Elég feltúrni a nagyszülők ruhásszekrényét: 2024-ben a nagypapa mellénye és mokaszinja lesz a divat

2024. március 3. – 23:08

Elég feltúrni a nagyszülők ruhásszekrényét: 2024-ben a nagypapa mellénye és mokaszinja lesz a divat
Modellek a milánói divathéten, 2023. január 14-én – Fotó: Edward Berthelot / Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

2023 nyarán robbant be a TikTokon a coastal grandmother, azaz a tengerparton élő nagymama stílus. A főleg fehér és krémszínű darabokra épülő trend azt az életérzést akarja átadni, mintha mi lennénk az Oscar- és Golden Globe-díjas Diane Keaton, aki a hamptonsi luxusnyaralójában tölti a nyugdíjas éveit. Mindennap hosszasan elmerülhetünk a határtalan víz látványában, a veteményesünkben megterem minden fűszer, zöldség és gyümölcs, a hortenzia virágzik, nagyokat sétálunk a homokos parton, miközben a sós tengeri levegő simogatja az arcunkat.

A coastal grandmother még csak a kezdet volt, ugyanis úgy tűnik, az idei év is azokról fog szólni, akik nosztalgiát éreznek a régi idők mentalitása és divatja iránt.

A Pinterest előrejelzései szerint a nagymama ruhatára helyett azonban 2024-ben a nagypapa holmijai: kötött kardigánok és mellények lesznek az év darabjai. Az oldal azt írja, hogy az előző évhez képest 60 százalékkal többen kerestek rá a grandpa style (nagypapastílus) kifejezésre, míg a hasonló jelentésű grandpacore stílusnak 65 százalékkal többen néztek utána. És ha már Pinterest, a TikTokon is sorban jelennek meg a videók arról, hogy mi a titka a tökéletes nagypapa-összeállításoknak:

De mi ez a nagy felhajtás? Szó mi szó, a vintage darabok, a hetvenes, nyolcvanas és kilencvenes évek ikonikus szerkói az elmúlt években egyre népszerűbbek, több okból is. Egyrészt fogyasztói társadalmunk egy része talán már unja a fast fashion boltok tömegcuccait, és egyedibb, autentikusabb darabokra vágyik. Ezért is vásárolnak egyre többen használt ruhákat online, akár adományboltokban. Olyan felsőket, alsókat, kiegészítőket szeretnének a magukénak tudni, amiknek van előéletük, történetük. És lényegében valahol ez a kulcsa a coastal grandmother és a grandpacore trendeknek is: egy picit nosztalgiázni, visszahozni a régi idők hangulatát és értékeit, újra használni azt, ami egyszer már – a maga idejében – jó szolgálatot tett.

Ez az uniszex, retró stílus több hírességnek is megtetszett már. Tyler, the Creator amerikai rapper már a 2022-es párizsi divathéten is fehér galléros pólóban és világoskék kötött pulóverben jelent meg, amik alapdarabok a grandpacore stílus követőinek:

Tyler, the Creator a párizsi divathéten, 2022. január 23-án – Fotó: Stephane Cardinale/ Corbis / Getty Images
Tyler, the Creator a párizsi divathéten, 2022. január 23-án – Fotó: Stephane Cardinale/ Corbis / Getty Images

Az India Todaynek nyilatkozó stylist, Ishita Saluja szerint a grandpacore nem szimplán annyit jelent, hogy mokaszinokat/loafereket, halszálkamintás mellényeket hord az ember. A stílus filozófiája a lelassulásról szól, az egyszerűség és a minőség megbecsüléséről.

„A grandpacore esztétikája időtlen és klasszikus darabokból merít ihletet, amiket általában az idősebb generációk, különösen a nagypapák ruhatárában találunk meg”

– teszi hozzá a stylist.

Talán ez a filozófia ihlette a modell Gigi Hadid és Hailey Bieber szereléseit is. Hadidot Párizsban fotózták le egy zöld és barna színekből álló kényelmes nagypapaszerelésben, míg Bieber egy színes, csíkos galléros felső és fekete bőrdzseki mellett döntött, mielőtt utcára lépett volna Los Angelesben:

Gigi Hadid zöld-barna és Hailey Bieber csíkos, bőrdzsekis szettje – Fotó: Marc Piasecki / GC Images; Bauer-Griffin / GC Images / Getty Images
Gigi Hadid zöld-barna és Hailey Bieber csíkos, bőrdzsekis szettje – Fotó: Marc Piasecki / GC Images; Bauer-Griffin / GC Images / Getty Images

A szintén stylistként dolgozó Shayal Sheth azt nyilatkozta, reméli, hogy az a minimalista felfogás, amit a grandpacore is hirdet, még jó sokáig velünk lesz.

„Megfeledkeztünk a minőségről a mennyiség miatt, ezért egyre több lesz a hulladék a szeméttelepeken, ami megzavarja a bolygónk ökoszisztémáját is”

– tette hozzá Sheth. A fast fashion környezetszennyező hatásairól már sok tudományos értekezés, oknyomozó riport, és cikk született. De kérdés, hogy mennyire épültek már be ezek az információk a köztudatba. Többek között erre próbáltak meg választ találni Nagy Réka és vendégei a Telex zöldügyekkel foglalkozó podcastja, a Kisbolygó egyik adásában.

A Vogue azt írja, ha valóban követni szeretnénk ezt az uniszex, újrahasznosított szenior divatirányzatot, akkor ne fast fashion üzletekben vásároljuk meg a túlméterezett blézereket, (akár kantáros) nadrágokat, hosszú ballonkabátokat, hanem turkálókban, adományboltokból szerezzük be a second hand darabokat a nagypapaszerelésünkhöz. A legjobb, ha kasmírból vagy gyapjúból készült ruhákat vásárolunk, amik tartósabbak, így akár a következő generációra, gyerekeinkre és unokáinkra is átruházhatjuk majd a kedvenc kötött mellényeinket és rombuszmintás pulóvereinket.

Ishita Saluja szerint az időtálló darabokra építő grandpacore túlmutathat a rövid életű trendeken. „A Pinterest és a közösségi média tele van ezzel a stílussal, és a divatszakértők szerint a grandpacore 2024-ben a divat egyik fő témája lesz. A trend összhangban van az aktuális divatmozgalmakkal, amiknek része a fenntarthatóság és az időtálló darabok használata.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!