Hogy lehet a göndör hajjal igazán jól bánni? – egy évtizede hódít a Curly Girl Method

2022. október 12. – 22:36

Hogy lehet a göndör hajjal igazán jól bánni? – egy évtizede hódít a Curly Girl Method
Fotó: Getty Images

Másolás

Vágólapra másolva

Szerencsére itthon is egyre több, kifejezetten göndör hajra való termék közül lehet válogatni, amelyek szulfát-, szilikon- és parabénmentesek. Ám a göndör haj ápolása sokkal több a megfelelő sampon és balzsam kiválasztásánál. A több mint egy évtizede feltűnt Curly Girl Method (azaz göndörhaj-ápolási rutin) előírja azt is, hogyan mossunk hajat, mivel fésülködjünk, és milyen párnahuzatot használjuk alváshoz. Mielőtt azonban a nem is annyira olcsó CGM termékek vásárlására adnánk a fejünket, érdemes tüzetesen megvizsgálni a hajunk szerkezetét, majd kialakítani a hajtípusunknak megfelelő hajápolási rutint. Így került képbe pár éve a göndör haj formázására a lenmagzselé is, amelyet ki is próbáltunk.

Tinédzserkorom óta küszködöm azzal, hogy valahogy megtanuljam kezelni a göndör hajamat. Nagyon sokáig nem is voltam hajlandó elfogadni, hogy göndör a hajam, mert nem egyformán kunkorodik mindenhol. Az sem segített persze, hogy sem a médiában, sem a való életben nem jött velem szembe senki, aki megtaníthatta volna, hogyan tudnám kezelni a hajamat, és büszkén viselni a göndörségemet. Körülöttem mindenkinek egyenes haja volt, minden filmsztárnak, énekesnőnek, a modelleknek a reklámokban, sőt minden osztálytársamnak is. Így sokáig én sem vágytam másra, mint szép, hosszú, egyenes hajra. Vasaltam, sütöttem, fésültem, formáztam, ahogy tudtam, még a legújabb, tartós hajegyenesítést ígérő japán csodaszerből is kentem rá, és ha ezekre éppen nem volt elég időm vagy energiám, akkor egyszerűen csak kontyba kötöttem.

A nemtörődömségemnek most iszom meg a levét igazán, hiszen hiába barátkoztam meg a húszas éveim elejére a göndörségemmel, sokkal több energiát és munkát igényel, hogy valahogy regeneráljam a göndör tincseimet, hogy végre hordhassam a hajamat kiengedve. Néhány éve találtam rá a Curly Girl Methodra (CGM), azaz a göndörhaj-ápolási rutinra, ami nemcsak nekem, de nők milliónak segített felfedezni a száraz és kezelhetetlen szénaboglya alatt a göndörséget. A CGM sokaknak segít elfogadni a saját göndörségüket, és útmutatóként szolgál ahhoz is, hogyan lehet kezelni, formázni és tudatosan ápolni a hajat, legyen szó akár egyenesről, hullámosról vagy göndörről.

A göndör haj ápolásának fontosságáról és technikájáról Lorraine Massey írt először 2011-ben, a Curly Girl Handbook (Útmutató a göndör hajhoz) címen kiadott kézikönyvben. Massey a göndörhaj-ápolás királynője, a CGM mozgalom elindítója. A fodrásznak több szalonja is van Amerikában, az elsőt Devachan néven nyitotta meg 1993-ban, New Yorkban. Massey dobta piacra az első szulfátmentes termékcsaládot, a DevaCurlt, ami nemcsak a göndör, de a hullámos és az egyenes hajnak is jobb. (Legalábbis elvileg: a New York Times egy tavaly októberi cikke szerint Massey termékei bár szulfátot nem tartalmaznak, egy csomó más olyan összetevőt azonban igen, amik hosszú távon bőrpírt és hajhullást is okozhatnak. Sok elégedetlen DevaCurl-vásárló be is perelte a márkát, a New York-i szövetségi bíróság pedig igazat adott nekik, és 5,2 millió dolláros kártérítés kifizetésére kötelezte a DevaCurl termékeket gyártó céget.) 2011 óta a világ sokat változott, és a Massey által megálmodott hajápolási rutin újabb és újabb praktikákkal bővül. Van azonban néhány örök alapszabály, amiket nőknek és férfiaknak is érdemes betartaniuk, ha kívül-belül egészséges göndör hajat szeretnének.

A pohárteszt: mennyire képes a haj magába szívni a vizet és a tápanyagokat?

Mielőtt CGM termékek (amelyek megfelelnek a göndörhaj-ápolási rutin szabályainak) vásárlására adnánk a fejünket, érdemes tüzetesen megvizsgálni és megismerni a hajunk szerkezetét. Ezerféle balzsam, sampon és hajformázó kencefice közül lehet ma már válogatni, ráadásul ezek nem is a legolcsóbbak, egy kis utánajárás azonban segíthet abban, hogy kiderüljön, konkrétan milyen összetevőjű hajápolási termékre van szükségünk, a hidratáló, a shea vajas vagy épp a proteines készítményekből érdemes-e beszereznünk.

Az első lépések egyike lehet, ha kiderítjük a haj porozitását, ami lényegében azt jelenti, hogy a haj mennyire képes magába szívni és megtartani a nedvességet, olajokat és krémeket. Ettől függően pedig megkülönböztethetünk magas, közepes és alacsony porozitású hajat: a magas porozitású mindent könnyen magába szív, míg az alacsony porozitású nem képes megtartani sem a nedvességet, sem más egyebet.

Könnyű kideríteni, hogy milyen porozitású a hajunk, mindössze egy nedves hajszálat kell egy pohár vízbe tenni. Ha a hajszál a pohár aljára süllyed, akkor magas porozitású, ha a pohár közepén lebeg, majd lesüllyed, akkor közepes, ha pedig a víz felszínén úszik, akkor alacsony porozitású hajról beszélünk. Ezzel a módszerrel én is csak nemrég találkoztam először. Az én hajam például vegyesen közepes és magas porozitású, ezért én azt a tanácsot kaptam a göndörhaj-specialista fodrászomtól, hogy vegyesen használjak hidratáló és proteines hajbalzsamot is.

Göndörségi fokozatok A-tól C-ig

Oprah Winfrey személyi fodrásza, Andre Walker dolgozta ki azt a szempontrendszert, amelynek alapján behatárolható, hogy a hajunk A, B vagy C kategóriás. Mielőtt röviden belemennék a különböző kategóriák ismertetésébe, elöljáróban csak annyit, hogy teljesen természetes az, hogy a hajunkat nem tudjuk csupán egy kategóriába besorolni. Előfordulhat például, hogy a fejünk tetején lévő tincsek más típusúak, mint a tarkónál növők.

A szakértő fodrász szerint négy típusú haj létezik: 1. egyenes; 2. hullámos; 3. göndör; és 4. a bongyor afrohaj. A haj típusát pedig a hajtüsző formája határozza meg, minél laposabb és oválisabb a hajtüsző, annál göndörebb a haj, és minél kerekebb, annál egyenesebb. A négy típuson belül létezik három alkategória is, ezeket jelölik A, B és C betűvel. Hogy melyik alkategóriához mi tartozik, az attól függ, hogy hajunk laza, nagy hullámos vagy épp csigásan göndörödő. Azért is fontos, hogy meghatározzuk a hajunk pontos típusát, mert ezáltal sokat megtudhatunk a hajunk természetéről. A 3B típusú göndör haj például jellemzően szárazabb, így ennél a hajtípusnál fontos a rendszeres hidratálás, míg a 3C típusú hajak hajlamosabbak a kócosodásra.

Szulfátok, szilikonok, parabének, kíméljetek!

A DevaCurl blog összegyűjtötte azokat az összetevőket, amelyeket ajánlatos száműzni a hajápolási rutinokból, akár egyenes, hullámos vagy göndör hajról van is szó. Az első összetevő, amit a 2019-es szöveg említ, a szulfátok. A legtöbb sampon tartalmaz szulfátot, ugyanis ettől habzik hajmosáskor a sampon. A szulfáttal azért érdemes vigyázni, mert elvonja a hajtól a természetes olajokat és a nedvességet is, ez azonban csak még tovább szárítja a hajat. Erre a göndör hajnál még inkább érdemes figyelni, hiszen a göndör haj szerkezetéből adódóan amúgy is szárazabb, mint más hajtípusok.

A szulfátok mellett érdemes kerülni a szilikonokat is, amiket szintén a legtöbb hajápolási termék, kondicionálók, különböző hajsprék és hővédők is tartalmaznak. A szilikonos termékekkel az a baj a Good Housekeepingnek nyilatkozó fodrász szerint, hogy egy műanyag réteget hoz létre a haj felszínén, ez egyrészről gátolja azt, hogy megfelelően tudjuk hidratálni, másrészről el is nehezíti a tincseket, így nem is tud majd szépen göndörödni, hullámosodni.

Végül a cikk a parabének káros hatásaira is felhívja a figyelmet. A parabéneket leginkább azért adják hozzá a különböző hajápolási termékekhez, mert így tartósabb lesz az adott készítmény hatása, illetve gátolja bizonyos baktériumok megjelenését a haj felületén és a fejbőrön. A parabének azonban, hasonlóan a szulfátokhoz és a szilikonokhoz, szintén szárazabbá és könnyen gubancolódóvá tehetik a göndör hajat.

Sampon helyett jöhet a balzsamos hajmosás

Amellett, hogy milyen összetevőjű balzsamokat, samponokat érdemes beszerezni a különböző hajtípusokhoz, a módszer azt is előírja, hogyan érdemes hajat mosni, formázni és szárítani. Itt is érdemes lehet különböző módszerekkel kísérletezni, az utóbbi években például egyre felkapottabb lett a co-wash, azaz a balzsamos hajmosás. Sokaknak bevált ez a technika, amely a Healthline cikke szerint segít a hajnak megőrizni a természetes nedvességtartalmát és azokat az olajokat, amelyek fontosak az egészséges növekedéséhez. Ugyanakkor nem feltétlenül hatékony csak balzsamot használni, mert ez egyeseknél könnyen okozhat fejbőr- és hajproblémákat is. Ezért is érdemes váltogatni a samponos és balzsamos hajmosást.

Hajmosás után lehetőleg mikroszálas törülközővel vagy pamutpólóval töröljük meg a hajunkat, ezek ugyanis nem vonják el a göndör hajtól rögtön a nedvességet. A törlésnél pedig nem szabad szétrázni a tincseket (mint a porcelánra, úgy kell vigyázni a göndör fürtökre!), célszerűbb inkább óvatos mozdulatokkal kinyomkodni belőlük a vizet.

A göndör hajnál a szabályok közül talán az egyik legismertebb, hogy nem szabad szárazon fésülni. Nemcsak a hajnak nem tesz jót, de valószínűleg a végeredmény, az oroszlánszerű frizkó sem tesz majd túl boldoggá minket. Fésülködni hajmosáskor, balzsamozáskor érdemes, és nem meglepő módon az sem mindegy, hogy mivel fésülködünk, vannak, akik a ritka fogú fésűkre esküsznek, míg másoknak a kifejezetten göndör haj kibontásához ajánlott tangle teezer a kedvencük, formázáshoz pedig a Denman-féle hajkefék ajánlottak. Az utóbbi segít megemelni a hajtöveket, így nem laposodik le olyan könnyen a haj, illetve segít formázni, göndör fürtökbe rendezni a tincseket, ami persze úgyis megoldható, ha a fésű végére vagy az ujjunkra csavarjuk fel a tincseket.

Zselé, spré, hab – haja válogatja

Létezik göndör hajra való zselé, hab, krém, spré, olaj, és ezekből is rengeteg féle-fajta. Egyre több göndörhaj-ápoló termékekkel foglalkozó márka dolgozik alternatív alapanyagokkal is, így került képbe pár éve a lenmagzselé is mint göndör haj formázására használható készítmény.

Nem szép, de hasznos – Fotó: Ács Bori / Telex
Nem szép, de hasznos – Fotó: Ács Bori / Telex
Göndörítő lenmagzselé házilag

Amint először megláttam az internetet meghódító lenmagzselé-őrületet, tudtam, hogy ki kell próbálnom. A leírások pofonegyszerű, olcsó és környezetbarát, vegyszermentes megoldásként méltatták. Annak ellenére meggyőztek, hogy maga a képeken és videókon bemutatott végtermék nem túl szép. Lehetetlen volt ellenállni a gondolatnak, hogy olyan alapanyagból készítek magamnak csodahajápolót, ami a szekrényemben áll, és amúgy csak a müzlimhez szórom, ahhoz is csak azért, mert őrületesen egészséges. Csoda, szinte ingyen!

A valóság persze egészen másképp fest.

  • A recepteket követve negyedbögrényi lenmagot (ez kb. 40 gramm, ha valaki precízebben állna neki) és kétbögrényi (fél liter) vizet egy fazékban összefőztem, forrás után kb. tíz percig. Közben néha megkevertem.
  • Már ekkor kocsonyás, zselés állagú szmötyi lett belőle. Ezután hagytam kihűlni, nekem elképesztően besűrűsödött, ezért pici vízzel visszahígítottam.
  • Szétvágtam egy régi, rossz nejlonharisnyát, mert minden útmutató ezt javasolta, de nem jó anyagot választhattam, mert sehogy sem akart átjönni rajta a cucc. Így aztán, miután már mindenem ragacsos, lenmagos kocsonyában úszott, a konyhámban amúgy mindig csodás szolgálatot nyújtó textilpelenkához fordultam.
  • Egy üvegkancsót béleltem ki vele, ebbe zuttyantottam a főtt magot, de semmi nem történt, úgyhogy hamar kiderült: itt csak fizikai erőszak vezet a sikerhez. A módszer a következő: egy kézzel batyut formázva össze kell zárni a zselét, majd a másikkal nagyon erősen passzírozni. A végén voltaképp olyan lesz a művelet, mint a tehénfejés, aki már csinált ilyet, annak menni fog.
  • Ebből a mennyiségből kb. 150 grammnyi zselém lett, ez elvileg 5-6 hajmosásig elég, és hetekig eláll a hűtőben.
    A szépségért (lenmagzseléért) szenvedni kell – Fotó: Ács Bori / Telex
    A szépségért (lenmagzseléért) szenvedni kell – Fotó: Ács Bori / Telex

Több göndörhaj-ápolással foglalkozó cikk és influenszer azt tanácsolja, hogy hajformázó termékeket is használjunk kombináltan. Én személy szerint lenmagzselét és hajhabot is használok, az utóbbit főleg azért, hogy fixálja a tincseket. A fodrászom azt tanácsolta, hogy hajhabból annyit érdemes a hajra tenni, amíg nem csurog tőle a hajam, majd utána jöhet a hajszárítás, természetesen a göndörhaj-barát diffúzoros hajszárítóval. Ha valaki nem akar a hajszárítással bajlódni, annak ajánlott hajsapkát használni éjszakára, vagy egy törülközőbe, pólóba feltekerni, és hagyni, hogy a haj természetesen megszáradjon.

A göndör hajra nemcsak nappal, de éjszaka is érdemes vigyázni. Tanácsos a régi párnahuzatunkat szatén vagy pamut párnahuzatra cserélni, ugyanis ezek kevésbé roncsolják a haj felszínét, és a haj formája is megmarad. Másnap pedig érdemes egy szórófejes flakonnal bevizezni a hajunkat, majd zselével, habbal, krémmel újraformázni a tincseket.

Mindez persze elsőre soknak tűnhet – ki gondolta volna, hogy ennyire összetett művelet hajat mosni? Összegzésként tehát itt egy rövid lista az alaplépésekről, ez talán segítségére lehet azoknak, akik még csak most ismerkednek a módszerrel:

  • hajmosás – a CGM szabályainak megfelelő samponnal vagy balzsammal;
  • balzsamozás – szintén valamilyen CGM termékkel, lehet hidratáló, keratinos, proteines stb.;
  • fésülködés – célszerű balzsamozás közben, hogy a tápanyagoknak legyen idejük beszívódni, illetve vizesen könnyebb a göndör hajat fésülni;
  • balzsam kiöblítése;
  • formázás – törülközőszáraz, még vizes hajra vigyük fel a hajformázó termékeket, ami lehet göndörítő krém, hab, zselé, olaj vagy spré;
  • hajszárítás – diffúzoros hajszárítóval.

A megfelelő összetevőkön, a hajmosáson és a formázáson túl a göndör haj ápolásának titka a rendszeresség. Amennyire körülményesnek tűnhet elsőre, mennyi mindennel is kell tisztában lenni, és hányféle termékre, eszközre van szükségünk, mielőtt belekezdünk a saját göndörhaj-ápolási rutinunk kialakításába, annyira eredményes lehet. A Curly Girl Method végső soron tudatos hajápolásra nevel, amit egyenes és hullámos hajúak is ugyanúgy követhetnek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!