Forma–1-es bőrvasaló az arcon: teszteltük a Gillette fűthető pengéjű luxusborotváját

2022. május 7. – 21:17

frissítve

Forma–1-es bőrvasaló az arcon: teszteltük a Gillette fűthető pengéjű luxusborotváját
Fotó: Huszti István / Telex

Másolás

Vágólapra másolva

Gyerekkoromban, a nyolcvanas évek elején mi nem fodrászhoz jártunk. A nyugat-magyarországi kisvárosban, ahol felnőttem, a borbélyhoz mentünk el, akinek az üzletét akkor még nem barber shopnak hívták. Ott láttam életemben először olyat, hogy egy parasztbácsi arcára melegvizes törölközőt raktak, közben a pamaccsal felkeverték a szappanhabot egy tálkában, aztán szertartásosan levették a gőzölgő törölközőt az arcáról, akkurátusan bekenték szappanhabbal, majd a bőrt szakavatott mozdulatokkal meg-megfeszítve, sercegve húzták le a borostát egy klasszikus nyeles borotvával.

Ezt az eljárást hívják meleg törölközős borotválásnak. Az elv egyszerű: az arcra tett meleg vizes törölköző kitágítja a pórusokat, puhítja a bőrt és a szőrt, így teszi eredményesebbé a borotválkozást. Ezt az élményt akarja felidézni a maga 21. századi technológiájával a Gillette.

Az anyag és a technológia súlya

Az a Gillette, amely már több forradalmat is hozott a férfiak, majd a nők borotválkozásában. A múlt század legelején King C. Gillette találta ki a cserélhető betétes biztonsági borotvát, amelybe egy vékony borotvapengét lehetett beleerősíteni. Aztán a hatvanas években elkészült az első ikerpengés borotva, jött a billenőfej, a krémezőcsík, lett rezgőfejes változat és így tovább.

Amikor valamikor a nyolcvanas évek végén megkaptam életem első Gillette-jét, azon még csak két penge volt. Sejtettem, hogy a technológia fejlődésével innentől nincs megállás. A most tesztelésre kézhez kapott, fűthető fejű Gillette Heated Razor borotván öt, azaz 5 penge van. Ez épp kettővel több, mint az eddig általam valaha használt borotvák pengéinek száma, de itt jóval többről van szó ennél: amikor a fejet az arcunkhoz tesszük, meleget érzünk, mint a melegborotválkozásnál.

De a különbség már előbb érződik. Az exkluzív kinézetű doboz kinyitásának élményét csak egy csúcskategóriás okostelefon áhítatos kicsomagolásához tudnám hasonlítani, és amikor először kézbe vesszük a borotva nyelét, bizony érezzük a benne lévő anyag és technológia tekintélyes súlyát. A nyélben kapott helyet az akkumulátor, ami a fejet fűti borotválkozás közben. Hogy még egyértelműbb legyen a 21. századi high-tech érzés, a nyélbe épített aksit természetesen nem úgy töltjük fel, hogy egy egyszerű csatlakozón keresztül bedugjuk a konnektorba. Nem! Külön töltőaljzatunk van, egyszerűen csak rá kell tenni a nyelet, ami aztán egy mágnesnek köszönhetően ferde pozícióban is állásban marad, és közben megy bele az áram.

Nem lehet megunni

Amikor bekapcsoljuk a borotvánkat, szolid, narancssárga fénycsík gyullad ki, mintha csak egy sci-fi kelléke lenne a kezünkben, és a rendszer néhány másodperc alatt felmelegíti a borotvafejet. A fűtésnek két fokozata van, de az erősebbnél sem fenyeget az a veszély, hogy égési sérülést szenvedünk. Ehhez persze az kell, hogy a borotvát folyamatosan húzzuk a bőrön, ha ugyanis tartósan az arcunkhoz tartjuk, az egy idő után bizony fájdalmas tud lenni.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Milyen borotválkozni egy ötpengés borotvával, aminek a feje minden irányba mozog, jól követi az arc vonalát, és közben még melegíti is az arcunkat? A válasz egyértelmű: nagyon jó érzés. Ha azt a kérdést teszem fel, hogy ez a borotva sokkal, de sokkal simábbra borotválta-e az arcom bőrét, mint minden valaha eddig használt borotva, nos, akkor a válaszom: ebben nem éreztem olyan nagy különbséget. Sőt! Biztos szentségtörés, amit mondok, de a teszt előtt egy eldobható, hárompengés műanyag borotvát használtam, ami elsőre bizony simább arcot eredményezett.

Egy nagy különbség azért van, és ezt el kell ismernem: konkrétam sajnáltam, amikor a melegítős borotvával véget ért a reggeli borotválkozás, mert még szívesen csináltam volna tovább. Ha a Gillette ennyi pénzért a klasszikus melegborotválkozás eredményességét nem is produkálja, elismerem, az élményét megadja.

Hogy ne legyünk teljesen egyoldalúak, ezennel átadom a szót másik tesztelőnknek, kiváló kollégámnak, Tenczer Gábornak. Neki nem a múltból vannak áttételes emlékei a forró vizes törölközős borotválkozásról, hanem messziről, merthogy ő a nepáli Katmanduban és a kelet-törökországi Doğubayazıtban tapasztalta meg ezt az élményt.

Szedi a borostát, mint kombájn a búzát

A funkcionalitást mindig többre becsültem a külcsínnél, engem ugyan meg nem vesznek egy 50 ezer forintos, áramvonalas e-borotvával, még akkor sem, ha elénekli a Figarót, gondoltam, amikor először szó volt arról, hogy tesztelni fogunk egy fűthető fejű luxuszsilettet. Aztán eljött a próba napja, és az első borotválkozás után úgy csettintettem, mint amikor átültem a 20 éves Toyotámból egy automata, vezetéssegítő funkciókkal telerakott, korszerű kölcsönkocsiba.

Alapvetően elég gyök kaparókat szoktam használni a reggeli borosta eltüntetéséhez, amiket háromszor-négyszer végig kell húzni az arcbőrön a megfelelő eredmény eléréséhez. Az ötpengés Heated Razort elég egyszer, egy határozott, de nem túl gyors mozdulattal elhúzni, szedi a borostát, mint kombájn a búzát. Itt jön képbe a pengék alatti fűtőlapka, amit a fogón található gomb megnyomásával egy másodperc alatt üzemi hőmérsékletre (45-50 Celsius-fokra) lehet hevíteni. Ez a nagyjából 1,5 milliméter széles kis fémlapka érintkezik először a bőrrel, kellemesen felmelegíti azt, a tervezők elképzelése szerint megnyitva a pórusokat, puhítva a szőrt, könnyítve a vágást.

A lelke a meleg

Azt ugyan nem tudom, hogy pórusaim valóban megnyíltak-e, nem kérdeztem tőlük, de a borotválkozás tényleg egyszerűbb és kellemesebb a fűthető borotvával – már ha eltalálja az ember a ritmust. Ha ugyanis elmélázok, a forró fémcsík úgy tud égetni, mint a ruhán felejtett vasaló. Lesül a képemről a bőr, de elkövettem ilyen hibát. Ha pedig elsietem a húzást, akkor meg pont nem érvényesül a fűtés ereje. A megoldás tehát: a magabiztos, egyenletes, középtempójú mozdulatok.

Azt, hogy mi a különbség a fűtött és nem fűtött üzem között, akkor tapasztaltam meg, amikor borotválkozás közben kifogyott a borotva akkuja.

(Direkt nem töltöttem, hogy kiderüljön, hányszor lehet használni, és jelentem: négyszer-ötször.) Szóval menet közben kifogyott az akku, kihűlt a borotva, elmúlt a kellemes érzés. Jobban bersegett a borosta, érezhető volt a differencia. Persze a csuklókon minden irányban mozgó és az arcbőrhöz jól illeszkedő öt penge hidegen is jól dolgozik, de a lelke elszáll a meleggel.

Fotó: Huszti István / Telex
Fotó: Huszti István / Telex

Itt kell még hozzátenni, hogy van egy hatodik penge is, egy úgynevezett „precíziós trimmer” a fej hátoldalán, amelyet a pajesz szegélyezésére és a nehezen elérhető helyekhez terveztek. Ez eléggé el van dugva, én is csak nehezen fedeztem fel. De amikor megvan, jól használható.

Kéne?

A gyártó cég a marketingszövegében a forró vizes törölközős pakolás érzéséhez hasonlítja a borotválkozást a Heated Razorral, na, szerintem ez nem állja meg a helyét. Két komoly, félórás, akkurátus, borbély általi borotválkozásra ültem be életemben (két hosszú túra után): a nepáli Katmanduban és a kelet-törökországi Doğubayazıtban. Az ifjú mesterek bőkezűen használták a gőzölt törölközőt, a pacsmagot és minden bevethető trükköt a pödört cérnától a fülszőrégetőig, és emlékszem, amikor a forró vizes törölközőt az arcomra terítették. Azért az sokkal-sokkal jobb volt, mint a felmelegített fémlapka hője.

Persze minden teszt végén leegyszerűsödik a kérdés: kéne-e? A válaszom: hogyne, persze, hogy kéne. Ha utánam hajítanák. A közel 50 ezer forintos árért egy jól használható, kellemes érzéseket keltő borotvát kap az ember, de nincs akkora ugrás az élményben egy normál, jó borotvához képest, ami ekkora többletárat indokolna. Ráadásul ennyiért Doğubayazıtban negyven alapos borotválást kapnék, a fűthető borotvafejeket pedig amúgy is kb. harminc naponként javasolt cserélni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!