Fact-check: tényleg szovjet zászlóra cserélték le az ukránt a mariupoli acélgyár kéményén?

2022. április 26. – 13:50

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az orosz megszálló erők sorra szedik le az ukrán zászlókat az elfoglalt településeken, amivel feltehetőleg az ukránok morálját akarják rombolni, miközben kifejezik, hogy ők irányítanak. A bevont lobogókat több helyen szovjet zászlókra cserélik.

Az orosz (vagy ezesetben neoszovjet, ennek történelmi hátterét ebben a videóban mutattuk be) propagandát terjesztő oldalakon már olyan képek is terjednek, amik a leírás szerint az ostromlott, és egy nagy gyártelepen kívül szinte teljesen orosz fennhatóság alá került Mariupolban készültek. A képeken egy ember egy gyárkémény tetején látható, ahogy letép egy ukrán zászlót és lecseréli a vörös sarló-kalapácsosra.

A képet, ami már több mint 6 ezer reakciónál jár, eredetileg egy vietnámi oldal osztotta meg, ami a leírása szerint vietnámi katonai és szocialista infókat terjeszt. A képhez azt írták a bő 200 ezer követőjüknek, hogy az ukrán elnök elismerte, hogy a keleten ostromlott 44 ezer katona képezi Ukrajna elit egységeit, és ez a nagy haderő csak egyet jelenthet: a szakadár régiókat akarták legyőzni, de nem sikerült. Hozzáteszik, hogy a Mariupolban rekedt katonák között önkéntesek és külföldi tisztek vannak, és azt is megjegyzik, hogy a kép, ami elvileg az Iljics acélgyárnál készült (ami nem az ostromlott Azovsztal) le lett ellenőrizve.

Az azonban nem derül ki, hogy ki ellenőrizte a kép valóságtartalmát – ami valószínűleg nem véletlen, mert bárki is volt, nem végzett jó munkát. Egy gyors képkeresésből kiderül, hogy nem a mostani invázió alatt készült, mert már 2015-ben is megjelent az interneten. Akkoriban a harcok leginkább a Donbasz területére koncentrálódtak, így ha rákeresünk, hogy „donbass soviet flag”, hamar eljutunk egy videóhoz, amit 2015 márciusában töltött fel a YouTube-ra a Voxkomm olasz kommunista mozgalom. A mostanában keringő képek ebből a videóból származnak.

A leírás alapján a felvétel Debalcevében készült, miután a szeparatista erők elfoglalták. A város közel 200 kilométerre van Mariupoltól és az Iljics acélgyártól. Az ukrán erők 2015 februárjának közepén vonultak vissza a városból. Bár Debalceve Google Street View-lefedettsége szinte elenyésző, a műholdképeken láthatók gyárkémények a videóban láthatóhoz hasonló környezetben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!