A kormány tárgyal a Szabadság-szobor alkotójának örököseivel a talapzat átalakításáról

2024. október 23. – 17:34

Másolás

Vágólapra másolva

A kormány tárgyal a Szabadság-szobor alkotójának örököseivel a talapzat átalakításáról – írja a 24.hu.

Idén augusztusban derült ki, hogy egy hatalmas fehér keresztet húznának fel a Gellért-hegyi Szabadság-szobor talapzatára. A helyzetet bonyolítja, hogy a Citadella átépítését is tervező Art1st Design Stúdió megkereste a Gellért-hegyi Szabadság-szobor alkotójának, Kisfaludi Strobl Zsigmondnak a jogörököseit a szobor átalakítása miatt, ők azonban azt mondták: nem járulnak hozzá a szobor talapzatának átalakításához.

Vadai Ágnes, a DK képviselője az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be Semjén Zsolt nemzetpolitikáért, nemzetiségpolitikáért, egyházpolitikáért és egyházdiplomáciáért felelős miniszternek. „Mi abban a keresztényi, ha önök mindenkin átgázolva és Kisfaludi Strobl Zsigmond örököseinek tiltakozása ellenére, erőnek erejével keresztet tesznek a Gellért-hegyen álló Szabadság-szobor talapzatára?”

A kérdésre Panyi Miklós, a Miniszterelnökség államtitkára válaszolt. E szerint Kisfaludi Strobi Zsigmond örököseivel zajlik az egyeztetés. Panyi Miklós szerint a kereszt nem a szobor megalkotója által tervezett talapzatra kerülne, ezért a kormány álláspontja az, hogy „a talapzat megújítása, és a kereszt állítása Kisfaludi Strobi Zsigmond alkotását semmilyen módon nem érinti.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!