Fact-check: A CDC nem azért vonatta vissza egy RT-PCR-teszt engedélyét, mert összekeverte a koronavírust az influenzával

2022. február 10. – 05:00

frissítve

Fact-check: A CDC nem azért vonatta vissza egy RT-PCR-teszt engedélyét, mert összekeverte a koronavírust az influenzával
Illusztráció: Egy egészségügyi dolgozó RT-PCR tesztet tart a kezében – Fotó: Sri Loganathan Velmurugan / Hans Lucas / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

2021 júliusában az Egyesült Államok Járványügyi és Betegségmegelőzési Központja (CDC) kiadott egy figyelmeztetést az amerikai laborok számára, amiben azt írták, hogy 2021. december 31-én visszavonják a CDC 2019-Novel Coronavirus (2019-nCoV) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel nevű tesztekre vonatkozó vészhelyzeti engedélykérelmüket az Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatalnál (FDA). Azt ajánlották a laboroknak, hogy addig álljanak át egy másik tesztelési módszerre, amivel a SARS-CoV-2-fertőzéseket vizsgálják. Ez a teszt egy konkrét márka, a CDC saját márkás PCR-tesztje.

Már akkor elkezdett terjedni (így Magyarországon is megjelent) az elmélet – a Gateway Pundit jobboldali híroldal is írt erről HATALMAS leleplezésként beállítva –, miszerint azért döntött így a CDC, mert „rá jöttek (…) ,hogy a faxa PCR teszt nem tesz különbséget az influenzavírusok és a SARS-COV-2 vírus között”.

A határidőhöz közeledve egyre több magyar nyelvű poszt jelent meg arról, hogy a PCR-tesztek hatástalanok, és volt, aki azzal is összekötötte, hogy 2020-ban azért voltak magasak a fertőzöttszámok és azért volt olyan kevés influenzás, mert a sok labor által használt RT-PCR-teszt nem tud különbséget tenni a járványt okozó koronavírus és az influenzavírus között. Itt, itt, itt és itt talál példákat. Ahogy látható, nem mindenki fárad azzal, hogy a saját gondolatait ossza meg, inkább ugyanazt a posztot másolták tovább. Egy olvasónk is írt, hogy felhívja a hírre a figyelmünket.

Ahogy sok másik koronavírusos összeesküvés-elméletnél és helytelen információk terjesztésénél, ebben az esetben is szövegértési nehézségek okozzák a problémát. A CDC közleményének részlete, amiből sokan azt a következtetést vonták le, hogy az adott RT-PCR-teszt nem képes megkülönböztetni egymástól a két vírust, így hangzik:

„CDC encourages laboratories to consider adoption of a multiplexed method that can facilitate detection and differentiation of SARS-CoV-2 and influenza viruses – A CDC azt javasolja a laboratóriumoknak, hogy fontolják meg egy olyan sokrétű módszer alkalmazását, ami megkönnyíti a SARS-CoV-2 és az influenzavírusok kimutatását és megkülönböztetését.”

A szó, amin sokan felkapták a fejüket, a differentiation, azaz megkülönböztetés. Elsőre valóban úgy tűnhet, hogy a teszt összekeveri a két vírust, pedig nem erről van szó. Erről a CDC is ír a tisztázó nyilatkozatban, amit néhány nappal a közlemény után adtak ki. A CDC 2019-Novel Coronavirus (2019-nCoV) Real-Time RT-PCR Diagnostic Panel-teszt azért nem tudja megkülönböztetni a két vírust, mert csak és kizárólag a SARS-CoV-2-t ismeri fel, más kórokozót képtelen kimutatni. Tehát ugyanúgy nem tudja megkülönböztetni a koronavírust az influenzától, mint mondjuk egy hal a tengeri uborkát a kígyóuborkától.

Az augusztusi nyilatkozatban kihangsúlyozták, hogy nem azért vonták vissza az engedélyt, mert nem felelt meg az előírásoknak, vagy mert hibásan működött (tehát nem volt pontatlan, és nem keverte össze a koronavírust és az influenzát). Egyszerűen azért döntöttek így, mert ezt a teszttípust a járvány elején azért gyártotta a CDC, mert nem nagyon volt más eszközük a fertőzöttek szűrésére. Azóta a gyártók azonban sok olcsóbb, egyszerűbb és jobb tesztet is kifejlesztettek (például olyat, ami meg tudja mondani, hogy a vizsgált alany koronavírussal, A típusú influenzával vagy B típusú influenzával fertőzött).

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!