Először került be plus size modell a Miss Universe döntőjébe

2023. november 19. – 16:29

Először került be plus size modell a Miss Universe döntőjébe
Jane Dipika Garrett – Fotó: Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Több versenyző is történelmet írt a 72. Miss Universe versenyen szombaton. A győztes első alkalommal lett nicaraguai nő, a legjobb 20 közé pedig bekerült egy plus size versenyző is. A nepáli Jane Dipika Garrett az első testinkluzív modell a Miss Universe 72 éves történetes során. Erica Robin az első pakisztáni nő, aki részt vett a versenyen: ő a fürdőruhás szekcióban burkinit viselt, és két transznemű nő is versenyben volt a szépségkirálynői címért.

A győztes Sheynnis Palacios – Fotó: Marvin Recinos / AFP
A győztes Sheynnis Palacios – Fotó: Marvin Recinos / AFP

Az El Salvadorban megrendezett szépségversenyen a 23 éves nicaraguai Sheynnis Palacios kapta meg a legszebb nőnek járó koronát, a második helyezett a thaiföldi Anntonia Porsild, a harmadik az ausztrál Moraya Wilson lett.

A Nepál képviseletében felvonuló Jane Dipika Garrett nemcsak a testpozitivitás mellett kampányolt részvételével, de a mentális és hormonális egészség fontossága mellett is felszólalt, és beszélt saját depressziójáról, amellyel a PCOS (policisztás ovárium, amely egy hormonális rendellenesség) betegsége miatt küzdött.

„Néhány évvel ezelőtt nagyon bizonytalan ember voltam, és nagyon alacsony volt az önbecsülésem. Az, hogy ezen a színpadon állhatok és elmondhatom a saját igazságom, nagyon sokat számít”

– nyilatkozta a félig amerikai származású Garrett.

A győztes Sheynnis Palacios is felhasználta az alkalmat arra, hogy nyíltan beszéljen a szorongással való küzdelméről. Ezért indította el „Értsd meg az elméd” nevű projektjét is, hogy kiálljon a mentális egészségi problémákkal küzdő nők mellett.

Portugáliát idén egy transznemű nő, Marina Machete képviselte. A 28 éves Machete légiutas-kísérő és aktivista, aki bevallása szerint azért dolgozik, hogy javítsa az oktatás helyzetét és hogy megfelelő orvosi ellátáshoz jusson mindenki, különösen a transznemű emberek.

Rajta kívül Hollandiát is transznemű nő képviselte idén, a 22 éves Rikkie Valerie Kollé.

A pakisztáni Erica Robin szintén bekerült a legjobb 20 közé. Robin életrajzában azt írta, hogy a pakisztáni keresztények 1 százalékához tartozik, és megjegyezte, hogy a Miss Pakisztán cím elnyerése után némi visszatetszést kapott a közösség különböző csoportjaitól.

„A kritikák ellenére készen álltam arra, hogy szembenézzek az előttem álló kihívásokkal, miközben fiatal, modern pakisztáni nőként megőriztem az értékeimet, képviselem a gazdag kultúránkat és örökségünket, és megmutatom a világnak, hogy Pakisztán képes ünnepelni a nők sikerét” – tette hozzá Robin.

Magyarországot Blága Tünde képviselte a versenyen, többek között ebben a nemzeti öltözetben:

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!