Ne vásárolj semmit karácsonyra! De ha mégis vettél, megmutatjuk, hogyan csomagold be zölden

2023. december 19. – 14:09

Ne vásárolj semmit karácsonyra! De ha mégis vettél, megmutatjuk, hogyan csomagold be zölden
Fotó: Bődey János / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

A karácsony ugyan a szeretet ünnepe, amikor úgy érezhetjük magunkat, mintha cukorsziruppal öntötték volna le az egész világot, édes illatok szállnak a légben, csillog és villog a mindenség – de nehéz lenne letagadni, hogy egyben minden bizonnyal a legkörnyezetszennyezőbb ünnep is.

Itt nemcsak arra kell gondolni, hogy a feleslegesen megvásárolt ajándékok előállításához mennyi erőforrást pazaroltak el, és ezáltal mennyi szén-dioxid került a légkörbe, hanem arra is, hogy mindezeket irgalmatlan mennyiségű csomagolópapírba csomagoljuk, és műanyagból készült díszszalagokkal kötjük át. Becslések szerint

az ünnepek idején az amerikaiak 1 millió tonnával több szemetet dobnak ki egy hét alatt, mint máskor, de Magyarországon is évente több ezer tonna csomagolási hulladék keletkezhet.

Szerencsére van megoldás a felesleges túlfogyasztásra és a csomagolásra is. Bár ebben a cikkben alapvetően a környezetbarát csomagolási technikákkal fogunk foglalkozni, de már az elején érintjük az első témát is azzal az alaptétellel, hogy nyilvánvalóan az a leginkább környezetbarát megoldás, ha mi is csatlakozunk a „Ne vásárolj semmit karácsonykor!” mozgalomhoz, amelynek tagjai nem tárgyakat vesznek a szeretteiknek, hanem élményeket – amiket nem is kell becsomagolni.

Ilyen lehet például egy színház- vagy koncertjegy, gyerekeknek egy szabadulószobás program, amit online vásárolunk meg, és szintén online tudjuk elküldeni a QR-kódos belépőket. Ha mégis ragaszkodunk ahhoz, hogy ezekből kézbe adható ajándék legyen, a belépőket újrapapírra nyomtassuk ki, és ilyen borítékba tegyük bele. (Természetesen nem minden élmény jó zöldmegoldás, ha tandemugrásra fizetné be szeretteit vagy egy karibi nyaralásra, akkor már inkább vásároljon helyette tárgyakat.)

Ha mégis feltétlenül tárgyakat szeretnénk ajándékozni, érdemes szem előtt tartani néhány klímabarát szabályt:

  • A Földnek és a pénztárcánknak is jobb lesz, ha a családban, baráti társaságban húzunk, tehát csak egy ember vesz egy embernek ajándékokat. De a túlfogyasztás elkerülését szolgálhatja az is, ha megfigyeljük az ajándékozott elejtett szavait, kitaláljuk a gondolatait, vagy ad absurdum megkérdezzük, hogy mire lenne valóban szüksége.
  • Ne vásároljunk online, hanem szépen menjünk el a boltba, lehetőleg tömegközlekedéssel! A Mikulás vagy a Jézuska nem szánon és angyalszárnyakon hozza a megrendelt ajándékokat, hanem teherautókkal és furgonokkal, a szállítás Európa üvegházhatásúgáz-kibocsátásának csaknem negyedét teszi ki.
  • Ha megvettük, először is nézzük meg a megvásárolt tárgyat, és tegyük fel a kérdést magunknak, nem elég szép önmagában? Biztos, hogy be kell csomagolni, vagy elég rá csak egy szalag és egy fenyőág?
  • Ha mégis a csomagolás mellett döntünk, akkor jó tudni, hogy a többször is használható, strapabíró ajándéktáska jobb a környezet szempontjából, mint bármelyik csomagolópapír.
  • Ha ennek ellenére a csomagolópapír mellett döntünk, válasszuk az újrahasznosított, nem fehérített, nem festett csomagolópapírt (ezek jelzése FSC vagy PEFC), amiket, ha kreatív kedvünkben vagyunk, magunk dekorálhatunk ki.
  • Minél kevesebb ragasztószalagot használjunk, sőt ahol csak lehet, kerüljük el!
  • Ne használjunk műanyagból készült díszszalagokat, helyette a textilt részesítsük előnyben, de lehet már kapni gyönyörűen, természetes anyagokkal festett kenderzsinegeket vagy rafiaszalagokat is.
  • A papírszemét csökkentése érdekében kerüljük el az ajándékkártyákat a csomagoláson, inkább filccel írjuk rá a megajándékozott nevét a csomagra.
  • Az ajándékokat szépen bontsuk ki, a csomagolópapírt mentsük meg, és tegyük el jövőre.
  • Ami nem menthető, dobjuk a szelektív kukába.

Annak ösztönzésére, hogy minél többen mondjanak le az új csomagolópapírokról, összegyűjtöttünk pár remek tippet, amiknek az előállításához nem feltétlenül van szükség nagyobb kreativitásra vagy energiára, mint megbirkózni a több tízméteres csomagolópapír-kígyókkal.

Papír

A rutinosak ilyenkor benyúlnak a szekrénybe és előveszik a tavalyi ajándékok félretett papírjait, a pedánsabbak még alacsony hőfokon ki is vasalják. Ha viszont ez nem áll rendelkezésre, akkor csomagolópapírként hasznosíthatjuk például a magazinok színes oldalait, de a nagy méretű ajándékokhoz méretben a kedvenc napilapunk lesz az ideális.

Ha nem olvasunk papíralapú újságokat, akkor sem kell elkeseredni, a legtöbb adományboltban biztosan találunk régebbi lapokat, például lakáskultúrával, zenével vagy állatokkal foglalkozó magazinokat, utóbbi csomagolásnak a kisebb gyerekek biztosan fognak örülni.

Szintén adományboltokban bukkanhatunk rá fillérekért régi kottafüzetekre, térképekre, amikből igazán vintage hangulatú csomagolóanyag lehet.

De az igazán környezettudatosak már októberben elkezdik eltenni a barna papírtasakokat, vagy a különböző ruhavásárláskor kapott papírzacskókat, ezek kifordítva (így a szöveg eltűnik), krumplinyomdával vagy vízfestékkel egyedivé téve újrahasznosíthatók karácsonykor.

Ha az ajándék mérete miatt dobozolásra lenne szükség, egy kis kreativitással az év közben eltett cipős dobozok például szépen feldíszíthetők. De ha nincs ilyenünk és újat kell vennünk, a papírboltokban akkor is inkább a nem színezett, újrahasznosított papírból készült dobozokat válasszuk, amikbe a megajándékozott jövőre valaki másnak rejthet el meglepetéseket.

Textíliák

A legkézenfekvőbb ötlet, ha szövetből készült, mintás, feliratos táskát vásárolunk, azonban ez esetben is jusson eszünkbe, hogy azok előállítása csak akkor környezetbarát, ha a megajándékozott több évig fogja használni például bevásárláskor, így mindenképp érdemes az ő ízlésének megfelelőt választani.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Eggyel bonyolultabb lépés csak, ha pamutból készült, szép konyharuhákat, asztalterítőket vásárolunk, és azokba csomagoljuk az ajándékokat. Ha ügyesek vagyunk, és a becsomagolni való tárgy mérete is megfelelő, akkor még a ragasztást is elkerülhetjük egyszerűen az anyag sarkainak összekötözésével.

Szintén kézenfekvő sálakat, kendőket vásárolni csomagoláshoz, de ezeknek sem kell feltétlenül újaknak lenniük. Az adományboltokban pár száz forintért találni olyan példányokat, amik még évekig szépek és hordhatók lesznek, így az ajándék részeivé tudnak válni. Természetesen itt is érdemes figyelni az egyéni ízlésre, színekre és anyagokra.

Ha viszont fogalmunk sincs, hogy milyen szövettáskát vagy -sálat szeret hordani a nagybácsi második feleségének a keresztfia, akkor is csomagolhatunk textíliába. Itt is érdemes a kilós turkálókhoz vagy az adományboltokhoz fordulni segítségért, ha otthon nem állnak a gardróbban a régi függönyök vagy hímzett, horgolt terítők halomban. Aki nagyon ráér (tegye fel a kezét, aki karácsonykor időmilliomos), azon túl, hogy felvágja az ajándékok méretére a lakástextíliákat, géppel körbe is szegheti őket, sőt a maradék anyagokból környezetbarát kötözőket is készíthet.

Ha minderre se időnk, se energiánk nincs, van még egy tuti tippünk, ami ráadásul szintén környezet- és pénztárcakímélő: a legtöbb élelmiszerboltban az egyszer használatos műanyag zacskók kiváltására már kapható műszálas zöldséges- és gyümölcsös háló, ami ráadásul textilzsineggel zárható, szóval a rögzítéssel ismét nem kell majd bajlódnunk. Ha ezt a megoldást választjuk, a megajándékozott figyelmét azért hívjuk majd fel rá, hogy mostantól ezt vigye magával a bevásárlásokra ahelyett, hogy tucatjával szaggatná le a műanyag zacskókat.

Üveg

Bár a gyártása nem éppen klímabarát, az üvegben mégis az a jó, hogy újra és újra használható, vagyis ha már egyszer megvettük az üveges mézet vagy pestót, a kamrában, konyhapolcon sorakozó kisebb, nagyobb, öblös és karcsú üvegeket, akkor nemcsak hogy nem a szemétbe valók, de tökéletesek csomagolás helyett. A jól elmosott, címkétől mentesített ducibb, például eredetileg mézes üvegek kiválóan funkcionálnak gasztroajándék csomagolásaként, megtölthetjük őket lekvárral, szósszal, magvakkal, saját készítésű mézeskaláccsal, kókuszos keksszel.

Mutatós, mégis a klasszikus értelemben véve csomagolásmentes ajándékot tehetünk a fa alá, ha üvegbe rétegezzük egy tetszőlegesen kiválasztott karácsonyi süti, például egy brownie száraz alapanyagait, csak ne felejtsünk el receptet is mellékelni hozzá. Jól hasznosítható még a kólásüveg is, házi kólaszörppel és házilag készített szénsavas üdítővel is megtölthető, és még a kamaszoknak is meglepetés lehet.

Fotó: Bődey János / Telex
Fotó: Bődey János / Telex

Ajándék és egyben csomagolás vonalon maradva a háztartás kisebb üvegcséibe tölthetünk saját készítésű illóolajat, néhány bambuszpálcával kiegészítve, a nagyobb zárható üvegekbe pedig fürdősót, fürdőbombát dobálhatunk. A megunt vázák, tálak, küblik is kiválók arra, hogy belepakoljuk az ajándékokat, esetleg korábbról megmaradt szalaggal is át köthetjük őket. Az üvegbe zárt ajándékkal finoman a csomagolásmentes vásárlás irányába is terelhetjük a rokonainkat.

Fa és fém

Csomagolás helyett jó megoldás, ha egy fából készült ládába vagy kisebb rekeszbe pakoljuk az ajándékot, még akár a fenti üvegeket, kübliket is. Ha farekesz nincs, akkor megmaradt lécekből eszkábálhatunk, vagy ha kisebb az ajándék, akkor akár kicsi dobozt is készíthetünk hozzá. Rekeszen kívül pedig akár fenyőággal kibélelt kosárba is pakolhatjuk az ajándékokat.

A fémet jobb lenne minél inkább kerülni, de ha mégis akad otthon egy-egy korábbról megmaradt, szebb kekszes vagy teás doboz, abba is tehetünk ajándékot külön csomagolás nélkül.

Műanyag

Ahol csak lehet, kerüljük a használatukat. De ha például valamiért ételtárolóval szeretnénk elhalmozni szeretteinket, lássuk meg a bennük levő üres helyeket, és abba tegyük a kisebb ajándékokat. Ha pedig év közben eltettük az online vásárlásokkor kapott buborékos borítékokat vagy fóliákat, remek választásnak tűnhet most csomagolásként felhasználni őket.

Rögzítés

Ha újrahasznosított papírba csomagoltunk, gondoljunk rá, hogy minél kevesebb ragasztószalagot használjunk, vagy vásároljunk komposztálható papírszalagot. De ha elég jó a kézügyességünk, akkor megtanulhatjuk, hogyan kerülhetjük el a ragasztást teljesen, például ebből a videóból:

Ha nem vagyunk az origami nagymesterei, akkor is jobb elfelejteni a celluxot, inkább kötözzük körbe a behajtogatott csomagolóanyagot a már emlegetett festett rafiaszalagokkal, vagy natúr, barna zsinegekkel.

Díszítés

Szintén amikor csak lehet, kerüljük, de ha mégis szeretnénk még egyedibbé tenni a csomagolásunkat, akkor sem lesz szükségünk angyalkás matricákra vagy fröccsöntött karácsonyfákra. Természetes anyagokkal ráadásul még egy kis illatot is varázsolhatunk a csomagokra, például ha fahéjrudakat, szárított narancskarikákat vagy rozmaringágat használunk, de akkor is szép lesz a végeredmény, ha fenyőtobozokat vagy lehullott leveleket használunk dekorációnak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!