Nyolc ember egyszerre csak 100 négyzetméternél kisebb boltban lehetne, nagyobban nem

2021. március 24. – 10:57

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Nem kis fejtörés kellett hozzá, hogy a Telex Értelmetlen Infografikai Részlegének tudományrovatos munkatársakkal kiegészített csapata visszafejtse a gazdasági kamara Észszerű Nyitás fedőnevű kódolt üzenetét. De végül sikerült dekódolni az Orbán Viktor asztalára letett tervet, így közre is adjuk a boltosoknak és vásárlóknak is hasznos Négyzetméteres és Vevőlétszámos Nagy Kisokost.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a kiskereskedelmi szektorban úgynevezett négyzetméter-alapú újranyitást javasolt, eszerint a 100 négyzetméter alatti üzlethelyiségek esetében 5-10 négyzetméterenként egy vevő tartózkodását javasolják. A 100 négyzetméter alapterületet meghaladó üzletek esetében 15 vagy 20 négyzetméter juthat egy személyre az MKIK javaslata szerint. Íme mindez egy elsőre egyszerűnek tűnő táblázatban:

Amikor viszont elkezdtük számolni, hogy akkor hányan is mehetünk be egyszerre a kínai diszkontba, vagy hányan lehetünk a festékboltban, már közel sem tűnt ilyen egyszerűnek a válasz. A javaslatról szerdán tárgyal a kormány a kormányülésen, és bármely variációt is fogadják el, mindenképp lesznek olyan létszámú vásárlói csapatok, amelyek pórul járnak.

A legjobb példa a 8 és a 9 főből álló vásárlói csoportok. A kamara legenyhébb javaslata alapján nyolc vásárló például

  • mindenképp bemehetne egy 80-100 négyzetméter közötti boltba, de
  • semmiképp nem mehetne be egy 100 és 120 négyzetméter közöttibe.

Ha pedig a nagyobb boltok esetében a szigorúbb, 20 nm/fő lesz az irányadó, a kisebb boltoknál pedig az enyhébb, 5 négyzetméteres, ebben az esetben az a faramuci helyzet áll elő, hogy például 9 vevő

  • egyszerre válogathat egy 45 négyzetméteres kisboltban, de
  • nem mehet be egy majdnem négyszer akkora, 175 négyzetméteres üzletbe, mert
  • még egy háromszor akkora, 135 négyzetméteres boltba is csak 6 vevőt engednek be egyszerre.

A plázákban található ruhaboltok általában 300 nm körüliek, ide a terv szerint 15-20 ember mehetne be, a valamivel kisebb könyvesboltok, drogériák, cipőboltok egyszerre 10-15 vásárlót fogadhatnának. Mivel ezekre a helyekre jellemzően nem egyedül jár az ember, akár 4-5 család kimerítheti a kvótát.

Ha ön vevő, értelmetlen infografikánkat bemagolva pontosan fel tudja majd mérni, hova, hányadmagával mehet vásárolni. Válassza ki a felső sorban a csapata létszámát, majd lefelé haladva láthatja, hova mehet be biztosan (zöld), hova semmiképp (piros), és hova a javaslat felpuhulásának függvényében (sárga).

Ha pedig boltos, csak válassza ki a bal oldalon, hány négyzetméteres az üzlete, és jobbra haladva megtudhatja, hányadik vásárlónál kell majd kiakasztania a megtelt táblát.

Infografika: Bakró-Nagy Ferenc
Infografika: Bakró-Nagy Ferenc
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!