Felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbírságot kapott első fokon a csontokkal csencselő pécsi egyetem korábbi klinikavezetője és a boncmester

2024. október 16. – 16:39

Másolás

Vágólapra másolva

Emberi test tiltott felhasználása és csalás miatt felfüggesztett börtönbüntetést és pénzbírságot szabott ki a Pécsi Törvényszék abban a tavaly indított büntetőperben, amelyben a Pécsi Tudományegyetem fül-orr-gégészeti klinikáját korábban vezető szakorvost és az egyetem patológiai intézetében dolgozó boncmestert vádolták meg. Az ítélet nem jogerős, a vádlottak fellebbezést nyújtottak be.

Mint korábban megírtuk, a vád szerint a klinikaigazgató megbízásából a boncmester korábban a hamvasztani kívánt holttestekből összesen legalább 320 sziklacsontot távolított el. E mögött a csont mögött van a halló- és egyensúlyozó szerv, aminek megműtéséhez a sziklacsontot a fül-orr-gégészeknek gyakran meg kell fúrniuk.

Az igazgató azért kért ilyen csontokat a boncmestertől, hogy az orvostanhallgatók és a szakorvosok gyakorolhassanak rajtuk. A csontokból körülbelül százat egy konkrét, 2019 eleji kurzusra gyűjtötte a boncmester, ezekért darabonként 2500 forint készpénzt kapott a klinikaigazgatótól.

A sziklacsontok eltávolítása több szempontból is szabálytalanul történt, mert csak patológus jelenlétében végezhették volna, a megfelelő jegyzőkönyvezés is elmaradt, ráadásul az sem volt világos szerintük, hogy az elhunytak végakarata nem ellenezte volna-e ezt.

Az ügy harmadrendű vádlottja az intézetigazgató helyettese, aki a kurzusokon oktatóként vett részt és maga is végzett sziklacsontfúrást. A külföldi tanulmányút előtt 8 darab sziklacsontot vett magához, hogy azokon gyakorolja a technikát. A bíróság tájékoztatása szerint a bizonyítási eljárás során nem lehetett megállapítani, hogy ő mikor és hogyan jutott a csontokhoz.

A volt klinikaigazgatónak emellett halált okozó, foglalkozás körében elkövetett, gondatlan veszélyeztetés vádjával is szembe kellett néznie, mert pár évvel ezelőtt meghalt egy általa orrpolippal műtött nő. Ebben a vádpontban azonban felmentette őt a bíróság, mivel a felelőssége nem volt megállapítható a nő halálában, nem szegett szabályt.

Csalás vádjában viszont bűnösnek találta a bíróság: ugyanis a kórházi VIP-szobák térítési díja nem a Klinikai Központhoz, hanem a klinikaigazgató alapítványához került.

A Pécsi Törvényszék szerdai ítélete szerint

  • a klinikaigazgatót emberi test tiltott felhasználása és folytatólagosan elkövetett csalás bűntettében 1 év 8 hónap felfüggesztett börtönbüntetésre, 1,6 millió forint pénzbüntetésre, és több mint 3,7 millió forint vagyonelkobzásra;
  • a boncmestert emberi test tiltott felhasználásának bűntettében 1 év 6 hónap börtönbüntetésre és 250 ezer forint vagyonelkobzásra ítélte;
  • a klinikaigazgató helyettesét pedig felmentette.
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!