Elmeorvosi vizsgálatot kértek a százmilliós vesztegetési ügy első számú vádlottjára

2024. október 18. – 17:23

Másolás

Vágólapra másolva

Dr. K. Tamással, egy súlyos korrupciós ügy vádlottjával készített interjút a Blikk csütörtökön. A Pénzügyminisztérium szakmai referenseként K. Tamás összesen 491 millió forintra tett szert. A nyomozás nejlonzacskóba csomagolt pénzek miatt indult, az ügy előkészítő tárgyalására nemsokára sor kerülhet, K. Tamás 53 társával áll majd bíróság elé többek között hivatali vesztegetés és visszaélés, befolyással üzérkedés és pénzmosás miatt.

K. Tamás azt mondta, hogy a bíróság elmeszakértői vizsgálatot rendelt el az ügyében.

„Lehet bolonddá akarnak nyilvánítani? Mert mi mást szolgálna az, hogy elme és pszichológus orvosi szakértői vizsgálatra akarnak küldeni egy olyan embert, akinek kiváló az elmeállapota?”

– mondta K. A Budapest Környéki Törvényszéket kerestük K. kijelentéseivel kapcsolatban, azt írták, az első rendű vádlott, tehát K. Tamásnak valóban elküldték azt a végzést, amely szerint elmeszakértői vizsgálatot rendeltek el, ebben le is írták az elrendelés okát

Az interjúban K. azt is állította, hogy a több tucat vádlott közül csak vele szemben alkalmaznak a mai napig személyi szabadságot korlátozó intézkedést. Ezt a Budapest Környéki Törvényszék megerősítette, de hozzátették, hogy a kényszerintézkedést a vádemelés után a enyhítették, K. most már nem csak Budapesten belül, de Pest vármegyében is mozoghat. Személyi szabadságának korlátozása ellen K. pénteken fellebbezett. A Törvényszék közölte, hogy 2023. februárjáig más vádlottat is korlátoztak kényszerintézkedéssel.

K. Tamás azt mondta, hogy nem idézte még meg a bíróság az előkészítő tárgyalására, ami igaz is, mivel jelenleg a bíróság még nem döntött arról, kit mikor hallgat meg, és a sorrend nem is függ attól, hogy a vádiratban melyik vádlott hányadrendűként szerepelt. K. Tamás és 53 társának ügyében október 21. és december 11. között összesen 13 alkalommal kerül majd sor előkészítő ülésekre a Törvényszék szerint. Többek között hivatali vesztegetés és visszaélés, befolyással üzérkedés és pénzmosás miatt. Dr. K. Tamást tíz évre küldené börtönbe az ügyészség.

A Direkt36 áprilisban írta meg, hogy felszámoltak egy, kormánytisztviselőkből is álló hálózatot, amelynek tagjai uniós pénzek ellopásában segédkeztek. A nyomozás során kiderült, hogy a rendszert dr. K. Tamás alakította ki és irányította.

K. Tamás a vádirat szerint 2015 elejére kialakított maga körül egy pályázatírókból, pályázatokon induló cégek képviselőiből álló ügyfélkört. A megítélt támogatás bizonyos százalékáért cserébe elintézte a számukra, hogy az ő pályázataik nyerjenek. Az ügyészség szerint fizetségként jellemzően a támogatások 6-8 százalékát kérte. K-t a csalások elkövetésében hat pénzügyminisztériumi munkatársa is segítette, akik között több osztályvezető is volt. K. Tamás összesen 491 millió forintra tett szert a pályázatok eredményes elbírálásáért kapott kenőpénzekből; az összegből pedig 314,2 milliót megtartott magának.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!