Jugger: a játék, ami megtanít félretenni az egódat

2024. június 3. – 18:22

Jugger: a játék, ami megtanít félretenni az egódat
Láncos buzogány, azaz 3 méter hosszú kötél, végén labdával – Fotó: Horváth Júlia / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Kutyakoponyával rohangáló emberek két csapatra osztva ütik-vágják egymást – a koncepció elsőre abszurdnak tűnhet, azonban az 1989-es Hősök vére című posztapokaliptikus filmen alapuló játék a valóságba áthelyezve jóval barátságosabb színt ölt.

A több országban űzött sportág lényege, hogy a rivális csapat kosarába juttassuk a juggot, azaz a koponyát, amit a gyakorlatban egy labdával helyettesítenek. Valódi koponya hiányában az eredeti, német szabálykönyv beéri egy stilizált utánzattal is. A kipárnázott fegyverekkel a filmmel ellentétben nem az ellenfél véresre püfölése, hanem óvatos megérintése a cél. A játékidőt nem hagyományos módon, stopperrel, hanem kavicsok dobálásával mérik – egy kövecske másfél másodperccel egyenértékű.

Az első magyar jugger-minibajnokságnak a Margitsziget adott otthont vasárnap. A filmbeli világnál barátságosabb környezetben zajlottak a meccsek, a harcosok pedig töretlen kitartással gyepálták ellenfeleiket.

Becsó Gergő, a Magyar Jugger Sportegyesület társelnöke szerint a játék egyik legnagyobb különlegessége, hogy nem a győzelemre, hanem a csapatmunkára helyezi a hangsúlyt. „A sport százszázalékosan a bizalmon alapul, így nagyon hamar erős kötelék alakul ki a játékosok között. A jugger megtanít félretenni az egódat, és összegyúrni az eltérő érdekeket egy közös csapatmotivációvá” – tette hozzá.

A helyzetet bonyolítja, hogy a sportágnak nincsenek kőbe vésett szabályai, ugyanis mindegyik országban kicsit máshogyan játsszák. A bíróknak is sokszor nehéz dolguk van, a meccsek intenzitása és összetettsége miatt ők sem látnak mindent, így a jó játékos másik fontos ismérve a becsületesség.

Az egy- és kétkezes kardtól kezdve a láncos buzogányon át a Csillagok háborúja világát megidéző kétpengéjű kardig számos fegyvernem használható a meccseken. „Ezeket a fegyvereket a csapatok saját kézzel készítik, így nemcsak a bizalomra és a becsületességre, hanem a kreativitásra is jelentős hangsúly kerül” – derül ki az egyik fő szervező, Papp Miklós beszámolójából. Az elkészült fegyvereknek biztonsági okokból különböző kritériumoknak kell eleget tenniük, ilyen például, hogy a végük vastagabb kell hogy legyen egy szemüregnél.

A bajnokság sztárvendége – Fotó: Horváth Júlia / Telex A bajnokság sztárvendége – Fotó: Horváth Júlia / Telex
A bajnokság sztárvendége – Fotó: Horváth Júlia / Telex

A kavicsos időmérés ősi szabályából is engedtek a szervezők a bajnokság során. Ezt a feladatot egy külön erre a célra készült alkalmazással látták el. Az időmérésre szolgáló appon belül nemcsak másfél másodpercenként megszólaló, kavicspuffanásszerű hangot lehet beállítani, hanem többek között kacsahápogás adta ütemre is ketyeghet az óra a meccsek során.

Az egyik csapat, Zalánéké Erdélyből érkezett, ők már a jugger magyarországi áttörése előtt is ismerték a játékot. Elmondták, hogy a film, amely a sportágat ihlette, nem örvend akkora népszerűségnek a játékosok körében, mint ahogy azt elsőre gondolná az ember. Sőt, a sportolók túlnyomó többsége kritikán alulinak tartja.

A résztvevők leginkább ismerősökön keresztül szereztek tudomást ennek a nem mindennapi sportnak a létezéséről, de arra is volt már példa, hogy valaki spontán botlott bele egy éppen zajló tornába, és így lett végül az egyesület tagja. A vasárnapi bajnokságot is rengeteg kíváncsiskodó nézte végig a helyszínen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!