Szellemileg sérült gondozottját bántalmazta egy ápoló a gacsályi otthonban, az igazgatónő hónapokig hallgatott az ügyről

2024. október 15. – 13:57

Másolás

Vágólapra másolva

Egy dolgozó még tavaly decemberben rögzítette azt a videót, amelyen látszik, hogy a gacsályi, értelmi fogyatékkal élőknek fenntartott intézmény egyik ápolója szitkozódva kiabál az egyik gondozottal, majd rugdosni, ütögetni és fojtogatni kezdi a földön fekvő nőt.

Balogh István az RTL-nek azt mondta, a történtek előtt az ápoló büntetésből elvette táskáját a gondozott Ilonkától, aki emiatt az ajtón dörömbölt. Miután behívta a nőt, az ápoló egyből ellökte, a férfi ekkor kezdett videózni. Az esetet rajta kívül egyébként két másik munkavállaló is végignézte – arról, hogy miért nem léptek közbe, a férfi azt mondta, mindhárman féltették az állásukat, mivel az ápoló a főnökük volt.

Balogh elmondása szerint az esetet egy héten belül jelentette az otthon vezetésének. Az igazgatónő ekkor megígérte neki, hogy az esetnek meglesznek a következményei az ápolóra nézve. A férfitól azt kérte, hogy mindez maradjon köztük, mert nem akarja, hogy kiutálja őt a többi dolgozó, amiért egy „besúgó”. Ennek ellenére hónapokig nem történt semmi, az ápolót végül nyáron küldték el az intézményből, de Balogh szerint nem a videó következményeként.

Az RTL megkereste az intézményt fenntartó Máltai Szeretetszolgálatot, akik azt írták, az ügyben több vizsgálatot is indítottak, többet azonban nem árultak el az ügyről. A Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei rendőrség közölte, bántalmazás miatt nyomoznak, annak is egy speciális esetében, mivel az ápoló közfeladatot látott el. Ha bűnösnek találják, öt év börtönbüntetést is kaphat.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!