Bayer szerint nem úgy történt, hogy egy ködös kedd reggel Putyin arra ébredt, hogy hú, meg kell támadni Ukrajnát

2024. október 24. – 09:41

Másolás

Vágólapra másolva

„Nem óhajtom mentegetni Oroszországot, hiszen tény, megtámadta Ukrajnát. Márpedig nem támadgatunk meg országokat csak úgy. Viszont soha nem esik szó arról, hogy azért mégsem úgy történt ez, hogy Vlagyimir Putyin egy ködös kedd reggel arra ébredt, hogy hú, meg kéne támadni Ukrajnát” – magyarázta a Mandinernek adott interjújában Bayer Zsolt, a Fidesz legismertebb publicistája és megmondóembere.

Bayer szerint egy „évekig tartó folyamat vezetett” a háborúig, mint fogalmazott:

„ne csináljunk tehát úgy, mintha Ukrajna lenne itt a szűz lány! Ne játsszuk el azt se, mintha az egészhez nem lenne köze az Amerikai Egyesült Államoknak!”

Bayer szerint „Zelenszkijnek nem kellett volna provokálnia az oroszokat, az ukránoknak nem kellett volna mindazt megtenniük, amit megtettek, Putyinnak pedig nem kellett volna támadnia, s akkor minden rendben lenne”.

A publicista szerint amikor Nyikita Szergejevics Hruscsov „fékezhetetlen agyvelejével kitalálta”, hogy szovjet–orosz rakétarendszereket, atomfegyvereket fog telepíteni Kubába, John F. Kennedy amerikai elnök válasza az volt, hogy akkor ki fog törni a harmadik világháború.

„Igaza volt Kennedynek? Igaza volt. Mégis mi a rossebet akart keresni a szovjet fegyverzet az Egyesült Államok lágy alhasában, százötven kilométerre a floridai partoktól? Most miért gondolta bárki akár az Egyesült Államokban, akár az Európai Unióban, hogy Putyin végig fogja nézni, ahogy a NATO telerakja fegyverekkel Ukrajnát?”

– kérdezte Bayer.

Arra a közbevetésre, miszerint a NATO nem támadó, hanem védelmi szervezet, Bayer a Varsói Szerződéshez hasonlította a NATO-t.

Bayer szerint a Varsói Szerződés is „mindig azt állította magáról, hogy védelmi szervezet”, amely a NATO ellenében van.

„Mégis annak keretében óhajtottak néhány atomfegyvert lerakni Kubában. Akkor most mi van?” – tette fel ismét a költői kérdést, majd hozzátette: „Közben megint csak háromszor húzzuk alá: igen, Ukrajnának joga van mindenféle biztonsági és védelmi garanciára.”

Az interjúban Bayer Magyar Péterről is elmondta a nem túl pozitív véleményét. Szerinte Magyar nem is politikus. „Vagy visszakérdezek: Banga páter vagy Marosán »Buci« Gyuri politikus volt? Mert ez az ember csak annyira politikus, amennyire ők voltak. És erkölcsi értelemben annyira még soha nem mentünk le a gödör aljára, mint amennyire Magyar Péterrel lementünk. Ez az alak lehallgatta a feleségét, majd azzal zsarolta. Ez a tény önmagában elegendő lenne ahhoz, hogy szurokban és tollban hempergetve takarítsák ki a közéletből. Szóval így, innen indult, és azóta nem csinált mást, csak hazudott.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!