A kormány hivatalos indoklásban írta le, hogy Brüsszel tagadja a nemeket

2024. október 18. – 06:42

Másolás

Vágólapra másolva

Érdekes jogszabálytervezetet, és hasonlóan érdekes hozzá fűzött indoklást tett közzé a kormány: a Kulturális és Innovációs Minisztériumban (KIM) előkészített tervezet előírná a nyilvánosan működő részvénytársaságoknak, hogy vezetőtestületeik körében legalább 40 százalék legyen az „alultreprezentált nem” aránya, közben az indoklásban az áll, hogy „Brüsszel egyszerre tagadja a biológiai nemeket és várja el a nemek közötti egyensúly megteremtését a legnagyobb cégeknél”, írja a hvg.hu.

A társadalmi vitára bocsátott javaslat egy 2022-es EU-s irányelvre hivatkozik, és érdekes módon csak a nyíltkörű részvénytársaságokra vonatkozik, tehát azokra, amelyek tőzsdén is szerepelnek, a zártkörűekre nem. Utóbbiba tartozik például az MVM és a MÁV, de nyíltkörű a Mol Nyrt., ahol szintén változásokra lesz szükség: a férfi vezérigazgató mellett a tízfős igazgatóságban egyetlen nő sincs, és a tizenkét fős felügyelőbizottságban is csak egy van, ami mindössze 8 százalékos arány.

A kormány 2026. június 30-áig adna haladékot a vállalatoknak, és a cél az olyan nemek arányának növelése, „amelynek százalékos aránya nem haladja meg a 49 százalékot a vezető testületi pozíciók számához viszonyítva” (valószínűleg nyilván a nőkről lesz szó). A célkvóta a 40 százalék lenne.

Az indoklás egyébként kifejezetten cinikus, bővebben az áll benne, hogy „a javaslat brüsszeli elvárást rögzít, amelynek brüsszeli szemmel könnyű megfelelni, mivel Brüsszel egyszerre tagadja a biológiai nemeket és várja el a nemek közötti egyensúly megteremtését a legnagyobb cégeknél. Így a cégeknek az akcióterv megalkotásakor korlátlan lehetőségei vannak”.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!