Vége az őszi melegnek, fagyos hajnalok jöhetnek

2024. október 28. – 05:50

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a hétvége gyönyörű napos, őszi idővel és tavaszi meleggel zárult, és kevés helyen maradt 20 fok alatt a csúcshőmérséklet, nincs sok hátra ebből a napos, nyugodt, meleg időből, írja az Időkép.

A lap szerint a jelenlegi számítások szerint a jövő hét második felétől, végétől lehűlés kezdődik. Sokfelé fagyos hajnalok jönnek, a nappali maximumok pedig 10 fok alatt maradhatnak. November első napjaiban az eső mellett a magasabb pontokon pedig hóba válthat a csapadék.

A HungaroMet szerint az elkövetkezendő napokban a napsütés, valamint a köd és rétegfelhőzet csatázik majd. Ezek közül egyre inkább az utóbbiak győzedelmeskedhetnek. A hét vége felé érkezhet egy kis dinamika időjárásunkba.

A nyugatról keletre vonuló frontok pályái továbbra is az északi területeket érintik, de ez lényegesen nem befolyásolja időjárásunkat, inkább az anticiklon, ami középpontjával megint a kontinens belső területei felé húzódik, ez ősszel azt jelenti, hogy a köd és a rétegfelhőzet éjszaka terjeszkedik, nappal pedig ritkul, ez várható itthon is.

Hétfőn a rétegfelhőzet és a köd csak komótosan ritkul, sőt, helyenként tartósan meg is maradhat. Szitálás a felhős tájakon nem kizárt. A hőmérséklet a felhősebb helyeken a 14-17, a naposabb területeken a 18-21 fokos tartományban alakul.

A hét további részében szerdán nagy eséllyel már csak kevés helyen süt ki a nap. Az éjszakák fagymentesek lesznek, a felhős részeken az átlagosnak nagyjából megfelelő hőmérsékletre, a napos részeken viszont jóval melegebb időre van kilátás. A HungaroMet szerin ugyan hét vége felé érkezik egy lehűlést okozó hidegfront, ennek mértékébe azonban még korai lehet belemenni, rendkívül bizonytalan ugyanis az előrejelzés.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!