Nyáron ajánlatos szemmaszkban aludni, hogy eleget tudjunk pihenni

2023. július 9. – 19:29

Másolás

Vágólapra másolva


A nyári alvatlanság okairól és megoldásairól ír legújabb közleményében a Magyar Alvásszövetség, amit az MTI is leközölt.

A szövetség tapasztalati megerősítik a nemzetközi felmérések eredményeit is, miszerint

nyáron az emberek alvás ideje átlagban napi húsz perccel is megrövidülhet, így összességében akár több órát is veszíthetünk az alvás időnkből.

Ennek hátterében az áll, hogy a cirkadián ritmusunk megváltozhat, hiszen később jön az éjszaka, és korábban kezdődik a nappal. Így a melatonin (az alvást támogató hormon) termelés később indul be, és tovább tart a csúcspont elérése. Amikor végre mélyen alszunk, újra kisüt a nap, és a melatonin blokkolódik, ami miatt nem tudunk eleget pihenni. Ezt hívják a szakemberek nyári alvatlanságnak.

A cirkadián ritmusunk felborulása komoly problémákat okozhat, a fáradtság mellett felléphetnek többek között kognitív zavarok és gyomor-bélrendszeri problémák is. G. Németh György, a Magyar Alvásszövetség elnöke mindezek kezelésére életmódbeli változtatásokat javasol. A megfelelő hálóhely, az ágy, a matrac, az ágynemű mellett fekete szemmaszk használata is ajánlatos, valamint fontos egy megfelelő rutin kialakítása. Azaz törekedni kell arra, hogy lehetőleg mindennap ugyanakkor feküdjünk le aludni, és keljünk fel másnap. Mindemellett rendszeres sportolás is segítheti a jó alvást, illetve az is, ha figyelünk arra, hogy lefekvés előtt ne igyunk és együnk a kelleténél többet.

A Telexen már több cikkben is foglalkoztunk az alvás fontosságával, írtunk például arról is miért halogatjuk kórosan a lefekvést minden este.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!