Megerősítette a Kormányzati Tájékoztatási Központ, hogy október 23-ra szerveződő fegyveres akcióról kaptak figyelmeztetést

Legfontosabb

2024. október 21. – 18:55

Másolás

Vágólapra másolva

„Hétvégén a magyar szolgálatok a velük együttműködő amerikai partnerszolgálattól információt kaptak arról, hogy egy online csoportban fiatalok beszélgetést folytattak egy védett személyeket érintő, közeljövőre tervezett akcióról” – válaszolta a Kormányzati Tájékoztatási Központ érdeklődésünkre, hogy valóban kaptak-e megkeresést amerikai titkosszolgálatoktól egy október 23-ra szerveződő fegyveres akcióról. Diplomáciai forrásokból úgy értesültünk, hogy a magyar hatóságokat az amerikai hírszerzés nagyjából két hete értesítette.

Úgy tudjuk, az amerikai titkosszolgálat olyan operatív eszközökkel megszerzett információkkal látta el a magyar szerveket, amelyek arra utaltak, hogy bizonyos személyek fegyveres akcióra készülhetnek az 1956-os szabadságharc évfordulóján. Arra vonatkozóan nem kaptunk információt, hogy hol készültek akcióra, és annak ki lehetett a célpontja.

A KTK válaszában megerősítette, hogy az operatív eszközökkel szerzett információk szerint „fegyverek beszerzését és használatát tervezik az akciót szervező fiatalok”. Arról viszont nem adtak tájékoztatást, hogy milyen konkrét lépéseket tettek a hatóságok, csupán annyit írtak, hogy „tekintettel az elmúlt hónapok nemzetközi eseményeire is, amikor több vezető politikust értek fegyveres támadások, a magyar szolgálatok és a Terrorelhárítási Központ is kiemelt figyelmet fordítanak az ilyen jellegű információk ellenőrzésére és a szükséges intézkedések megtételére”.

Mivel a KTK válasza több kérdést is nyitva hagyott, tisztázó kérdéseket is küldtünk arról, hogy:

  • meg tudják-e erősíteni, hogy az amerikai partnerszolgálat tájékoztatása szerint a „közeljövő” az október 23-át takarja?
  • A közleményük értelmezhető úgy is, hogy konkrétan valamelyik védett személy vagy személyek ellen terveztek erőszakos akciót. Ezt meg tudják erősíteni? Ki az a védett személy, vagy kik azok a védett személyek?
  • Információnk szerint a partnerszolgálattól kapott tájékoztatás következménye lett az a rajtaütés, ami a hétvégén egy XVI. kerületi sörözőnél történt, ahonnan több személyt állítottak elő a rendőrök. Ezt meg tudják erősíteni? Őrizetbe vették-e ezeket a személyeket vagy közülük bárkit is? Mivel gyanúsítják őket? Melyik szerv folytatja ellenük az eljárást?

Bár hivatalosan még nem erősítették meg, de a Telex értesülése szerint a hétvégén a Terrorelhárítási Központ fél tucat fiatalt őrizetbe vett egy budapesti, XVI. kerületi sörözőnél. Úgy tudjuk, a rajtaütés során fiúkat és lányokat is előállítottak. Bár a KTK válaszában nem tért ki erre, diplomáciai forrásaink szerint a rajtaütés összefüggött az amerikai titkosszolgálatok jelzésével. A fiataloknál ugyanakkor tudomásunk szerint éles fegyvert nem, csak airsoft fegyvereket és legalább egy hatástalanított fegyvert találtak.

Több rendőrségi és igazságszolgáltatási szervet is kerestünk kérdéseinkkel, de hivatalosan egyelőre csak a Központi Nyomozó Főügyészség válaszolt, az is csak annyit, hogy „a megjelölt adatokkal a Központi Nyomozó Főügyészségen ügy nem volt azonosítható, kérdésének megválaszolása céljából kérem forduljon a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodához”.

Sikerült viszont beszélnünk a Legenda söröző tulajdonosával, ez volt az a hely, ahol a rajtaütés történt. Megkeresésünkre közölte: a fiatalok éppen a sörözőbe tartottak, amikor közvetlenül a hely előtt elfogták őket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!