Bicskénél megállt a vonat, több, mint egy óra után érkezett meg az új mozdonyvezető

2024. október 15. – 17:24

Másolás

Vágólapra másolva

Október 4-én pénteken este Bicskénél megállt a Tatáról Budapestre tartó vonat, mert lejárt a mozdonyvezető munkaideje – erről értesült az Index egyik, a vonaton utazó olvasójától.

Az utas beszámolója szerint a várakozás első 10 perce még senkiben nem keltett gyanút, idővel azonban egyre türelmetlenebbek lettek. Egy idő után a kalauz értesítette őket arról, hogy nem forgalmi vagy technikai okokból áll a járat, hanem a mozdonyvezetőnek lejárt a munkaideje. A vonat végül több, mint 1 órával később indult tovább, akkor ért oda egy másik mozdonyvezető, aki leváltotta a járműből kiszálló kollégáját.

A MÁV az Index cikkének megjelenése után reagált az esetre. Azt írták, a mozdonyvezető „nem azért nem vitte tovább a járatot, mert a műszakja lejártával arra nem volt hajlandó, hanem mert a 10 óra vezetési idejét meghaladta volna. A rendkívül szigorú szabályok miatt erre nem volt lehetősége.” Hozzátették, igyekeztek minél előbb elintézni, hogy egy másik mozdonyvezető leváltsa. Indoklásuk alapján ez végül azért húzódott el, mert Tatabányánál aznap este gázolás történt – ez lassította a közlekedést és az odajutását, ami miatt az utasok megértését kérték.

Hozzátették, a mozdonyvezető nem hagyta el a szerelvényt, „a szolgálatát meghosszabbítva is a járművön maradt és áram alatt tartotta azt, vagyis a kocsikban mindvégig volt világítás, fűtés és működtek az ajtót, az első mozdonyvezető tehát a járművet biztosítva várta be a váltótársát.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!