Digitális SZÉP-kártyával és szervizdíj-szabályozással érkezik a turisztikai deregulációs csomag

2024. október 14. – 16:28

Másolás

Vágólapra másolva

14+2 pontos turisztikai csomagot jelentett be Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter hétfőn – írja az MTI. Ezentúl telefon segítségével is fizethetünk majd SZÉP-kártyával, de többek között felső limitet határoznának meg a szervizdíjaknak is, ez a jövőben maximum 12 százalék lehet. Nagy Márton szerint már most is húzóágazat a hazai turizmus, a csomaggal pedig még versenyképesebbé tenné az szektort, de cél a bürokráciacsökkentés is. A csomag pontjai bővebben:

  1. Rendőri jelenlét fokozása a fővárosi bulinegyed területén, ahol 48-ról 58 járőrre emelnék a létszámot, és e helyszínen létrejönne egy önálló rendőrörs.
  2. A falusi turizmus erősítése a gazdasági épületek magánszálláshelyként történő hasznosításával (pl. pajták, pincék).
  3. Módosulna a szálláshelyeken üzemelő medencék személyes felügyeletének szabályozása, vagyis a húsz főnél kisebb méretű medencék esetében nem lenne kötelező úszómester alkalmazása, őt kiválthatnák a helyi dolgozók, illetve a kamerás felügyelet.
  4. Szabályozzák a szálláshelyeken üzemelő medencék személyes felügyeletét.
  5. A készpénzmentes borravalóra vonatkozó pénzügyi szabályozás értelmében minden banknak kötelező lesz valamilyen megoldást adni a vendéglátóipari hely számára, hogy a borravalót adómentesen lehessen adni.
  6. A felszolgálási díjat 12 százalékban maximálnánk.
  7. A hivatásturisztikai (elsősorban a gyógyászati és orvosszakmai) rendezvények szervezését akarják segíteni azzal, hogy ha például külföldi konferenciaszervező cég hoz tető alá ilyen rendezvényt, a költések biztosítására a minimálbér 5-ről 15 százalékára, 39 ezer forintra emelkedjen a meghívottak támogatására adható összeg.
  8. Az szja-törvény módosításával az állatkerti belépő az adómentes béren kívüli juttatások közé kerülne.
  9. Átfogó szabályozás készül az idegenvezetési tevékenységre vonatkozóan, felülvizsgálják például, kinek adható idegenvezetői kártya, ki végezhet ilyen tevékenységet és milyen tudással.
  10. Tudásmegújító képzést is bevezetnek idegenvezetőnek.
  11. Jön a digitális, applikációs SZÉP-kártya.
  12. Az éttermeknek nem mindig lesz kötelező parkolóhelyeket biztosítaniuk;
  13. Az NTAK attrakciók közé kerülhetnek új szereplők (például az Országház, egyházi műemlékek, a Bazilika, a sikló, a kisvasút).
  14. A tervek szerint január 1-től kivezetik a légitársaságokat terhelő széndioxid-adót.

Plusz pontok:

  1. Élelmiszerbiztonsághoz kapcsolódó vendéglátó tájékoztató anyagok készítése. Az MTÜ bevezet egy kiskönyvet, amely leírja, milyen munkavégzés során milyen jogszabályoknak kell megfelelni.
  2. A termálvíz kísérőgáz jövedéki adóját megszüntetik, amennyiben azt nem használják kereskedelmi célokra.

A csomagot a minisztérium a Magyar Turisztikai Ügynökséggel közösen jelentette be. „Manapság mindenki már telefonnal járkál és azzal fizet” – mondta Nagy, szerinte a telefonos fizetés még jobban növelheti a SZÉP-kártyás költéseket. Nagy beszélt még arról is újból, hogy a rövid távú lakáskiadást is szabályoznák Budapesten belül.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!