Növelheti a szorongást, ha túl sok zsíros ételt eszünk

2024. június 28. – 06:03

Másolás

Vágólapra másolva

Egyértelmű összefüggést mutatott ki a zsíros ételek fogyasztása és a szorongás kialakulása között egy új kutatás, írja a ScienceAlert. A Colorado Boulder Egyetem tanulmánya szerint ugyanis az állati eredetű zsírok rövid időre megnyugtatják ugyan az agyat, hosszútávon növelik a szorongásos tüneteket.

A tanulmányhoz végzett kísérletben laboratóriumi hím patkányok bélflóráját vizsgálták, és azt találták, hogy az állati termékekből származó telített zsírok megzavarták a rágcsálók viselkedését, miután az agyukban olyan ingerületátvivő anyagok szabadultak fel, amelyek növelték a szorongásukat. A kutatók szerint az olyan zsiradékok, mint például a halolaj és az olívaolaj, gyulladáscsökkentő és agyserkentő hatásúak, de az állati eredetű zsírok már nem ebbe a kategóriába tartoznak.

Christopher Lowry, a tanulmány vezető szerzője szerint az emberek általában úgy gondolnak a zsíros ételekre, mint az elhízás és szívbetegségek okozóira, de a kutatás eredményei alapján ennél is többről van szó. „Ha megértjük, hogy ezek az ételek úgy hatnak az agyra, hogy elősegíthetik a szorongást, akkor még nagyobb a tét” – mondta a professzor.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) becslései szerint világszerte 300 millió ember él szorongásos zavarral, így ez a legelterjedtebb az összes mentális zavar közül. A szorongásos rendellenességek többfélék lehetnek, vannak, akik intenzívebb, és hosszabb szorongásos időszakokkal küzdenek, és ez a mindennapi életükre hatással van. A szorongás tudományos hátteréről ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!