Népszava: A MÁV-HÉV Zrt-nél nagy erőkkel keresik a megoldást a kieső HÉV-járművek pótlására

2024. október 19. – 08:38

Másolás

Vágólapra másolva

A Népszavához eljuttatott belső információk szerint a MÁV-HÉV Zrt-nél nagy erőkkel keresik a megoldást a kieső HÉV-járművek pótlására, mivel előreláthatóan januártól várhatóan csak 70 darab három-három kocsiból álló szerelvényt tudnak forgalomba helyezni a jelenleg közlekedő 74-ből.

A lap azt írja, az egyik megoldás a Siemens Desiro típusú dízelmotorvonat lehet, amit a ráckevei HÉV-vonalon már néhány éve ki is próbáltak. Azonban a teszt nem sikerült valami jól, hisz egyetlen nap alatt két műszaki hiba lépett fel. A fővárosi szakbizottságban az is felmerült, hogy hannoveri villamosokkal pótolnák a kieső HÉV-eket, de ehhez át kellene építeni a peronokat, valamint a biztosító- és áramellátó rendszereket is.

A Népszava az ügyben megkereste a vasúttársaságot, a MÁV kommunikációs igazgatója a lapnak azt válaszolta, hogy

„a 2024-es menetrendi szolgáltatáshoz szükséges HÉV motorvonat-állomány a jövő évben is rendelkezésre áll, így a járatainknál 2025 januárját követően sem lesz menetrendi változás; ugyanannyi HÉV, ugyanolyan gyakran, ugyanannyi férőhellyel közlekedik majd”.

A Népszava szerint a társaság válasza azért is furcsa, mert korábban már elismerték, hogy 2025-ben a koruk miatt négy motorvonatot is ki kell vonni a forgalomból.

A szabály szerint a 40-60 éves járműveket fővizsgára kell küldeni, idén 20, jövőre pedig 25 járműt kell elküldeni. A vizsgálatra azonban nincs elég ember, sem alkatrész, így a vizsgálatok torlódnak. A lap kérdéseket küldött a karbantartási munkálatokkal kapcsolatban is, de nem kaptak választ, ahogy arra sem, hogy a MÁV-csoport felügyeletét ellátó Építési és Közlekedési Minisztérium visszavonta-e a karbantartási időt alaposan megnyújtó beszerzési szabályozást.

A BKK mobilitásfejlesztési igazgatója, Bokor Ádám szerint a MÁV-tól azt a tájékoztatást kapták, hogy marad a jelenlegi menetrend, de nem fűztek hozzá semmiféle magyarázatot. A BKK további információkat kért a kieső járművek pótlására vonatkozó tervről, de nem kaptak választ, ahogy arra sem, mikorra várható a HÉV infrastruktúra felújítása, az ígért új járművek beszerzése – közölte Bokor Ádám a Népszavával.

A kieső járművek pótlásával kapcsolatban kérdéseket küldtünk a MÁV-nak.

Frissítés október 19. 11 óra: A társaság ugyanazt válaszolta lapunknak, mint a Népszavának: „A Desirókra vonatkozó kérdés nem aktuális, mivel a 2024-es mentrendi szolgáltatáshoz szükséges HÉV motorvonat-állomány a jövő évben is rendelkezésre áll, így a járatainknál 2025 januárját követően sem lesz menetrendi változás; ugyanannyi HÉV, ugyanolyan gyakran, ugyanannyi férőhellyel közlekedik majd.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!