Szabó Tímea gigaberuházástól félti a Római Campinget, de a fenntartó szerint szó sincs beépítésről

2024. október 17. – 16:07

Másolás

Vágólapra másolva

„Szeretettel küldöm ezt a videót Varga Mihálynak és Dr. Cser-Palkovics Andrásnak, akik szerint semmilyen munka és fideszes építkezés nem folyik a Római Camping területén” – üzente Szabó Tímea a Párbeszéd országgyűlési képviselője a III. kerületi Római Campingnél dolgozó munkagép elől. Szabó és pártja szerint „betonba akarják önteni a zöld területet”, de a fenntartó Óbudai Egyetem alapítványának kuratóriumi elnöke szerint sem egyetemi campus, sem más beépítés nem lesz.

Szabó Tímea azért Varga Mihály pénzügyminisztert és Cser-Palkovics András Székesfehérvár kormánypárti polgármesterét szólította meg, mert Varga korábban, Cser-Palkovics pedig jelenleg a vezetője az Óbudai Egyetem alapítványi kuratóriumának. Ennek az alapítványnak adta át ingyen a kormány 2023-ban a III. kerületben található Római Camping 85 ezer négyzetméternyi zöld, ősfás, régészetileg kiemelten védett területét.

A kerület országgyűlési képviselője, Szabó Tímea többször is foglalkozott a camping területével, a Párbeszéd még petíciót is indított a beépítés ellen. Szabó arról beszélt csütörtöki videójában, hogy korábban Cser-Palkovics és Varga is azt mondta neki: félelmei alaptalanok, építkezés a területen nincsen. „Na most látjuk itt az új kerítést, a felásott árkot a lefektetett kábelekkel, és ugye mi mutatja jobban a munkálatokat annál, hogy mögöttem dolgozik egy markoló” – hangzott el a videóban. Szerinte „bődületes” építkezés kezdődött.

„Az érintett területen sem az Óbudai Egyetem, sem annak fenntartója, a Rudolf Kalman Alapítvány nem kíván egyetemi campust építeni és a terület egyéb beépítésében sem gondolkodik.

A cél a sport és szabadidős hasznosítás lehet” – közölte megkeresésünkre Cser-Palkovics András, az egyetem alapítványának kuratóriumi elnöke. Arra a kérdésre, hogy milyen építkezések kezdődöttek a területen az elnök kifejtette, hogy az elmúlt 40-60 évben elmaradt karbantartási, javítási munkák zajlottak a megfelelő engedélyek birtokában. Ennek része „a teljes fölmérési munka, a fakataszter készítés, az aljnövényzet ritkítás (engedélyezett időszakban), hulladékmentesítés, életveszélyes épületek elbontása (tervek, engedély alapján, régészeti felügyelettel), kerítés bontás, építés (tervek, engedély alapján, régészeti felügyelettel), villanyszerelési munkák (engedély alapján) és a hidrológiai vizsgálat is” – írta.

Terveik szerint hátra van még a feladatok közül a bontási és a területen talált egyéb hulladék elszállítása, egy régészeti radaros felmérés és faápolás is. „Az alapítvány a jó gazda gondosságával járt el, hiszen a terület bármilyen sport és szabadidős célú hasznosításához nélkülözhetetlen a terület biztonságossá tétele az emberi élet védelmében. Ez azonban semmilyen módon nem jelent beépítési szándékot” – fogalmazott Cser-Palkovics András.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!