Menesztették a Miskolci Keresztény Szemle főszerkesztőjét, szerinte a kormánykritikus írások miatt küldték el

2024. október 16. – 09:08

Másolás

Vágólapra másolva

Több kritikus hangvételű írás is megjelent Magyarország uniós csatlakozása huszadik évfordulója alkalmából az ökumenikus szellemiségű Miskolci Keresztény Szemlében, amit a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi csoportja alapított, és amit az Eszmék és Értékek Alapítvány ad ki. Ez utóbbi – vélhetően támogatóként – a Miniszterelnökséget is feltünteti – írja a Népszava.

A kritikus írások a legutóbbi lapszámban voltak olvashatók, és ilyen mondatok szerepeltek bennük, mint „talán még nem késő, hogy megállítsuk a magyar nemzet fokozatos erkölcsi és gazdasági leépülését és kiszolgáltatottságát” vagy hogy „a gyűlöletre épülő magyar társadalom jelenlegi megosztottsága az Európai Unióba igyekvő országok számára a lehető legrosszabb példa”, esetleg hogy „a felemelkedésünket nem a kelet, hanem a nyugat tudja csak hathatósan elősegíteni”.

A szerzők között Jeszenszky Géza volt külügyminiszter és Bod Péter Ákos volt jegybankelnök is felbukkant, utóbbi szembeszökőnek nevezte a szegénység sokféle jelét, és szóvá tette, hogy az egyházak (néhány egyházi személy kivételével) hallgattak az erkölcsi, értékbeli botrányok idején.

A Népszava azt írja: az ismertetett lapszám megjelenése után nemrég leváltották Zsugyel Jánost, a Miskolci Keresztény Szemle főszerkesztőjét. Zsugyel, aki hét évig volt a szemle főszerkesztője, a lapnak megerősítette a hírt, munkájára nem volt panasz. Zsugyel szerint nem nehéz összefüggést találni a lapszám tartalma és az elküldése között, ugyanakkor a folyóiratot kiadó alapítvány kuratóriumi elnöke, Kiss Ákos Leventéné Gonda Erika szerint annyi történt, hogy a 2023-as tisztújítás óta a KÉSZ miskolci csoportja „folyamatos megújuláson” ment keresztül, átalakult a lapot kiadó alapítvány kuratóriuma és az alapítvány működése is: „e folyamatba illeszkedően” került napirendre a Miskolci Keresztény Szemle megújítása.

A kritikus lapszámot kinyomtatták, és habár bemutatták a miskolci Ars Sacra fesztiválon, Zsugyel János szerint példányt csak néhány jelenlévő kapott, és szerinte az nem is jutott el oda, ahová máskor szokott. Főszerkesztéséért Zsugyel János honoráriumot egyébként sem most, sem máskor nem kapott, ahogyan a vendégszerzők sem.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!