oltásukat, az életkor szerint standardizált halálozási arány magasabb volt, mint ugyanebben az életkorban az oltatlanoknál.

„Azonban, mint ahogy azt a statisztikai közlönyünkben található figyelmeztető üzenetben is közöljük, a negyedik oltást kapott emberek halálozási arányát valószínűleg befolyásolja az a tény, hogy ezt a dózist egy meghatározott populációra célozták már, minden korosztályban. Ez a populáció azokat jelenti, akik egyébként is klinikailag sérülékenyek, egy háztartásban éltek olyasvalakivel, aki sérülékeny, illetve azokat, akik idősotthonokban élnek” – írta a brit Nemzeti Statisztikai Hivatal a Telexnek. „Ezért ebben a csoportban a halálozási arányok nem hasonlíthatók össze közvetlenül a többi vakcinaadag utáni halálozással, és az eredményeket óvatosan kell értelmezni.”

A negyedik emlékeztető oltást az Egyesült Királyságban tehát nagy arányban kapták olyanok, akik egyébként is sérülékenyek, krónikus, potenciálisan életet veszélyeztető betegségben szenvednek. Így a statisztikai adatokat kontextus nélkül elemezni félrevezető.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!