Biztonsági őröknek kellett kivezetniük a Pénzügyminisztériumot is érintő korrupciós büntetőügy fővádlottját

2024. október 21. – 11:42

Másolás

Vágólapra másolva

Annak ellenére, hogy nem volt beidézve, megjelent a Pénzügyminisztériumot is érintő, de minisztériumokon átívelő korrupciós büntetőügynek a tárgyalásán a fővádlott, és nem akart önként távozni, ezért biztonsági őröknek kellett kivezetniük, írja a 24.hu.

A férfi, K. Tamás olyan pólóban érkezett, amire Rogán Antal minisztertől nyomtak egy idézetet („Amióta a titkosszolgálatokat irányítom, mindent tudok, ha akarom.”), emellett egy Varga Judit volt igazságügyi minisztertől származó idézet is látható volt rajta, méghozzá abból a felvételből, amit Varga volt férje, Magyar Péter rögzített és tett közzé.

A fővádlott azért jelent meg a bíróságon, mert szerette volna elérni, hogy az ügy bíráját elfogultság miatt zárják ki az ügyből. A bíró jelezte, hogy becsületsértés miatt feljelentette az elsőrendű vádlottat a Központi Nyomozó Főügyészségen, és azt is mondta, hogy nem érzi elfogultnak magát az ügyben.

A tárgyalások hétfőn kezdődtek, az ügyben Varga Mihály pénzügyminiszter volt helyettes államtitkára mellett főosztályvezetők és osztályvezetők is érintettek. A Központi Nyomozó Főügyészség összesen ötvennégy ember ellen emelt vádat februárban. Köztük vannak olyan emberek, akik magas állami pozíciókat töltöttek be korábban. Közéjük tartozik Barta-Eke Gyula, aki Palkovics László korábbi miniszterrel együtt vezetett egy állami tulajdonú vállalatot, korábban pedig a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kancellárja volt. A vádlottak között szerepel egy korábbi, uniós pénzek kifizetéséért felelős helyettes államtitkár, Karsai Tamás is. Az ügy 2022 áprilisában robbant ki, ekkor 150 ügyész és rendőr több tucat helyszínen csapott le főként minisztériumi tisztviselőkre.

A vádak szerint a tisztviselők kenőpénzért cserébe elsősorban vissza nem térítendő európai uniós támogatások elnyerésében működtek közre. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke meghaladja a 25 milliárd forintot. Az egyik pénzügyminisztériumi dolgozó irányításával működő szervezet éveken keresztül a pályáztatási rendszer szinte minden pontjába bele tudott avatkozni. Feljavították a kenőpénzt fizető cégek pályázatait, az elbírálás során törölték a pályázatok alkalmatlanságára utaló nyomokat, a projekteket lezáró helyszíni ellenőrzéseket pedig meghamisították.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!