A leváltott I. kerületi polgármester 16 milliós jutalmat adott a távozó jegyzőjének, V. Naszályi szerint csak korrekten jártak el

2024. október 15. – 10:05

Másolás

Vágólapra másolva

A kimagasló teljesítményértékelésre és minősítésre tekintettel 16,1 millió forintos juttatást (a hivatkozott paragrafus szerint jutalmat) kapott a posztjáról távozni kényszerülő I. kerületi jegyző – ez derült ki legalábbis abból a dokumentumból, amit Böröcz László fideszes I. kerületi polgármester tett közzé a Facebook-oldalán. A dokumentum a jegyző munkaviszonyának megszüntetéséről szól (közös megegyezéssel).

Böröcz László azt írta, hogy „V. Naszályi Márta volt polgármester a napokban úgy nyilatkozott a botrányos ügyről, hogy a távozása előtt nem osztottak jutalmakat az I. kerületi önkormányzatban, és a sajtóban megjelent összeg sem igaz”, ám a posztjában mellékelt dokumentumok szerinte ennek ellenkezőjét igazolják. Böröcz azzal zárta bejegyzését, hogy „V. Naszályi Márta ismét valótlanságot állított és ezzel hazudott a kerületi polgároknak is. A súlyos visszásságok kivizsgálása kapcsán feljelentést teszünk.”

A Telex megkeresésére V. Naszályi Márta azt mondta, hogy szerinte az őt váltó fideszes Böröcz László át „el akarja terelni a figyelmet” az ő adatigényléséről, melyben az új polgármester elmúlt kétévi juttatásairól érdeklődött, és aminek október végéig kell megérkeznie.

V. Naszályi szerint a közzétett dokumentum közül az elsőben az látható, hogy a jegyző, akinek ez a feladata, átcsoportosít költségvetési tételeket a távozók kifizetésére, ugyanis a korábbi kalkulált összeg ezzel nem volt szinkronban. „Ha ki kellett rúgni 14 embert, akkor át kellett tenni összegeket a végkielégítésre, és a munkaviszonyok megszüntetésére vonatkozóan” – mondta V. Naszályi, aki ugyanakkor korábban azt mondta, hogy a „lejárató cikkekben hangoztatott összeg sem felel meg a valóságnak”, noha a Metropol már korábban is erről a 71 millió forintos átcsoportosításról és 16,1 millió forintos jegyzői juttatásról (is) írt.

A korábbi polgármester előzőleg bejegyzésében azt írta, hogy „a hivatali köztisztviselők kirúgásáról a Fidesz döntött a költségvetési rendelet elfogadásakor, amikor is arra tett javaslatot, hogy 14 munkatársat le kell építeni a hivatalból. Ugyanebben a költségvetési rendeletben szavazták meg a vonatkozó költségvetési keretet is a fideszesek. A jegyző a leépítésekkel pusztán az önkormányzati rendeletet hajtotta végre.”

V. Naszályi szerint „egyszerűen az történt, hogy a leépített köztisztviselőknek kifizettük a jogviszony megszűnésével járó kötelezően fizetendő juttatásokat, illetve a közös megegyezésben megállapodott összeggel távoztak a jogszabályoknak megfelelően”.

A másik, Böröcz által azóta közzétett dokumentumról a korábbi ellenzéki polgármester azt mondta, hogy „egy köztisztviselőt kirúgni borzasztó nehéz és borzasztó költséges dolog”, és mind a 14 fő gyakorlatilag kompenzációt kapott azért, mert távoznia kell. Szerinte utóbb a fideszesek is rájöttek már, hogy rossz ötlet volt elküldeni 14 embert, mert „szeptember 26-án ők maguk nyújtottak be egy rendeletmódosítást, hogy fel akarnak venni tíz embert a hivatalba. Ez semmi másról nem szól, minthogy kibabráljanak velem, és ellehetetlenítsék a munkát” – mondta még V. Naszályi.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!