2020 volt a milliárdosok legjobb éve

2021. január 24. – 07:44

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A koronavírus-járvány a világ nagy része számára csak szenvedést hozott anyagi értelemben is, de nincs ez mindenkivel így: a milliárdosok jelentős része például a korábbinál is gazdagabban keveredett ki 2020-ból.

Az itt ábrázolt top 10 amerikai milliárdos vagyonalakulásán jól lekövethető a trend: mindegyikünk jelentősen gazdagabb lett az év végére, mint tavasszal volt. Még a legalacsonyabb növekedési arányt felmutató Bill Gates vagyona is 23 százalékkal nagyobb volt decemberben, mint márciusban. A lista rekordere, Elon Musk pedig egyenesen egy másik kategóriába ugrott a maga 524 százalékos vagyongyarapodásával, sőt: ő januárban időszakosan le is taszította Jeff Bezost az első helyről.

Itt persze nem halmokban álló készpénzre, széfekben őrzött aranyrudakra, vagy folyószámlán álló milliárdokra kell gondolni: az ábrán jelzett összegek legnagyobb hányadát a milliárdosok által birtokolt cégek értéke teszi ki. Tehát a vagyonok a részvényárfolyamok értékváltozásával párhuzamosan nőnek ilyen dinamikusan. Musk példátlan menetelése mögött a Tesla tőzsdei ralija áll, a cég részvényei 700 százalékot drágultak 2020-ban.

A tőzsdén egyébként általános drágulás volt megfigyelhető az év folyamán, ugyanakkor további érdekesség, hogy a top 16 amerikai milliárdos vagyona az S&P 500 indexnél 10 százalékponttal nagyobb mértékben nőtt. És a gazdagok gazdagodása nem csak amerikai jelenség: a világ milliárdosainak vagyona 2020-ban 27 százalékkal lett nagyobb, miközben az alacsonyabb osztályokban rengetegen elveszítették a munkájukat vagy csődbe mentek.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!