Fact-check: Tényleg létezik a meglepő borítójú, „horogkeresztes” tanári kézikönyv

2022. június 7. – 12:21

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Május végén először a Twitteren, majd a Redditen jelent meg egy kép egy állítólagos etika tantárgyhoz tartozó, felsős tanári kézikönyv borítójáról. A Redditen a bejegyzés szerzője azt írta, a képet egy ismerőse küldte, és kíváncsi, hogy igazi-e. Ha valaki nem látná, mi is problémás a fényképen szereplő tankönyv borítójával, segítünk: a négy emberi alak az 1930-as, 40-es évek Németországának kedvenc önkényuralmi jelképébe rendeződtek.

Fotó: @bruzsy / Twitter
Fotó: @bruzsy / Twitter

A kérdés az, hogy igazi-e a horogkeresztes borítójú tanári kézikönyv. A rövid válasz az, hogy igen, de nem egy Oktatási Hivatal által elfogadott tankönyvről van szó.

A könyvről szinte semmi konkrétum nem található az interneten, szinte csak annyi, hogy a posztok megjelenése óta elkezdett terjedni a híre. A HVG is írt róla, amit aztán a 24.hu is szemlézett. Ideje kideríteni, tényleg létezik-e, vagy egy gigantikus trollkodással állunk szemben.

A borító bal alsó sarkában lévő azonosítószám egy projektnek a száma, méghozzá „A Köznevelés Módszertani megújítása a végzettség nélküli iskolaelhagyás csökkentése céljából” című projekté. Ennek megvalósítására hozták létre a Komplex Alapprogram Országos Pedagógusképző és -továbbképző Központot, ami az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Pedagógusképző Központjának keretein belül működik.

A könyvborítót egy hivatalos helyen találtuk meg, az említett Komplex Alapprogram Facebook-oldalán. Egy 2019. március 11-ei posztban az oldal bemutatta az alapprogram 2019-ben megjelent tanítói tanári kézikönyveit. A jobb felső sarokban látható az említett etika tanári kézikönyv, amit a Magyar Tudományos Művek Tára szerint 2018-ban adtak ki, és Pusztai Eszter szerkesztette.

Kerestük az egyetemet, és azt a választ kaptuk, hogy

„A program részeként elkészült 26 féle tankönyv és több mint 40 egyéb kiadvány kapcsán sem munkatársainktól, sem a partneriskolák pedagógusai részéről, a közvetlen felhasználóktól nem érkezett negatív észrevétel.”

A válaszukban megírták, hogy a könyv boltokban nem kapható, hanem „a Komplex Alapprogram keretében ”Élménysuli„ címet kapott iskolákban használják a pedagógusok.” A Komplex Alapprogram nem a Nemzeti Alaptanterv része, azt az egyetem jogelődje dolgozta ki több más egyetemmel közösen.

Az Oktatási Hivatalt is megkérdeztük a tankönyvről.

„A kérdésben hivatkozott könyv nem az Oktatási Hivatal kiadványa, a hivatalos tankönyvjegyzékben a kiadás évében sem és most sem szerepel. A tanári kézikönyvet az Eszterházy Károly Egyetem a Komplex Alapprogramhoz fejlesztette ki. Az Egyetem az OH-nak előzetes véleményezésre korábban kizárólag a kiadványtervezet szövegtervét küldte el. A megküldött tervezet azonban nem tartalmazta a kiadvány jelenlegi borítóját, borítótervét, így azt az OH sem akkor, sem mostanáig nem ismerhette meg”

– válaszolták.

Megírtuk az egyetemnek, hogy a könyv borítója olyan megjegyzésekkel terjed az interneten, hogy a kiadása során senkinek nem tűnt fel, hogy egy horogkereszt látható rajta. Válaszukban azt írták, hogy ők nem így látják.

„A borítón nem horogkereszt látható, négy diák fogja egymás kezét. Az, hogy ki mit vél felfedezni egy illusztrációs grafikában, s hogy a közösségi médiában ki milyen meglátásokat fogalmaz meg egy tankönyvborítóval kapcsolatban, az egyéni, szubjektív vélemény kategóriába tartozik”

– áll a levelükben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!