Megéri-e méregdrága szempillaspirált venni?

2023. május 24. – 17:22

Megéri-e méregdrága szempillaspirált venni?
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Nem mindenki a drámai hatásra megy, vannak, akiknek érzékeny a szemük, mások a „pandásodás” ellen küzdve a reggeli edzés, a könnyezés vagy a konyha gőzének ellenálló sminket akarnak. A megfelelő szempillaspirált megtalálni nem egyszerű, főként, hogy számtalan termék van a piacon: mi kilencet teszteltünk két hónapon át, 1500 és 17 ezer forint között.

A szempillaspirál az egyik leggyakrabban vásárolt kozmetikai termék, a globális szempillaspirál-piac 2021-ben elérte a közel 7 milliárd dolláros forgalmat. Nem csoda: a szempilla a haj és a szemöldökünk mellett olyan ritka szőrzet a női testen, amit nem elrejteni, hanem hangsúlyozni szeretnénk: festjük, göndörítjük, sőt, művi megoldásokkal is operálunk. Mi most a legegyszerűbb megoldást választottuk a hangsúlyozásra, szempillaspirálokat teszteltünk. Egyes termékeket elkértünk a forgalmazóktól, másokat pedig mi magunk vásároltunk meg, de az értékeléskor szigorúan elvárt volt az őszinteség.

A spirálokat az ígért hatás és a tapasztalataink alapján értékeltük, hiszen nem mindegy, hogy a termék mindennapi viseletre ajánlott és pillekönnyű pillákat ígér, vagy életünk legdrámaibb tekintetét. Így bármilyen gyönyörűen ívelt lett is a végeredmény, ha a tartósságot ígérő festék a nap végére lepergett, lepontoztuk – és nem vártunk póklábpillákat az érzékeny szemre ajánlott készítményektől. Nem mindegy persze, hogy az ígéreteit 4000 vagy 16-17 ezer forintért tartja-e a spirál, így az ár-érték arányt is figyelembe vettük. A szempillaspirálokat közel két hónapon át teszteltük, íme az eredmények.

Avon Euphoric Featherlight False Lash Mascara Blackest black

Mi volt a cél? A dúsítás és a hosszabbítás, pandásodás nélkül. Kb. húsz éve használok spirált, ha hétköznap mást nem is, azt mindig teszek fel, bárhova megyek. Valahogy a normális megjelenésem része, kizárólag saját magam miatt, jól érzem magam tőle.

Mit ígér a spirál? Legyező- és műszempillaszerű hatást, erőteljes dúsítást, hosszabbítást, plusz pihekönnyű pillákat, intenzív színeket. A reklámszöveg szerint a homokóraformájú kefe minden szempillát befed, szétválaszt, hosszabbít és dúsít egyszerre.

Eredmény: Az első felkenés után arra csodálkoztam rá, hogy tényleg könnyű, nem nehezítette el a szempillákat, valóban dúsít, hosszít, és valóban sűrű, ébenfekete szempillákat kaptam. Azt nem mondom, hogy a feketénél is feketébb, csak annyira fekete, mint minden spirál. Szerintem nem lett műszempillaszerű a szempillám tőle, ahogy azt a tubuson lévő felirat hirdeti, de én mondjuk ennek örültem, mert legalább nem lett tőle természetellenes a tekintetem, tehát nem különösebben tűnt fel a környezetemnek. Mégis kaptam „jól nézel ki” bókokat, amiket csak ennek tudok tulajdonítani, mert más változás nem történt a megjelenésemben.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Mennyire volt tartós? Meglepően tartós volt, miközben fel sem tűnt, hogy rajtam van, nem pergett napközben, nem pandásodott dörzsölés ellenére sem.

Ár: Ez az Avon egyik top termék címkével ellátott spirálja, 2199 forintba kerül, szerintem ennyit simán megér.

Pontszám: 10/9, de csak azért, mert egy hét után azért nem volt már annyira csomómentes.

Maybelline Sky High Brown Mascara szempillaspirál

Mi volt a cél? Amióta sminkelek, rendszeresen használok szempillaspirált is, azaz körülbelül 18-20 éve. Sosem költöttem rá kiemelkedően sokat, és megesett már, hogy a választott darab vásárlás után nagy csalódás volt – összeragasztotta a szempilláimat, mindent összekent, a keféje nem bírta, stb. Nem olyan rég színtanácsadást kaptam ajándékba, ahol kiderült, hogy a barna sokkal inkább a színem, mint a fekete, így nagyon örültem a Maybelline true brown spiráljának.


Mit ígér a spirál? Dúsítást és „határtalan hosszúságot”. A keféjéről azt írják, jól hajlik azért, hogy minden egyes szempillát a tövétől a hegyéig dúsítson és meghosszabbítson. Érzékeny szeműek és kontaktlencsét viselők számára is alkalmas. Könnyen eltávolítható, írják róla a Maybelline oldalán.

Eredmény: Tényleg hosszúak lettek tőle a szempilláim, ha többször átkentem őket a kefével, de a dúsító hatás nekem nem hozta az elvártat. Valóban nem maszatolódik, és súlya sem volt a festéknek, így volt, hogy el is feledkeztem róla. Az elmaradt várt dúsítás mellett negatívum, hogy az ígéretekkel ellentétben nehezen lehet lemosni, az esti fürdésnél sokszori arcmosásra volt szükség, mire az összes maszatot le tudtam szedni.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex


Mennyire volt tartós? Egy komplett napot simán kibírt maszatolódás nélkül, ami nagy plusz.

Ár: 4500 forint – ahhoz képest, amit vártam tőle, nekem ez drágább annál, amennyit jó szívvel kiadnék érte.

Pontszám: 10/7

Giorgio Armani Eyes To Kill Classico

Mi volt a cél? Lazán csak az, amit a spirál fantázianeve sugall: mármint nem a classico, hanem a kill rész – azaz drámai, lefegyverző pillák, ellenállhatatlan tekintet.

Mit ígér? Az Armani már-már lírai leírása szerint, idézem, „merész és csillogó gyöngyszem ez a spirál, amely elragadóan hosszú, dús, intenzív és gyönyörűen különválasztott szempillákat hoz létre”.

Eredmény: Volt már Armani spirálom régebben is, és imádtam: éjfekete hatalmas pillákat varázsolt és tényleg intenzívebb lett tőle a tekintetem, de ez a termék sajnos nem hozta az elvárt eredményt. Bár az Eyes To Kill Classicónak rengeteg rajongója van, azt hiszem, nem a spirál nagyszerűsége, inkább a kognitív disszonancia állhat a háttérben: ha egy ekkora összeget kifizettél egy termékért, akkor muszáj elhinned, hogy megérte.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex


Mennyire tartós? Nem azt vártam tőle, hogy egy intenzív érzelmekkel operáló Netflix-sorozat évadzáróját bírja ki, de sajnos egy átlagos napon délután már maszatolódott.

Ár: 17 900 forint

Pontszám: 10/6, az extrém magas ár miatt

L’Oréal Paris Telescopic Lift

Mi volt a cél? Egy spirálban nekem az a fontos, hogy tartós legyen, elég mozgalmas életét élek, rendszeresen sportolok, így igyekszem olyan sminkeket vásárolni, amik velem együtt kibírják az izzasztó cross training edzéseket is.

Mit ígér a spirál? A L’Oréal Paris Telescopic Lift „hihetetlen volument” és „maximális hosszúságot” ígér, a dupla horgos sörtéjű kefének köszönhetően szépen megemeli, dúsítja a pillákat, amik a spiráltól akár öt milliméterrel hosszabbnak is tűnhetnek. Mindemellett a ceramid miatt a Telescope Lift tartós hatású, akár 36 órán át is képes a pillákon maradni.

Eredmény: A volumen és maximális hosszúság abszolút beigazolódott – bár nem mértem le, hogy a pilláim valóban milliméterekkel hosszabbak lettek-e.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex


Mennyire volt tartós? Könnyen kenődik, nem egyszer kellett a szemhéjamon díszelgő fekete pöttyöket, csíkokat törölgetnem, amiket a kifestett pilláim hagytak maguk után.

Ár: 5740 forint

Pontszám: 10/6

Chanel Noir Allure

Mi volt a cél? Kicsi a szemem és gyakorlatilag láthatatlanok a szempilláim, ezért egyáltalán nem árt nekik egy kis kiemelés. Viszont örök problémám, hogy a meleg, a hideg, a szél és a szélcsend hatására is könnyezni kezdek, ezért miután hosszú évekig küzdöttem a pandaszemekkel, pár éve meghoztam a döntést, és feladtam a szempillaspirált. Nálam egyértelműen a tartósság az elsődleges szempont, és mivel amúgy híve vagyok a nem túl feltűnő sminknek, előnyben részesítem a visszafogott pillákat is.

Mit ígér a spirál? A Noir Allure valamiért ígér egy negyedik dimenziót (ráadásul egyetlen húzással), valamint „egyszerű, kifinomult tekintetet”, és azt is, hogy minden egyes szempillát megragad az optimálisan kifésült hatás érdekében.

Eredmény: Bár arra tényleg képes, hogy láthatóvá tegye a láthatatlant, más csodákat azért nem húz elő a kalapból a Chanel sem. „Egyszerű és kifinomult tekintetet” (nevezzük nevén: francia sikket) viszont tényleg ad, ha nem is egy húzással, és másra nem is vágytam. Igaz, a tartósságában azért akadnak hiányosságok. Bár nem folyik, picit csomósodik, és valamennyire pereg is, a nap végére az alsó szempilláimról gyakorlatilag eltűnt, törölgetni kellett. Előnye, hogy nem maszatol, ha lekönnyeztem is, egy zsepivel nyomtalanul le lehetett törölni, és este is egy mozdulat volt lemosni.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Ár: 17-18 ezer forintot is elkérhetnek érte, amit erős túlzásnak érzek, mert azt azért nehéz lenne állítani, hogy a fenti eredményekre ne lenne képes egy jóval olcsóbb szempillaspirál is. De ha valakinek az a vágya, hogy a női mosdóban menőzzön a tényleg nagyon sikkes, kattintásra nyíló Chaneljével, hajrá!

Pontszám: 10/7

Catrice Glam & Doll Curl & Volume Mascara

Mi volt a cél? Én szinte mindennap használok szempillaspirált, még ha nagy sminkeléshez (alapozáshoz, szemhéjfestéshez, rúzsozáshoz stb.) nincs is kedvem, spirál akkor is van rajtam. Fontos, hogy egy spirálnak legyen szép fekete színe, ne könnyezek tőle, és ne kenődjön el.

Mit ígér a spirál? A leírás alapján a Glam & Doll Curl & Volume „extra dús, hosszan tartó és ívelt” pillákat ígér, és különleges alakú keféjének köszönhetően elvileg minden egyes pillát elér.

Eredmény: A pilláim tényleg íveltebbek lettek, de a spirál sajnos nem olyan hosszan tartó, mint ahogy azt ígéri.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex


Mennyire volt tartós? Nekem nagyon könnyen lepergett a festék, egy óra izzadós edzés után már alig látszott belőle valami.

Ár: 1490 forint

Pontszám: 10/5

Clarins Supra Lift and curl

Mi volt a cél? Csak alkalmanként, heti 2-3-szor használok szemspirált, főleg a kényszeres szemdörzsölgetés okozta kenődések és a szempillák idegenségérzete miatt. Másrészt mert hiába van benne elvileg évtizedes rutinom, még mindig ügyetlennek érzem magam, gyakran elkenem, akkor javítani kell, olykor beledöfök a saját szemgolyómba, amitől ömlik a könnyem, szóval egy merő nyűg, ami a napi szépségápolásra szánható ötperces időkeretemből sokat elvesz. Eddig egy közepesen olcsó spirált használtam, azzal el is voltam, de a nap végére szinte mindig képződött egy kis foltocska a szemem külső csücske alatt. Mindennek ellenére sokkal jobban szeretek a tükörbe nézni kifestett szempillákkal, mivel amúgy rövidek és hajszálvékonyak.

Mit ígér a spirál? A Clarins azt ígéri, hogy egy szempillantás alatt javíthatom a szempilláim minőségét – még jó, hogy ezt a szójátékot már az első használat után olvastam, mert egyrészt elriasztott, másrészt csalódást okozott volna, mivel ezzel a spirállal azért jóval több időbe telik dolgozni egy szempillantásnál. Kifejezetten nehéz vele eltalálni azt a tökéletes szöget, amivel mindegyik szálra egyszerre és egyenletesen visz fel festéket, ráadásul a mozdulat közben sok festékcsomó kenődik erre-arra, szóval óvatosan kell vele dolgozni. Azt is ígéri, hogy védi a pillákat a károsodástól, miközben íveltebbek, dúsabbak lesznek és „nem mozdulnak el” a szempillákról.

Eredmény: Bár valóban sokkal íveltebbek és vastagabbak lettek a pilláim, szét nem választja őket, sőt, hajlamosak tömbökben összeragadni, valamint egy kissé elnehezült hatást is adnak. A vastagító hatás valóban egészen rendkívüli, így összesítve sokkal jelentősebb változást hoztak a tekintetemen, mint az előző spiráljaim, de valóban súlya lett a pilláimnak. A mozdulatlanság is túlzás: egy sima gép előtt ülős munkanapot kibír, de nagyobb rohangálást, főzés közben felcsapó gőzöket már nem, megjelennek a foltok a megszokott helyen ezzel is.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Ár: 12 390 Ft. Összesítve én nem érzem annyival jobbnak az előző, középolcsó spirálomnál, amennyivel drágább nála.

Pontszám: 10/9

Shiseido Controlled Chaos

Mi volt a cél? Egy könnyen használható, minden napra való spirált szerettem volna, ami mégis intenzív tekintetet ad. A Controlled Chaos fantázianév is nagyon tetszett – ez a kívánalom a hétköznapiságról és a név együtt kb. olyan, mint egy nagy Gatsby-parti a 4–6-os villamoson.

Mit ígér? A leírás alapján ez a spirál egy valódi japán mestermunka: flexibilis memóriasörték, 250 százalékkal dúsabb pillák, kettős homorulatú sörtékkel ellátott, szabadalmaztatott kefe, nagyon high-tech.

Eredmény: Bár egészen komoly szándékokkal láttam neki, ha mesterművet nem sikerült is alkotnom, főleg, hogy csak egy rétegben vittem fel a szememre a Controlled Chaost, de nagyon gyorsan látványos eredményt értem el. Könnyű használni, és tényleg nem nehezíti el a pillákat.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex


Mennyire tartós? Nem maszatolódott, de azért a széllel szembeni könnyezve rohanást nem bírta.

Ár: 12 000 forint

Pontszám: 10/8

MAC Stack Mini

Mi volt a cél? Dúsítás és hosszabbítás egy felkenésből, pandásodás nélkül.

Mit ígér a spirál? A MAC hivatalos magyar oldala szerint ez egy fokozatosan építhető, csomómentes szempillaspirál, ami „végtelen dússágot és hosszúságot kölcsönöz a szempilláknak”. Az ajánlószöveg szerint ez már egyetlen felkenéssel elérhető, és ideális hosszabb vagy felső szempillákhoz.

Eredmény: A maszatolódás elkerülése miatt általában a felső szempillákat szoktam festeni, ezért elsőre úgy gondoltam, hogy ez a spirál erre tökéletes lesz. Először tehát nem az építhetőséget teszteltem, hanem azt, hogy egy rétegben mit tud ez a spirál. Sajnos, ahogy a képen is látszik, egy felkenéssel a dússág és a hosszúság sem valósult meg, cserébe csomómentes, de éppen csak látszik, hogy van valami a szempillámon.

Voltak napok, amikor az építhetőséget is tesztelgettem, akkor megvolt a hosszúság és a dússág is, de akkor már kevésbé volt csomómentes. Lehet, hogy egy profi sminkes tényleg a végtelenségig tud vele hatalmas szempillákat varázsolni, de én nem éreztem átütőnek az eredményt. A keféje szerintem teljesen jó, de nem jobb, mint egy alsóbb kategóriás spirálé.

Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex
Fotó: Hevesi-Szabó Lujza / Telex

Mennyire volt tartós? Abszolút tartós volt, nem kenődött, nem pergett le darabokban napközben, sőt, este jó néhányszor át kellett menni rajta a lemosóval, mire lejött.

Ár: Ez az MAC egyik bestseller spirálja, ami teljes méretben 11 600, mini, vagyis utazó méretben pedig 6300 forintba kerül. Szerintem más termékekkel összecsomagolva éri meg legjobban.

Pont: 10/7, de csak azért, mert lehet még benne lehetőség, ha valaki szereti építeni.

A termékeket a forgalmazó cégektől tesztelésre kértük be vagy megvásároltuk. Az árak feltüntetésekor a nagyobb online drogériák árazását vettük figyelembe. A termékeket tesztelték: Aradi Hanga Zsófia, Ács Bori, Barnóczki Brigitta, Iván-Nagy Szilvia, Kaiser Orsolya, Liptai Lívia.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!