Október végétől már kérhető az ingyenes védőoltás influenza ellen

2024. október 16. – 15:41

Másolás

Vágólapra másolva

A 2024/2025-ös szezonra gyártott, ingyen felhasználható influenza oltóanyag október végén már az ország egész területén elérhető lesz – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján.

Az NNK azt írja, az elmúlt évekhez hasonlóan a 40. naptári héten megkezdődött a légúti figyelőszolgálat működése, ami az influenzaszezonra való felkészülés első lépése. Az adatgyűjtést célja az influenzavírus, a SARS-CoV-2 és az RSV (légúti óriássejtes vírus) által okozott fertőzések figyelemmel kísérése.

Az influenza oltóanyag kiszállítása már megkezdődött, és október végétől az ország egész területén ott lesz a háziorvosi praxisokban és a foglalkozás-egészségügyi orvosoknál az NNGYK tájékoztatása alapján. 949 ezer adag terítésmentesen felhasználható 3Fluart influenza vakcina áll rendelkezésre a 3 évesnél idősebb, kockázati csoportba tartozók számára.

Az elmúlt évtizedek tapasztalatai alapján Magyarországon november végétől terjednek a lakosság körében az influenzavírusok, és a járványos szintet általában januárban érik el, ezért az influenza elleni védőoltást a járvány kialakulása előtt – azaz novemberben, decemberben – javasolt beadatni. Az influenza elleni védőoltás különösen javasolt a 60 év felettieknek, krónikus betegeknek, egészségügyi és szociális dolgozóknak, várandósoknak.

A Covidról az NNGYK közölte: különféle variánsok továbbra is világszerte jelen vannak, hazánkban jelenleg a JN.1 leszármazási vonal alvariánsai, ezek közül elsősorban a KP.3 dominál, de az Európában egyre gyorsabban terjedő, rekombináns XEC variáns is kimutatható. Ezek már nem okoznak olyan ​súlyos megbetegedést, mint korábban, a pandémia alatt terjedő változatok, a tünetek pedig gyakorlatilag megegyeznek a felső légúti fertőzések szokásos tüneteivel. A Központ már elindította az oltóanyag beszerzését, annak hazai elérhetőségéről az NNGYK időben tájékoztatást ad – ígérik.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!