A kézjellel kért segítség életet menthet, de ehhez a társadalomnak is meg kell tanulnia használni

2024. augusztus 23. – 18:02

A kézjellel kért segítség életet menthet, de ehhez a társadalomnak is meg kell tanulnia használni
Illusztráció: Alina Hrusheva / Getty Images / Telex

Másolás

Vágólapra másolva
  • A tenyér kifelé fordított helyzetből indul,
  • a hüvelykujj a tenyérbe hajlik,
  • majd a további négy ujj is ráhajlik.

Ezzel az egyszerű mozdulatsorral kért segítséget az a kaposvári nő, aki egy ruhabolt eladójának jelezte, hogy bántalmazás áldozata. Mivel az egyezményes kézjelet az eladó felismerte, értesítette a rendőrséget, így a nő partnerét, egy 23 éves férfit elfogták, és kapcsolati erőszak megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vették, megelőző távoltartásról is intézkedtek.

Bár a magyar rendőrségnek nincs hivatalos statisztikája arról, hány hasonló esetben léptek közbe segítségkérő kézjelzéssel összefüggésben, a kaposvári történetből is látszik, hogy a jelzés ma már viszonylag széles körben ismert.

Signal for Help, azaz egy néma segélykiáltás

A Signal for Help nevű kezdeményezést, ami a magyar szóhasználatban néma segélykiáltásként terjedt el, a kanadai Women's Foundation nevű, nőket támogató szervezet vezette be 2020 áprilisában, azzal a céllal, hogy egy áldozat némán és diszkréten jelezhesse, hogy bántalmazásban érintett, fenyegetve érzi magát, és segítségre van szüksége. A Signal for Help nem véletlenül született éppen a Covid-lezárások idején, amikor világszerte megnőtt a családon belüli erőszakos esetek száma, az áldozatok pedig sokszor hetekre össze voltak zárva a bántalmazóikkal. Az egyezményes kézjellel viszont a videóhívásokon keresztül is jelezhették másoknak, hogy bajban vannak.

A jelzés kitalálói szerint a hüvelykujj letakarása szimbolikusan utal a csapdába ejtettségre, miközben a mozdulatsor egyszerűen kivitelezhető és könnyen felismerhető. Amikor felmerült, hogy a széles körben ismertté váló jelzést egy idő után esetleg maguk a bántalmazók is felismerhetik, a kampány kitalálói azt hangsúlyozták, hogy a családon belüli bántalmazás problémáját nem ez fogja megoldani, de egy jó eszköz lehet arra, hogy valaki gyors segítséget kérjen.

A kanadaiak találmánya aztán világszerte terjedni kezdett, leginkább TikTok-videókban, hamarosan pedig már élesben bizonyította, hogy működik. Az egyik leghíresebb eset 2021 novemberében történt Kentucky államban, ahol egy tinédzsert mentett meg. A 16 éves lány egy autóban ült, amikor egy másik autó sofőrje észrevette, hogy a lány olyan kézmozdulatokat tesz, mint amilyeneket korábban a családi erőszakról szóló TikTok-videókban látott. A nő hívta a rendőrséget, akik egy közúti ellenőrzés során megállították az idősebb férfit, akiről kiderült, hogy elrabolta a lányt, a szülők már napokkal korábban bejelentették az eltűnését.

Persze mindez csak akkor ér valamit, ha a kézjelzést az emberek nemcsak dekódolni tudják, de azzal is tisztában vannak, hogyan érdemes reagálniuk rá. Az elsődleges szabály, hogy a segélykérő biztonságát kell végig szem előtt tartani, és körültekintően reagálni.

Ha az áldozat egyedül van, egyszerű eldöntendő, igen-nem kérdéseket érdemes neki feltenni, megkönnyítve a válaszadást, például: bajban van? hívjam a rendőrséget?

A kézjel a magyar rendőrség szerint is hasznos

A kanadaiak kezdeményezését 2021 júliusában a magyar rendőrség is átvette, az ORFK ekkor jelentette be, hogy „a nemzetközi porondon feltűnt segítségkérő jelzést” ők is bevezetik. Szerintük a kampány és a segítségkérő jelzés létjogosultságát mi sem bizonyítja jobban, mint a kaposvári eset, és mint megkeresésünkre írták, a jövőben is mindent megtesznek azért, hogy az áldozatok a lehető leggyorsabban kapjanak segítséget. Az állampolgárok pedig azzal tehetik szerintük a legtöbbet, ha a néma kézjelzést és a rendőrség ez irányú tevékenységét minél szélesebb körben megismertetik egymással.

Az ORFK korábban útmutatót is adott azoknak, akik a kézjelzést észlelik. A bejelentőknek a 112 hívása, majd a szokásos információk tisztázása után a következőket érdemes megfigyelnie, majd a diszpécserrel megosztania:

  • milyenek voltak a segélykérés körülményei (pontosan mi és kivel történt, a segélykérő társaságban volt-e, stb.);
  • felmerült-e közvetlen életveszély;
  • hol van vagy merre távozott a segélykérő;
  • és egy személyleírást is kell majd adnunk a segélykérőről.

A rendőrség azt is kiemeli, hogy a kézjelnek a segítségnyújtáson túl van egy másik fontos haszna is: a nevelő hatása.

Hiszen arra tanítja az embereket, hogy figyeljenek egymásra, vegyék észre a bajbajutottakat, és cselekedjenek.

„Megtanítja a társadalom tagjait vigyázni a másikra, védeni egymást, ébernek lenni. Kialakul a cselekvő emberbarátság példája, általa a tudatosság felerősödik, ezért is különlegesen fontos a magyar rendőrség számára az egységes segélykérő mozdulat magyarországi bevezetése” – fogalmaztak.

A Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) adatai szerint minden ötödik magyar nő találkozott életében családon belüli erőszakkal. A szervezet becslései szerint Magyarországon jelenleg több mint 226 000 nő él fizikailag is erőszakos, bántalmazó kapcsolatban. Ehhez képest 2023-ban a rendőri eljárásban lezárt kapcsolati erőszak-bűncselekmények száma mindössze 192 volt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!