Második világháborús német vadászgép roncsait emelték ki a földből Vámosszabadinál

2024. október 17. – 13:53

Másolás

Vágólapra másolva

Egy Messerschmitt ME-109-es német katonai repülőgép roncs darabjait emelték ki a földből Vámosszabadi közelében – írja az MTI. A roncs legértékesebb része a Daimler-Benz 605-ös típusú motor, amit három és fél méter mélyről ástak ki – mondta Magó Károly a Magyar Roncskutató Egyesület elnöke, az MH Kiss József 86. Helikopterdandár hadtörténésze a csütörtöki sajtótájékoztatón.

Magó Károlyt Alasztics Ervin helytörténeti kutató kereste meg azzal, hogy beazonosította az 1944 decemberében lezuhant gép helyét. A területet magnetométerrel vizsgálták meg, a készülék kimutatta, hogy a gép motorja a földben van. Magó Károly azt mondta, egy markoló segítségével tudták kiemelni a repülőgép megmaradt részeit, az üzemanyagtartály-darabot, fegyverzetet és a kettétört futóműdarabot, valamint a motort, ami jó állapotban van. A roncsdarabokat először Vámosszabadiban állítják ki, majd átszállítják Szolnokra, a központi gyűjteménybe.

Alasztics Ervin a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy 1944. december 6-án reggel 31 amerikai B 24-es nehézbombázó szállt fel a dél-olaszországi Pantelleria légitámaszpontról azzal a céllal, hogy a pozsonyi rendező-pályaudvart bombázza. A felhős idő miatt azonban Dévényújfalu vasúti pályáját támadták, 61 tonna rombolóbombát dobták le aznap.

Miután visszaindultak, a Felvidékről felszállt 15-20 Messerschmitt ME-109 típusú vadászgép, ami megtámadta az amerikai gépeket, négy darab bombázót sikerült is kilőni, azonban az ütközet során három Messerschmitt is lezuhant. Kettő szlovák területre, egy pedig Vámosszabadi, az akkor még Alsóvámosnak nevezett község közelébe.

Alasztics Ervin hozzátette, hogy 1945-ben és a hatvanas években is megpróbálták a felszínre hozni a roncsot, de akkor a kísérlet meghiúsult. A gép pilótáját, Alfred Hirschet a vámosszabadi temetőben temették el. 1994-ben exhumálták, és a veszprémi katonai temetőbe helyezték át – mondta Alasztics.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!