Fact-check: Tényleg Orbán Viktor Magyarország első falusi miniszterelnöke?

2024. április 22. – 18:17

Másolás

Vágólapra másolva

Országjárásra indult Orbán Viktor miniszterelnök, a kampánykörút első állomásaként hétfőn a Veszprém megyei Nemesgörzsönyben gazdákkal találkozott, ahol azt mondta: ő Magyarország első falusi miniszterelnöke.

„Mégis csak én vagyok Magyarország első falusi miniszterelnöke. Kitől várjon a magyar gazdatársadalom, a magyar vidék, a magyar falu segítséget, ha nem a közülük jövő miniszterelnöktől?” – mondta.

Ez a kijelentés több szempontból nem igaz: akkor sem, ha az 1848-as forradalom óta kinevezett miniszterelnököket vizsgáljuk, és akkor sem, ha csak az 1989-es rendszerváltás utániakat nézzük.

Vidéki születésű volt ugyanis például Szemere Bertalan, aki Vattán született, aminek népessége 806 fő a 2023-as adatok szerint.

A Magyar Királyságban több falusi miniszterelnökünk is volt – ha az olyanokat, mint Andrássy Gyula, nem is számoljuk, aki a ma már Szlovákia területéhez tartozó, a 800 főt el sem érő Oláhpatakon látta meg a napvilágot, akkor is ott van Lónyay Menyhért (a 684 fős Lónya) és Széll Kálmán (Gasztony, 428 fő).

A Magyar Népköztársaságban és a Tanácsköztársaságban valóban nem volt falusi miniszterelnök, az Első Magyar Köztársaságban viszont ott volt Peidl Gyula, aki a most 1231 fős Ravazdon született. Az 1920 és 1946 közötti Magyar Királyságban Simonyi-Semadam Sándor is volt miniszterelnök, aki a most 458 fős Cseszneken született. Gömbös Gyula murgai volt, ahol most 45-en élnek. Nagy Ferenc miniszterelnök is a most 208 fős Bissén született, Hegedüs András a most 684 fős Szilsárkányon született.

Az 1989 utáni miniszterelnökök közül Németh Miklós született Monokon, ami most 1416 fős. Ő volt a rendszerváltás előtti utolsó magyar kormány miniszterelnöke, és az 1989. október 23-án kikiáltott Magyar Köztársaság első kormányfője. Orbán Viktor egyébként Székesfehérváron született, gyerekkorát Alcsútdobozon és Felcsúton töltötte, de középiskolába már Székesfehérvárra járt. Ennyire Németh Miklós is „falusi”, a középiskolát már ő is Miskolcon végezte. Alcsútdoboz egyébként a legfrissebb népszámlálás szerint 1513, Felcsút pedig 1888 fős.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!