Csúnyán bedönti a gyermekvállalási kedvet a járvány, ha hihetünk a Google-nek

2021. január 31. – 07:03

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Arra senkinek nem kell külön felhívni a figyelmét, hogy a koronavírus-járványnak, és a társadalom arra adott reakcióinak számtalan különböző területen van radikális hatása az életünkre; elég csak a gazdasági élet teljes felborulására gondolnunk. Az viszont talán már kevésbé egyértelmű, hogy a demográfiai területén, azon belül pedig nem csak a halálozásokban, de a várható születésszámban is változásokat hozhat a covid, pedig így van.

A fenti ábra eredetileg egy érdekes amerikai kutatásból származik, amelyben témába vágó Google-keresések segítségével próbálták megjósolni, mi várható a következő időszakban a születések frontján. Az eredmények egyértelműek, és amennyiben hihetünk az emberek keresési trendjeinek előrejelző képességében, elég lelombozóak is (már ha a születések számának visszaesését rossz dolognak tartjuk).

A terhességgel, szüléssel kapcsolatos keresések hanyatlása mintegy 15 százalékos visszaesést jelez előre az összehasonlítási alapnak választott 2020 októberi hónaphoz képest a februári mélypontra (társadalmi csoportok szerint az eredmények némileg eltérnek, részletesebb adatokért az eredeti tanulmányt érdemes megnézni). A cikk szerint egyébként ez bár kiugrónak tűnik, a múltbeli világjárványok és nagy válságok tanulságai alapján egyáltalán nem elképzelhetetlen; az USA-ban az 1918-19-es spanyolnátha és az 1929-33-as világválság is ehhez hasonló demográfiai mélypontot okozott.

Azzal, hogy milyen hatást gyakorolhat a járvány születésszámokra, mi is foglalkoztunk korábban a magyar kormány tíz évnyi családpolitikáját elemző cikkünk végén, és konkrét előrejelzések nélkül, de hasonló következtetésekre jutottunk.

Mi akkor is kérdezünk, ha valaki nem akar válaszolni Nekünk itt a Telexnél a szabad sajtó azt jelenti, hogy politikusok, oligarchák nem befolyásolhatják azt, miről írunk, miről nem, kivel dolgozunk, vagy kivel nem. A szabad sajtó nekünk kritikusságot, korrektséget, kíváncsiságot jelent. Hogy a közérdekű sztorikról beszámolunk, hogy mindig oda megyünk, ahol a dolgok történnek.

Nem egyszerű a munkánk, van, hogy falakba ütközünk: nem válaszolnak a megkereséseinkre, kordonokkal zárnak el, hogy ne tehessünk fel kérdéseket. Ha szeretnéd, hogy ennek ellenére is kitartóan kérdéseket tegyünk fel, hogy megmutathassuk a lehető legtöbbféle álláspontot, a legtöbb tényt és bizonyítékot, támogasd a munkánkat!
Támogass