Hogyan lehet ép ésszel feldolgozni, ha valaki megnyeri az ötös lottót?

2024. október 18. – 20:30

Hogyan lehet ép ésszel feldolgozni, ha valaki megnyeri az ötös lottót?
Az ötös lottó kézi számgolyói a SzerencseSzombat közvetítése előtt, az Ötöslottó és a Joker élő közvetítése előtt, a budapesti Fortuna stúdióban, 2019. március 23-án – Fotó: Mónus Márton / MTI

Másolás

Vágólapra másolva

Jelenleg több mint 6,5 milliárd forint ütheti a markát annak, aki megnyeri az ötös lottót, és valószínűleg a legtöbben megszólalni sem tudnánk, ha kiderülne, hogy nálunk lapul a nyertes szelvény. Ez érthető, hiszen egy ilyen hirtelen jött változás fenekestül felforgathatja egy ember vagy egy család életét. Mégis hogyan lehet ép ésszel feldolgozni, ha valaki megnyeri az ötös lottót?

„A kérdésben benne van a válasz, ezt csak ép ésszel lehet feldolgozni. Minden váratlan történés az életben – akár jó, akár rossz –, krízisként értelmezhető, hiszen megváltoztathatja azokat az életkereteket, amik mentén az egyén egészen addig definiálta önmagát. Ehhez a változáshoz csak az tud jól alkalmazkodni, akinek a személyisége érett, stabil és kiforrott. Azaz az élete során olyan megküzdési mechanizmusokat és problémamegoldó képességeket sajátított el, amik segítenek neki felelősségteljesen és éretten kezelni azt, ha drámaian megváltoznak az anyagi körülményei” – válaszol a kérdésre dr. Fülöp Márta pszichológus, a HUN-REN Természettudományi Kutatóközpont Kognitív Idegtudományi és Pszichológiai Intézet tudományos tanácsadója, a Károli Gáspár Református Egyetem professzora.

A szakértő azt mondja, lottónyertesnek lenni azért is lehet egy nehezen felfogható élmény, mert az emberek alapvetően azt képesek jól értelmezni, ha a cselekedeteik és teljesítményük összefüggésben áll az eredményekkel. „Kitartó, szisztematikus építkezéssel lehet valakiből Nobel-díjas tudós vagy hollywoodi színész, és a sikert, a pozícióval járó pénzt és az előnyöket önmagának és a kemény munkájának köszönheti. A lottónyertesek esetében ez nincs így. A szerencsés nyertes azonkívül, hogy vett egy szelvényt, semmit nem tett azért, hogy hirtelen elképesztően gazdag legyen.

Nem került neki sem intellektuális, sem érzelmi erőfeszítésbe, hogy nyerjen, emiatt az illető nem tudja összeegyeztetni a nyerést a képességeivel, önmagával és azzal, akivé válhat a nyereménynek köszönhetően.”

Fülöp Márta hozzáteszi, hogy a fődíj nem garancia arra, hogy a nyertes élete egyenesbe jön, ahogy arra sem, hogy hirtelen megtalálja az útját, a hivatását.

„Egy sérülékeny, kidolgozatlan személyiség nem feltétlen tud jól reagálni a lottónyereményre. Hiszen korábban sem tudott tervezni, célokat kitűzni és azokat elérni vagy kezelni a pénzügyeit. Ha valaki a 100 ezer forintos fizetését is meggondolatlanul költötte el, akkor a milliókat is úgy fogja.

Az emberekben – főleg akiknek a személyisége kiforratlan – gyakran felmerülhet a gondolat, hogy minden problémájuk megoldódna, ha sok pénzük lenne. Nem a pénz oldja meg az emberek életét, hanem ők maguk. Ha valaki stabil és tudja, hogy kicsoda, a karrierjét és az életét szisztematikusan építi, akkor kevés pénzből is tud gazdálkodni és a hirtelen jött pénzt értelmes célok elérésére tudja fordítani.”

Sokan vannak, akik gyerekkorukban vagy későbbi életükben komolyan sérültek érzelmileg, és emiatt könnyen célpontjává válhatnak azoknak, akik csak ki akarják őket használni. De nem csak érzelmi sérülékenység miatt kezelheti valaki nem megfelelő módon a pénzügyeit.

Az embereknek különböző szintű pénzügyi ismereteik vannak, nincs mindenkinek hozzáférése olyan megbízható szakemberekhez, akik tanácsot tudnának abban, hogy kezeljék az újonnan szerzett vagyont. Így félő, ha valakinek ezen a téren korlátozottak a lehetőségei, azt könnyen kiforgathatják a vagyonából. „Egy értelmiségi általában jó szociális hálóval rendelkezik, ő tud tanácsot kérni az ismerőseitől, le tud ülni tárgyalni egy megbízható pénzügyi tanácsadóval, és hellyel-közel érti is mindazt, ami ott elhangzik. Képes mérlegelni, képes érzékelni, ha valami nem stimmel, kérdezni, ha elbizonytalanodik, eldönteni, hogy milyen irányba szeretne elindulni” – magyarázza Fülöp Márta.

Kilóghat a zsebéből kétmillió forint, az önértékelése nem lesz kevésbé alacsony

A pszichológus azt mondja, a nyertes képességeit, döntéseit az is befolyásolhatja, hogy kik, pontosabban mennyire érett személyiségek veszik körül. Lehet, hogy a lottóötös nyertese tudna bánni a nyereménnyel, tudja, mi a következő lépés, de a környezete (kollégák, barátok, gyerekek) nem képes ezt a szakértő szerint pozitív krízisnek hívott helyzetet kezelni. Ezekben a helyzetekben felszínre jöhetnek jelentős értékkülönbségek, megoldatlan konfliktusok. Az, hogy a nyertes sikeresen újra tudja-e definiálni az életét, azon is múlik, hogy képesek-e közösen megoldani a felszínre törő problémákat például a párjával vagy a családjával – teszi hozzá Fülöp Márta.

Szokták mondani, hogy a pénz megváltoztatja az embert, a szakember szerint valójában a közeg kommunikációja változik meg akkor, ha, mondjuk, az egyik kollégát kinevezik főnöknek vagy történetesen egy jókora összeg üti a markát. „Az emberek szeretnek jóban lenni azzal, akinek van hatalma, ezért is mondanak neki szépeket, és úgy tesznek, mintha minden rendben lenne azzal, amit a hatalom tesz és gondol. Ez azonban torzíthatja a hatalommal bíró személy énképét, önértékelését. Ez megtörténhet akkor is, ha például megnyerjük a lottót, hiszen a pénz is egyfajta hatalom.

Ha tisztában vagyunk az értékeinkkel, a hiányosságainkkal, akkor helyén tudjuk kezelni a változásokat körülöttünk és a kapcsolatainkban. Ugyanakkor az, aki soha életében nem kapott még pozitív visszajelzést, vagy ha kapott is, nem tudta elfogadni és magáévá tenni, annak nehéz lesz megítélni, hogy

a hirtelen jött imádatból mi az, ami valós és tényleg neki szól, és mi az, ami nem.

Kilóghat a zsebéből kétmillió forint, az önértékelése ettől nem lesz kevésbé alacsony, a pénz nem tud stabil ént építeni, nem oldja meg a kötődési nehézségeket és a rossz érzelmi kapcsolatokat.”

A pénz a barátságok dinamikáját is megváltoztathatja. Gondoljunk bele, milyen lenne ha a legjobb barátunk megnyerné a lottóötöst. Nyilván örülnénk neki, miközben elfoghat minket a szomorúság és a csalódottság, hiszen mi is ugyanúgy megérdemelnénk a nyereményt.

„Ezt a szociálpszichológia úgy nevezi, hogy összehasonlítási bánat. Amikor egy hozzánk közel álló, velünk egyenrangú személy szerencsésebb, tehetségesebb valamiben, ami számunkra is fontos. Egy ilyen ambivalens helyzetet nem egyszerű kezelni, hiszen szeretem az illetőt, de közben irigykedem is rá. A távolságnak, ami ilyen esetben kialakulhat két barát között, nem csak anyagi különbségek lehetnek a forrásai. Például van két barátnő, és mindketten férjhez szeretnének menni, és amíg az egyiknek sikerül partnert találnia és családot alapítania, addig a másiknak nem. Ha mindkettőjük személyisége érett és kidolgozott, akkor oda tud fordulni egyik a másikhoz, el tudja neki mondani, hogy örül a sikerének, de közben nehéz is látnia, hogy a másiknak már megvan az, ami neki nincs” – részletezi a pszichológus.

Miért ő nyert, és miért nem én?

Amikor arról hallunk, hogy valakinek ötös találata volt a lottón, egy pillanatra a helyébe képzeljük magunkat, és eltöprengünk, hogy mi mire költenénk ezt a temérdek pénzt, az irigységünket pedig azzal a rosszmájú gondolattal próbáljuk csillapítani, hogy a nyertes úgyis elherdálja majd. De miért viselkedünk így?

Lottószelvényt tölt ki egy nő a Szerencsejáték Zrt. Csalogány utcai lottózójában, Budapesten, 2019. március 22-én. Akkor minden idők addigi harmadik legnagyobb nyereménye, 3,414 milliárd forint volt a tét az Ötöslottón, most több mint hatmilliárd forint – Fotó: Mónus Márton / MTI
Lottószelvényt tölt ki egy nő a Szerencsejáték Zrt. Csalogány utcai lottózójában, Budapesten, 2019. március 22-én. Akkor minden idők addigi harmadik legnagyobb nyereménye, 3,414 milliárd forint volt a tét az Ötöslottón, most több mint hatmilliárd forint – Fotó: Mónus Márton / MTI

„Ha valaki rendelkezik valamilyen értékes tulajdonsággal, ami kiemeli őt a többiek közül, akkor az emberek hajlamosak valamilyen negatív jellemvonással is felruházni, ami visszarántja az illetőt az átlagos emberek szintjére: lehet valaki szép, de akkor nyilván nem okos, lehet gazdag, de akkor biztos boldogtalan. Jó érzés arra gondolni, hogy biztos van valami, ami nem stimmel vele vagy az életével, és ezek a gondolatok azt szolgálják, hogy feloldódjon a feszültség amiatt, hogy a másik milyen szerencsés, és ők miért nem” – magyarázza Fülöp Márta.

A pszichológus szerint sok esetben a média az olvasóknak ezt az élet „igazságosságába” vetett vágyát és érzelmi egyensúlyának helyreállítását szolgálja ki, amikor olyan nyertesekről ír, akik nem tudtak mit kezdeni a pénzükkel és tönkrementek nemcsak anyagilag, de érzelmileg is. „Az nem hír, ha a nyertes ügyesen osztotta be a pénzét, vett az összes gyerekének lakást, befektetett, és még adakozott is belőle. Hiszen ez nem izgalmas és nem kirívó eset, valamint nem kezeli, nem csillapítja az olvasók irigységét és frusztrációját, pedig a pozitív példák felmutatása nagyon fontos lenne, mert

ha csak a negatív példákról lehet olvasni, az olyan, mintha törvényszerű lenne, hogy a hirtelen jött sok pénz tönkretesz, míg ez koránt sincs így, ez torzítás.”

Egy 2022-es cikkünkben összeszedtük öt lottónyertes történetét, amikből csupán négy végződött hepienddel. A hirtelen jött gazdagság annyira megrészegíthet egyeseket, hogy féktelen költekezésekbe kezdenek. Luxusautókat és ruhákat vásárolnak, exkluzív partikra járnak, míg végül mindenüket felélik, és az utcára kerülnek. Mértékkel hajszolni az élvezeteket nem könnyű feladat. „Az teljesen rendben van, ha valaki egész életében arról álmodik, hogy kipróbáljon egy luxusjachtot, és ezt a nyereményéből meg is teszi. Viszont az már problémás, ha valaki a lottón nyert pénzből vesz harminc darab luxusjachtot, hiszen ez már az önszabályozás, az önfegyelem hiánya – hacsak nem jachtvállalkozást készül indítani. Ez is összefüggésben áll egyébként azzal, hogy a nyertesnek mennyire érett a személyisége” – részletezi Fülöp Márta.

A győzelem egy pozitív állomás, de nem a végállomás

Fülöp Márta a munkássága során a versengés pszichológiájával is foglalkozott, és a kutatásai idején arra a konklúzióra jutott, hogy az emberek jobban félnek a vesztéstől, mint a győzelemtől, pedig utóbbi is lehet személyiségromboló.

„Vannak emberek, akik nagyon sokszor veszítenek, mégis képesek felállni, újrakezdeni, korrigálni és tanulni a hibájukból, mert rendelkeznek megküzdési mechanizmusokkal. Miközben vannak olyanok, akiknek elég egy krízis és összeomlik az életük. A vesztés nem jó élmény, de nem mindegy, hogy ki mit tud kezdeni azzal, ha nem sikerül valami, és ugyanez a helyzet a győzelemmel is.

Ha az első helyezett képes a győzelmet a helyén kezelni, akkor arra nem az élet végállomásként, hanem csak egy pozitív állomásként tekint, ami után lehet tovább építkezni és új célokat kitűzni. Ha nem tudja a helyén kezelni, akkor elfelejt fejlődni és tovább haladni az életben”

– mondja a pszichológus.

Végezetül megkérdeztük Fülöp Mártától, hogy ő milyen tanácsokat adna a lottónyertesnek, ha hozzá fordulna segítségért. „Hosszan beszélgetnék vele, hogy minél jobban megismerjem az addigi életét, kapcsolatait, munkáját, majd átbeszélném vele, hogy mit is jelent számára ez az óriási anyagi természetű változás az élete különböző területein, hogyan látja, milyen hatással lesz a kapcsolataira vagy a jövőbeli terveire. Ezt végiggondolni és kidolgozni nagy belső munka, ami során az adott személynek esélye van arra, hogy még jobban megismerje magát és felépítse, hogy ki ő és ki akar lenni az új körülmények között. Ez olyan stabilitást adhat, amely az illetőt ellenállóvá tudja tenni a sokféle emberi, anyagi csábítással szemben. Ennek ellenére sokan nem mennek végig ezen az úton, iszonyúan örülnek a sok pénznek, és elkezdik meggondolatlanul habzsolni az élvezeteket.

Nem fogják fel, hogy a pénz nemcsak öröm, hanem felelősség is, önmagukkal és adott esetben a társadalommal szemben is.

Hiszen itt olyan összegekről van szó, amelyekből a nyertes saját magán és a családján kívül különösebb áldozat nélkül tud orvosi kutatásra, rászorulóknak szóló programokra és hasonló célokra is fordítani.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!